16 November 2010

Έκθεση-καταγγελία για τη βιαιότητα της εργοδοσίας του ΔΟΛ

Aναδημοσιεύουμε παρακάτω επιστολή των Παναγιώτη Σκουτέρη & Τάσου Αναστασιάδη, εκπροσώπων εργαζομένων στον ΔΟΛ (αντίστοιχα μέλος ΔΣ ΕΠΗΕΑ και εκπροσώπου συντακτών Βήματος) αναφορικά με τα γεγονότα στον ΔΟΛ μετά τις μαζικές απολύσεις.

ΠΡΟΣ: ΔΣ ΕΠΗΕΑ & ΕΣΗΕΑ
Κοιν/ποίηση: Διασωματειακό Τύπου, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, εργαζομένους στον ΔΟΛ.
Θέμα: Έκθεση για την απαγόρευση παρουσίας εκπροσώπων στους χώρους εργασίας και για τη χρήση φυσικής βίας από μπράβους της εργοδοσίας.
Αθήνα, 15/11/2010

"ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνάδελφοι,

Η παρούσα έκθεση διευκρινίζει τα γεγονότα που ήδη σας διαβιβάστηκαν και προφορικά για τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, 12/11/2010 στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, θέτοντας de facto σε απαγόρευση τη συνδικαλιστική δράση και εισάγοντας ένοπλους μπράβους να ασκούν φυσική βία στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους.

Ιστορικό
Προχωρώντας ξαφνικά στο νέο (προαναγγελθέν) κύμα μαζικών απολύσεων την Παρασκευή το μεσημέρι, σε μια μέρα που πολλοί έλειπαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εργοδοσία φιλοδοξούσε προφανώς να μειώσει τις δυνατότητες των εργαζομένων να αντιδράσουν μαζί. Για αυτό και αρνήθηκε να μας δώσει το αμφιθέατρο του κτιρίου για Γενική Συνέλευση, για αυτό και αρνήθηκε να μας συναντήσει από κοινού. Προσπαθώντας να μας διασπάσει, δέχτηκε μόνο την εκπρόσωπο των διοικητικών, Γιάννα Σακελλαρίου, ενώ κατόπιν -πάλι μεμονωμένα- δήλωσε στον εκπρόσωπο του Βήματος ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει γιατί “οι απολύσεις αυτές δεν σε αφορούν”.

Παρόλα αυτά, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων οφείλαμε να διοργανώσουμε μια πρώτη Γενική Συνέλευση, για να δούμε τί κάνουμε. Και καθώς ο συνάδελφος εκπρόσωπος των Νέων, Ηλίας Γεωργάκης, έλειπε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αποφασίσαμε κλιμάκιο της Εργασιακής Επιτροπής, αποτελούμενο από τη Γιάννα Σακελλαρίου και τον Τάσο Αναστασιάδη να ενημερώσει τους συναδέλφους των Νέων για τις νέες απολύσεις και τη Γενική Συνέλευση που είχε συγκληθεί -το οποίο και έγινε. Ολοκληρώνοντας, όμως, την ενημέρωση (που συνολικά δεν κράτησε πάνω από 5-10 λεπτά), στο τελευταίο τμήμα των γραφείων των Νέων παρενέβη ο διευθυντής τους, Χρήστος Μεμής, και απαίτησε από τους εκπροσώπους να φύγουν από τα γραφεία των Νέων, λέγοντάς τους ότι “απαγορεύεται” να είναι εκεί, ότι “ενοχλούν” και ότι στα γραφεία των Νέων μόνο ο δικός τους εκπρόσωπος έχει δικαίωμα να ενημερώνει. Οι Αναστασιάδης και Σακελλαρίου αμφισβήτησαν τις διαταγές του διευθυντή, αλλά καθώς η ενημέρωση είχε πρακτικά ήδη ολοκληρωθεί έφυγαν από τον 4ο όροφο για το ισόγειο και τη Γενική Συνέλευση.

Για τη Γενική Συνέλευση έχετε ήδη ενημερωθεί από ψήφισμά της που σας έχουμε κοινοποιήσει. Ωστόσο, αμέσως μετά, την ώρα που οι Σκουτέρης και Αναστασιάδης έγραφαν το ψήφισμα στο κομπιούτερ του τελευταίου (στα γραφεία του Βήματος), εκλήθη ο Αναστασιάδης από τη γραμματέα του ιδιοκτήτη στα γραφεία της διοίκησης που βρίσκεται στον ίδιο -5ο- όροφο.

