12 June 2008

ΠΟΕΣΥ των Συντακτών και του Αγώνα και όχι των Εργοδοτών και της Υποταγής

Αισθητή έκανε την παρουσία του το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, τόσο με τις παρεμβάσεις του, όσο και με τα κείμενα που κατέθεσε και συνέβαλε ώστε να γίνουν αποφάσεις του Συνεδρίου. Ένα συνέδριο που σε μεγάλο βαθμό αποτύπωσε την αντίθεση των εργαζόμενων συντακτών στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που διοίκησε και κράτησε σε αδράνεια το προηγούμενο διάστημα την Ομοσπονδία.
Οι τρεις σύνεδροι του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ έδωσαν τη μάχη για να διατυπωθούν στις αποφάσεις του συνεδρίου ουσιαστικές δράσεις τόσο στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, όσο και για την αγωνιστική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Ομοσπονδία, σε συνεργασία με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου.
Στις διαδικασίες των αποφάσεων οι σύνεδροι του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ στήριξαν από κοινού με άλλες αριστερές παρατάξεις από τις άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις κείμενα αποφάσεων και ψηφισμάτων τα οποία και αποτελούν σήμερα τις αποφάσεις του Συνεδρίου.
Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, όσον αφορά την εκλογική διαδικασία του συνεδρίου, κινήθηκε σε δυο κατευθύνσεις επιδιώκοντας να συμβάλλει στην οικοδόμηση της πλατύτερης δυνατής συνεργασίας δυνάμεων και με βασικό κριτήριο την ανατροπή της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων στην ΠΟΕΣΥ:
- Στις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στήριξε το ψηφοδέλτιο της Συσπείρωσης-Δούρειος Τύπος, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει «λευκή επιταγή» στη νέα διοίκηση που προέκυψε. Η στάση μας απέναντι στο νέο ΔΣ θα λάβει υπόψη της την τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων για:
1. Ρητή και κατηγορηματική απόρριψη του νόμου Πετραλιά– συστηματική προσπάθεια για την ανατροπή του στην πράξη – καταδίκη της συναινετικής στάσης των ενώσεων και των όποιων συμφωνιών έγιναν με κυβέρνηση και εργοδότες
2. Συνδικάτο Τύπου. Οργάνωση διαδικασιών συζήτησης μεταξύ των συνδικαλιστικών σωματείων και της βάσης ολόκληρου του κλάδου των εργαζομένων στην ενημέρωση
3. Αλλαγή του απαράδεκτου εκλογικού συστήματος της ΠΟΕΣΥ – ενίσχυση του συνδικαλιστικού της χαρακτήρα – άνοιγμα προς τους νεότερους συναδέλφους – ριζοσπαστικές αλλαγές στη λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων-μελών της.

- Στις εκλογές για το νέο Γενικό Συμβούλιο συνέβαλε στη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου τεσσάρων σχημάτων (ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, Financial Crimes- ΕΣΗΕΑ, Αριστερό ΜΜΕτωπο – ΕΣΗΕΑ, Ασύντακτος Τύπος – ΕΣΗΕΜΘ), από το οποίο και εκλέχτηκαν δυο (2) μέλη. Αυτή η επιλογή μας δεν ήταν ευκαιριακή. Σίγουρα, θα δοκιμαστεί στην πράξη. Εκτιμούμε όμως ότι μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική. Ο κόσμος των 4 σχημάτων βάδισε το προηγούμενο διάστημα μαζί στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για το ασφαλιστικό, πρωτοστάτησε στις απεργίες, προσπάθησε να αναδείξει την αξία της κινητοποίησης της βάσης των εργαζομένων (π.χ. ανοιχτή συνέλευση αγώνα συντακτών, τεχνικών και υπαλλήλων τύπου μετά την απεργία για το ασφαλιστικό). Αφετηρία της εκλογικής συμπόρευσης των «4» είναι η κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός άλλου ρεύματος σκέψης και πράξης στις Ενώσεις των συντακτών, και συνολικότερα στο χώρο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ως προϋπόθεση για να σπάσει το κλίμα της υποταγής, του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας. Αυτό θα καταστεί εφικτό μόνο μέσα από την κοινή συνάντηση και δράση όλου εκείνου του δυναμικού που αναζητεί μια διαφορετική πορεία στο χώρο του συνδικαλισμού των ΜΜΕ, σε ανεξαρτησία από τους εκδότες, τους καναλάρχες, το κράτος και την καθεστωτική πολιτική.

ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΣΠΗΤ