15 October 2010

Μειώσεις αποδοχών ζητούνται και στην 4π

Άλλη μια περίπτωση εκδήλωσης του εργασιακού μεσαίωνα στον οποίο μας σπρώχνουν οι εργοδότες των περιοδικών. Αυτή τη φορά από την εταιρεία 4π (RAM, Hi Tech κ.ά.). Η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί με το οποίο θα αποδέχονται ότι: θα υποστούν μειώσεις των αποδοχών τους από 7% έως 17%, οι αποδοχές θα παραμείνουν «παγωμένες» όλο το 2011, και μέχρι το 2014 θα αποκατασταθούν σταδιακά στο σημερινό τους επίπεδο. Όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας υφίστανται τον εκβιασμό ότι αν δεν αποδεχτούν το... νέο μοντέλο, θα δοκιμάσουν τα χειρότερα, όπου το μενού περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία που έδωσε πρόσφατα στους εργοδότες η κυβέρνηση του μνημονίου: μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες κλπ.

Στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη ανάμεσα στη διοίκηση και σε αντιπροσωπεία σωματείων (ΕΣΠΗΤ, ΕΠΠΗΤ, Λιθογράφοι) η εργοδοσία τήρησε πλήρως αδιάλλακτη στάση, κάνοντας φανερή τη διάθεσή της να προχωρήσει το σχέδιο ακριβώς όπως το έχει ανακοινώσει στους εργαζομένους, υποσχόμενη ότι δεν θα θίξει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τζάμπα υποσχέσεις... Γιατί;
- Αφενός διότι οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχτούν ότι το 2014 θα παίρνουν τις σημερινές αμοιβές τους, ανεξαρτήτως αν μέχρι τότε έχουν δοθεί αυξήσεις ακόμη και στο ύψος των αυξήσεων της Σύμβασης της ΓΣΕΕ (1,5% και 1,7% το 2011 και 2012 αντιστοίχως) και κατ’ επέκταση τα επόμενα χρόνια δεν θα ισχύουν γι’ αυτούς οι όποιες Συλλογικές Συμβάσεις υπογράψουν τα σωματεία του Τύπου. Αυτό είναι άλλος ένας δρόμος κατάργησης των ΣΣΕ.
- Αφετέρου διότι πρακτικά, και επειδή όπως λένε οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν αμείβονται και πολύ πάνω από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις, η εξοικονόμηση κόστους που θα κάνει η εταιρεία δεν θα είναι αρκετή (ποτέ δεν είναι...). Επομένως «μοιραία» θα ανακοινώσει σύντομα ότι περνάει στο δεύτερο μέρος του σχεδίου της (παρτ τάιμ, εκ περιτροπής κλπ.).
Το έχουμε ξαναπεί: η κυβέρνηση και η εργοδοσία ονειρεύονται από τώρα τον εργαζόμενο της «επόμενης μέρας», ο οποίος, κάκιστα αμειβόμενος και χωρίς δικαιώματα θα παραδέρνει ανάμεσα σε ανεργία, ημιανεργία και εργασία. Εκτός κι αν με τον αγώνα μας τους σταματήσουμε.