18 June 2008

ΟΛΟΙ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΣΠΗΤ - ΑΓΩΝΑΣ για ΑΝΑΤΡΟΠΗ του νόμου Πετραλιά


Σχεδόν ...15 μήνες μας χωρίζουν από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου! Τόσο χρειάστηκε για να αποφασίσει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ ότι ήρθε ο καιρός να βρεθούν όλοι οι συνάδελφοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν πώς θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Παρότι επανειλημμένως το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ είχε ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτης συνέλευσης πριν και κατά τη διάρκεια της μάχης του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά και δεκάδες συνάδελφοι που προσυπέγραψαν το κάλεσμα για γενική συνέλευση. Ακόμα και μια γενική συνέλευση ...μετόχων εταιρείας πιο συχνά συνεδριάζει! Κι όμως, όλο αυτό το κυριολεκτικά «νεκρό διάστημα» για την Ένωσή μας είχαμε καθοριστικές εξελίξεις με κορυφαίες αντεργατικές ρυθμίσεις να περνούν από πάνω μας κι εμείς να μην παίρνουμε χαμπάρι...



Οι εργαζόμενοι συντάκτες πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να πλαισιώσουμε μαζικά τη Γενική Συνέλευση, να ακουστεί η φωνή μας, να αποφασίσουμε πώς θα διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας σε όλα τα καυτά μέτωπα που είναι ανοιχτά.

Η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ διεξάγεται σε μια «θερμή» κοινωνικά περίοδο. Η ευρωλιτότητα και τα «προγράμματα σταθερότητας» συνεχίζουν να λεηλατούν το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ τα αλλεπάλληλα τσουνάμι ακρίβειας σε βασικά αγαθά κονιορτοποιούν τα αστεία «μέτρα» της κυβέρνησης περί συγκράτησης τιμών. Τα κέρδη πολλαπλασιάζονται για εκδότες και πάσης φύσης επιχειρηματίες, αλλά οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι σε άθλια επίπεδα. Όποιος όμως διαμαρτυρηθεί ή τολμήσει να αγωνιστεί, τον περιμένουν δίκες-εξπρές όπως ορίζει η νέα απεργοκτόνος «ντροπολογία» Χατζηγάκη.
Από την άλλη, η εργοδοσία σε αγαστή σύμπνοια με την κυβέρνηση, έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό τοπίο στο εργασιακό καθεστώς στα ΜΜΕ, με τις απολύσεις να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, και την ελαστική εργασία και το μπλοκάκι να αποτελούν γενικευμένα φαινόμενα. Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του εκτρώματος Πετραλιά, με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και τα χειροκροτήματα των εργοδοτών και της ΕΕ, θα επιδιώξει άμεσα την πλήρη υλοποίηση της διάλυσης των ταμείων, της υφαρπαγής των πόρων τους και της ασφαλιστικής ...ελάφρυνσης των αφεντικών των ΜΜΕ. Η χειροτέρευση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων θα είναι δραματική: κατάργηση πρόωρων συντάξεων για μητέρες, επιβάρυνση άμεσα ασφαλισμένων στις παροχές υγείας, περιστολή συντάξεων, αύξηση χρόνου εργασίας.
Για όλα αυτά πρέπει να ορθώσουμε το αγωνιστικό μας ανάστημα, να πούμε «ως εδώ και μη παρέκει», να υπερβούμε το συνδικαλισμό της υποταγής και της συνδιαλλαγής με την εξουσία και τους εκδότες.

* Να πάρουμε την υπόθεση της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια.
* Να αγωνιστούμε για την απόκρουση και ανατροπή της αντιδραστικής και αντεργατικής πολιτικής του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ-εργοδοσίας-ΕΕ.
* Να εμποδίσουμε κάθε απόπειρα εφαρμογής του νόμου Πετραλιά, σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις.
* Να παλέψουμε για ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, με αναβαθμισμένες παροχές για τους ασφαλισμένους.
* Να αγωνιστούμε για αυξήσεις μισθών στα 1400 ευρώ κατώτερο, για υπογραφή άμεσα μονοετούς ΣΣΕ, που θα περιλαμβάνει όλους τους συντάκτες ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους.
* Να οργανώσουμε τα πρώτα βήματα συγκρότησης ενός ανεξάρτητου και ταξικού συνδικάτου τύπου, όπου δεν θα έχουν θέση τα αφεντικά, αλλά μόνο οι μισθωτοί του κλάδου.

* ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ, ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 11 π.μ Ξενοδοχείο Athens Imperial Πλ.Καραϊσκάκη - Μετρό Στάση Μεταξουργείο