09 October 2009

Οι εργαζόμενοι «με όλες μας τις δυνάμεις» υπέρ των σχεδίων της εργοδοσίας

Το θράσος των εργοδοτών δεν έχει τέρμα, όπως αποδεικνύεται από την περίπτωση της Περιοδικός Τύπος ΑΕ, καθώς δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας εδώ και ένα χρόνο με τραγικές καθυστερήσεις πληρωμών, δεν αρκεί που αντιμετωπίζουν καθημερινά την απόλυτη απαξίωση της δουλειάς τους, τώρα η εργοδοσία έρχεται να τους ζητήσει άνευ όρων στήριξη για να μπει στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αναδημοσιεύουμε παρακάτω επιστολή που μας έστειλαν εργαζόμενοι της Περιοδικός Τύπος, περιγράφοντας την κατάσταση στο πάλαι πότε μεγάλο μαγαζί των περιοδικών...

«Επιθυμούμε να συμπράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή η εταιρεία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και τα οποία πιστεύουμε ότι θα της επιτρέψουν να επιβιώσει». Αυτό το κείμενο πλήρους υποταγής στα (άγνωστα για τους εργαζόμενους) εργοδοτικά σχέδια κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ, ώστε να το χρησιμοποιήσει η εργοδοσία στη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι εργαζόμενοι της εταιρείας εδώ και ένα χρόνο αμείβονται με μεγάλες καθυστερήσεις και αυτή τη στιγμή έχουν απλήρωτες αποδοχές τριών μηνών, ενώ οι εξωτερικοί συνεργάτες των περιοδικών πληρώθηκαν πρόσφατα για το μήνα Απρίλιο. Η εταιρεία, έχει ζητήσει από τον Ιούνιο την υπαγωγή της στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, τη λεγόμενη διαδικασία συνδιαλλαγής. Από τον Ιούνιο καλύπτεται με τη λεγόμενη προσωρινή διαταγή, δηλαδή είναι προστατευμένη έναντι των πιστωτών της μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που έχει οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου. Βέβαια, στο τρίμηνο που έχει μεσολαβήσει από τότε, οι οφειλές προς τους εργαζόμενους αυξήθηκαν.
Παρόλα αυτά, σε μια έκρηξη ασυδοσίας, η εταιρεία απαιτεί τη στήριξη της με τέτοια απαράδεκτα κείμενα που διακινεί πιέζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν την συνέχιση της ομηρίας τους. Το δίλημμα που προβάλλεται είναι καταλυτικό: στηρίξτε την εταιρεία να μπει στη διαδικασία του άρθρου 99, ή θα κλείσουμε. Κι ας είναι πλέον αρκετές οι εταιρείες που και προσέφυγαν στο άρθρο 99 και τελικά έκλεισαν.
Την ίδια στιγμή οι εργοδότες της Περιοδικός Τύπος γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις καταγγελίες, τα πρόστιμα και την ποινική δίωξη που έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του σώματος επιθεωρητών εργασίας. Συνεχίζουν να θεωρούν τους εργαζόμενους αναλώσιμους και να τους πετούν στο περιθώριο και την απαξίωση: σε ένα χρόνο δεκάδες εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο σε αποχώρηση (μόνο τον Σεπτέμβριο αποχώρησαν 5 εργαζόμενοι).
Οι εργαζόμενοι που από την αρχή δεν αποδέχτηκαν ως δεδομένη την καθυστέρηση των πληρωμών έχουν προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα, αλλά δυστυχώς προσκρούουν στην περίφημη «προστασία», η οποία αποδεικνύεται προστασία έναντι των εργαζομένων. Φρόντισαν γι αυτό οι νομοθέτες που τον Ιούλιο του 2007 με την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, δεν διασφάλισαν τα εργατικά δικαιώματα, αντιθέτως άφησαν ανοιχτό το πεδίο στα δικαστήρια να ταυτίζουν τις εργατικές αμοιβές με τα χρέη των πιστωτών.