29 September 2010

48ωρη απεργία σε Πήγασο-ΔΟΛ από ΕΠΗΕΑ-ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ-ΕΤΗΠΤΑ, 24ωρη σε Χ.Τεγόπουλος

Συντονισμένη απάντηση στην ευθεία επίθεση των εργοδοτών κατά των εργαζομένων στα μεγάλα ΜΜΕ αποφάσισαν επιτέλους να δώσουν τα Σωματεία του κλάδου. Μετά τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις σε Πήγασο και ΔΟΛ, όπου στον πρώτο ανακοινώθηκαν 13 απολύσεις τεχνικών και στον δεύτερο άλλες 10 τουλάχιστον (ενώ λόγος γίνεται εδώ και βδομάδες για «μαζικές εκκαθαρίσεις»), πρώτα η ΕΠΗΕΑ και ακολούθως ΕΣΗΕΑ- ΕΣΠΗΤ - ΕΤΗΠΤΑ κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.
Οι Ενώσεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και ζητούν «την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημά τους και το κλίμα τρομοκρατίας». Aπόφαση για 24ωρη απεργία την Παρασκευή έλαβαν ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ- ΕΤΗΠΤΑ - Σωματείο Λιθογράφων και για την Χ. Τεγόπουλος, ύστερα από τις 18 και εκεί, απολύσεις προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι τόσο σε Πήγασο, όσο και στον ΔΟΛ έχουν εκφράσει την αγωνιστική τους διάθεση δηλώνοντας, στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν, πως δεν θα δεχθούν με πρόσχημα μια «κρίση» που οι εργαζόμενοι δεν προκάλεσαν την απεμπόληση δικαιωμάτων, την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας με αποδέκτες μόνον τους ίδιους, την στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θησαυρίζουν εις βάρος τους.
Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν την επιχειρούμενη από την εργοδοσία σαλαμοποίησή τους και αντιστέκονται σθεναρά στην προσπάθεια φίμωσής τους –δεν τους δίνεται καν αίθουσα για τις γενικές συνελεύσεις- καλώντας όλο τον κλάδο σε συστράτευση.
Στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που βιώνει ο κόσμος της εργασίας στα ΜΜΕ η απάντηση είναι μονόδρομος: σύσσωμη, καθολική, δυναμική αντίδραση, αγωνιστική ετοιμότητα και αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αναγκαίο να βρεθούν έξω από τον Πήγασο και τον ΔΟΛ όσο περισσότεροι συνάδελφοι μπορούν στην αυριανή και μεθαυριανή κινητοποίηση, για να βοηθήσουν στην περιφρούρηση της απεργίας και να διατρανώσουν την συναδελφική αλληλεγγύη –τόσο απαραιτητη σε τούτες τις στιγμές.

* Σημειώνεται ότι απολύσεις έχουν ανακοινώσει επίσης η ΙΜΑΚΟ και οι Αττικές Εκδόσεις. Αναμένουμε και γι’ αυτές τις περιπτώσεις την απάντηση των σωματείων, που έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές και στις δυο εταιρείες το τελευταίο διάστημα. Να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη.