07 April 2010

Νέα χαριστική ρύθμιση υπέρ.... εισφοροδιαφυγής

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις καθυστερημένες οφειλές προς το ΙΚΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία προώθησε η κυβέρνηση, «επιβραβεύοντας» για άλλη μια φορά τους εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν, κι όλα αυτά στο όνομα της άντλησης εσόδων για τα ταμεία!
Με τη νέα διάταξη, σε εφαρμογή του νομού 3833/10, οι εργοδότες θα μπορούν εξοφλήσουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες απαιτητές εισφορές με έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών και προστίμων, όπως και να ρυθμίσουν τμηματικά την καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών.
Το εξωφρενικό είναι ότι οι επιχειρήσεις, καταβάλλοντας μόνο μία δόση, θα έχουν μπορούν να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να συνάψουν τραπεζικά δάνεια, να εισπράξουν αμοιβές από το Δημόσιο κ.ά. Μάλιστα, η ασφαλιστική ενημερότητα θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με πιθανό αποτέλεσμα, οι κακοπληρωτές να σπεύδουν να μην τηρούν τη ρύθμιση. Να σημειωθεί ότι απόρροια των διαδοχικών χαριστικών ρυθμίσεων είναι μέσα στο 2009 να προστεθούν άλλες 30.000 επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν εισφορές! Υπολογίζεται ότι σε όλα τα ταμεία οι συνολικές καθυστερούμενες οφειλές ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ στο ΙΚΑ σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις οφείλουν περίπου 6 δισ. ευρώ.