04 June 2010

Ψήφισμα δημοσιογράφων

στο Έθνος, το Έθνος της Κυριακής, την Ημερησία, το Goal News, τον Σέντρα FM, στο e-go.gr του ομίλου «Πήγασος» 

Οι δημοσιογράφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, που εργαζόμαστε στα παραπάνω μέσα πληττόμαστε βάναυσα από τα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στόχος είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Ισοπεδώνεται ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας της ασφάλισης, επιβάλλεται «δουλειά μέχρι τον θάνατο», επιχειρείται κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αυξάνεται διαρκώς το κόστος ζωής, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Τα εισοδήματά μας συρρικνώνονται.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στην πρόσφατη κοινή συνέλευσή μας, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ αποδεικνύεται ανεπαρκής. Παραμένει μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανησυχίες των εργαζομένων. Οι παλινωδίες της εντείνουν την ανησυχία μας.

Την ώρα που κάποιοι επιχειρούν να μας συνθλίψουν, δεν υπάρχει χρόνος αναμονής και περιθώρια ανοχής. Εκτιμούμε ότι πρέπει να πάρουμε οι ίδιοι τις εξελίξεις στα χέρια μας. Να χαράξουμε τις δικές μας διαχωριστικές, κόκκινες γραμμές. Να μην περιμένουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Να έχουμε λόγο για το περιεχόμενο και τη μορφή των κινητοποιήσεών μας. Να αγωνιστούμε μαζί με την κοινωνία και τους εργαζόμενους που μάχονται για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Οι «τουφεκιές στον αέρα» δεν έχουν στόχο και δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.
  
Γι’ αυτό:
·      Δεν δεχόμαστε τις απολύσεις και τη μείωση των αποδοχών μας. Δεν προκαλέσαμε εμείς την κρίση ούτε είμαστε καλοπληρωμένα golden boys και girls.
·       Δεν δεχόμαστε την κατάργηση του δικαιώματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Λέμε όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως μπλοκάκια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. Ζητάμε την άμεση ένταξη στην ΕΣΗΕΑ των συναδέλφων μας που μένουν εκτός σωματείου.
·      Δεν εξαπατούμαστε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι». Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ υφίστανται τις ίδιες αντιδραστικές αλλαγές, ενώ ενδεχομένως να οδηγούνται ακόμη πιο γρήγορα στον γκρεμό. Αρνούμαστε την υφαρπαγή των αποθεματικών μας, την επιχειρούμενη κλοπή των εισφορών μας και την υπονόμευση των υπηρεσιών που μας παρέχονται.
·      Οργιζόμαστε από τις διαρκείς περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, την ώρα μάλιστα που μια σειρά σκάνδαλα έχουν μπει στο συρτάρι.
·      Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και πρώτα από όλους με τους συναδέλφους μας στα ΜΜΕ, στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την κατεδάφιση του δημόσιου, καθολικού ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και του κοινωνικού κράτους. Η μοίρα μας είναι κοινή – το ίδιο πρέπει να είναι και ο αγώνας μας.
·      Είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε το πρόβλημα της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, στην ανάδειξη των πραγματικών αιτίων και υπαιτίων της κρίσης. Να συμβάλλουμε στην ολόπλευρη και ουσιαστική πληροφόρηση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ούτε το μπλακ άουτ στην ενημέρωση, ούτε όμως και την συστηματική παραπληροφόρηση.
  
Ζητάμε:
·      Οι γενικές συνελεύσεις να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πλαίσιο, τη μορφή και τους στόχους των κινητοποιήσεών μας, απεργιακών και άλλων. Να επιδιωχθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με σαφείς στόχους και περιεχόμενο.
·      Συντονισμό όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ και των αντίστοιχων ενώσεων. Κοινή δράση με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και προσπάθεια συντονισμού με τους συναδέλφους μας σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, που αγωνίζονται κατά των αντιλαϊκών μέτρων.
·      Το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να συνεδριάζει τακτικά και να αποκτήσει στην πράξη ουσιαστικό ρόλο, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό.
·      Να εξαντληθεί, παράλληλα, κάθε νομική και θεσμική δυνατότητα για την προώθηση των διεκδικήσεών μας.
·      Το ΔΣ και το Μικτό, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους, να μελετήσουν και να καθορίσουν με σαφήνεια τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η ενημέρωση του λαού τις ημέρες των κινητοποιήσεων. Θεωρούμε αναγκαία και εφικτή τη μετάδοση απεργιακών δελτίων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την έκδοση απεργιακών φύλλων την επομένη, καθώς και την αποτελεσματική αξιοποίηση του Διαδικτύου.