03 February 2010

Προβλήματα και προβληματισμοί με αφορμή την επίσκεψη σε περιοδικά

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες συλλέξαμε όσοι συνάδελφοι μέλη και υποψήφιοι του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ βρεθήκαμε αυτές τις μέρες σε σειρά επιχειρήσεων περιοδικού τύπου. Όμιλος Αττικών Εκδόσεων, ΔΟΛ, περιοδικά του νέου ομίλου Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη, Περιοδικός Τύπος, Αθηνόραμα, περιοδικά του Ομίλου Πήγασος, όμιλος Λυμπέρη, αλλά και η νεότευκτη Fast (η εταιρεία που στεγάζει τα περιοδικά της Mototech – αλήθεια πού βρίσκεται αυτή η εταιρεία;) ήταν μερικοί από τους σταθμούς των επισκέψεων του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ.

Τι κατέγραψε το «επιτόπιο ρεπορτάζ»;

- Συναδέλφους που αναζητούσαν στην ιστοσελίδα της ΕΣΠΗΤ την σύμβαση και δεν την έβρισκαν και έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην επίσημη ιστοσελίδα των συλλογικών συμβάσεων. Κι αυτό αρκετούς μήνες μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης με τον ΣΕΠΤ.
- Απογοήτευση συναδέλφων – συντακτών σε πόρταλ που απορρίφθηκε η αίτησή τους για να γίνουν μέλη της Ένωσης, επειδή στην βεβαίωση που πήραν από τον εργοδότη τους αναφέρονταν ως υπάλληλοι.
- «Δόκιμα» μέλη που ώσπου να εξεταστούν οι αιτήσεις εισόδου τους στην Ένωση είχαν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο «δοκιμασίας», αλλά παρόλα αυτά δεν θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.
- Πίεση που ασκείται να κλείσουν περιοδικά που δεν «βγαίνουν», εκτεταμένη χρήση δελτίων παροχής υπηρεσιών, από συναδέλφους που παρέχουν πλήρως εξαρτημένη σχέση εργασίας.
- Την εναγώνια αναζήτηση στήριξης από την Ένωση για να ασφαλιστούν συντάκτες στην ειδικότητά τους.
- Άγνοια για το θεσμό του εργασιακού εκπροσώπου.
- Πλήθος συναδέλφων που δεν είναι μέλη της Ένωσης και δυσανασχετούν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθεί η ΕΣΠΗΤ για να δεχτεί μέλη.
- Τον προβληματισμό αρκετών μελών για το πώς να κοινοποιήσουν και να κινητοποιήσουν την ΕΣΠΗΤ σε ζητήματα απόλυσης, τα οποία να γίνουν ευρέως γνωστά αντί να επιλεγεί η λογική της κεκλεισμένων των θυρών διαχείρισης και διαπραγμάτευσης.
- Και φυσικά απλήρωτους συναδέλφους για ένα ή και περισσότερους μήνες, από μικρές, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ρεπορτάζ αυτό δεν θα ήταν πλήρες αν δεν κατέγραφε και τα εξής:
Την άρνηση της… υπεύθυνης κτιρίου της εταιρείας Motorpress να επιτρέψει μια απλή επίσκεψη μελών του σχήματός μας στα δημοσιογραφικά γραφεία των περιοδικών του ομίλου (μας ζήτησε να της δώσουμε τα φυλλάδιά μας να… τα μοιράσει η ίδια στους εργαζόμενους συντάκτες), αλλά και την τουλάχιστον άκομψη μεταχείρισή μας από τον εκδότη (ή όποιο άλλο τίτλο κατέχει) των περιοδικών της Mototech, που μάλιστα μας είπε ότι οι συντάκτες του εργάζονται χωρίς ωράρια και εντατικά και δεν πρέπει να τους ενοχλούμε.
Τέλος θλίψη προκάλεσαν σε όσους βρέθηκαν στις επισκέψεις αυτές τα κλειστά γραφεία του περιοδικού Grazia που σήμαναν την απόλυση συναδέλφων μας πρόσφατα, αλλά και οι σαφώς μειωμένες θέσεις εργασίας σε αρκετά άλλα περιοδικά αφού το 2009 έκλεισε με δεκάδες απολύσεις συντακτών και όχι μόνο.
Το ιδιότυπο αυτό ρεπορτάζ – εξόρμηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καλώντας όλα τα μέλη της ΕΣΠΗΤ να συμμετάσχουν στις εκλογές 5 και 6 Φλεβάρη, να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ και να συμβάλλουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας της Ένωσής μας.