Στον προθάλαμο των γραφείων αυτών, ορθώνοντας περιμετρικό τείχος, περίμεναν τον Αναστασιάδη ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Σταύρος Ψυχάρης, οι διευθυντές του Βήματος, Παντελής Καψής, και των Νέων, Χρήστος Μεμής, καθώς και ο επικεφαλής HR του οργανισμού, Νίκος Πεφάνης, για να του πουν με μια φωνή ότι “απαγορεύεται να πηγαίνεις στα γραφεία των Νέων”. Ο διευθυντής του Βήματος όρισε την επιτρεπόμενη περίμετρο παρουσίας, “εσύ είσαι εδώ, μόνο στο Βήμα”, και ο επικεφαλής της εταιρείας, Στ.Ψυχάρης, την ακτίνα απαγόρευσης: “απαγορεύεται να πηγαίνεις στα Νέα και γενικότερα απαγορεύεται να κυκλοφορείς στα γραφεία-ακόμα και στο Βήμα”. Ο Αναστασιάδης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι είναι εκπρόσωπος εργαζομένων και ότι όχι μόνο δικαιούται αλλά και υποχρεώνεται να κυκλοφορεί για να μιλάει με τους συναδέλφους του και ρώτησε ποιός είναι αυτός που θέλει να του απαγορεύσει τις μετακινήσεις. Είναι η διεύθυνση; Είναι η εταιρεία; Ο Ψυχάρης είπε ότι “εμείς το απαγορεύουμε”, αλλά ο διευθυντής των Νέων, Χρ.Μεμής, παρενέβη για να προσθέσει ότι είναι “συνδικαλιστικό” το ζήτημα και ότι δεν δικαιούται να μπαίνει στα γραφεία των Νέων χωρίς την άδεια του εκπροσώπου τους. Ο Αναστασιάδης εξήγησε πως το συνδικαλιστικό ζήτημα δεν αφορά τη διεύθυνση, αλλά μόνο τα σωματεία, και ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και να μιλάει με όλους τους εργαζόμενους του κτιρίου.

Τότε ο επικεφαλής της εταιρείας, Στ.Ψυχάρης, άρχισε να ουρλιάζει ότι “είσαι αρχίδι και θα φύγεις από δώ” και φώναξε την προσωπική του ασφάλεια που σταθμεύει στην είσοδο του ορόφου και τους διέταξε να πετάξουν “έξω από το κτίριο” τον Αναστασιάδη χωρίς να τον αφήσουν ούτε καν να πάει στο γραφείο του και να του “ακυρώσουν και την ηλεκτρονική κάρτα εισόδου”. Οι δύο μπράβοι (με επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό της ελληνικής αστυνομίας-συνταξιούχο) άρχισαν να σπρώχνουν τον Αναστασιάδη και, τότε, ο διευθυντής του Βήματος, Π.Καψής, αποφάσισε να παρέμβει: αλλά, αντί να διώξει αμέσως τους μπράβους από το χώρο του Βήματος στον οποίο διεξαγόταν η σκηνή, απαίτησε από τον εκπρόσωπο “να καθήσεις στο γραφείο σου εσύ” -το οποίο μεταφράστηκε από τους μπράβους στο να σταματήσουν το σπρωξίδι, για να αφήσουν τον εκπρόσωπο να περάσει προς το γραφείο του!

Για να μην αφήσει άχρηστους τους μπράβους του, ο Ψυχάρης, τότε, διέταξε το Σκουτέρη να εξαφανιστεί από τα γραφεία του Βήματος: “εσύ, Σκουτέρη, δεν έχεις δουλειά εδώ και να μην ξαναπατήσεις στο Βήμα”. Οι μπράβοι, με τη νέα διαταγή του αφεντικού τους, έστρεψαν έτσι το μένος τους στο συνάδελφο και τον έβγαλαν από την αίθουσα. Ο διευθυντής του Βήματος, όχι μόνο δεν αντέδρασε ούτε σε αυτή την αθλιότητα που διεξαγόταν στο χώρο ευθύνης του, αλλά αμέσως μετά κατηγόρησε μεγαλόφωνα τον “εκπρόσωπο της ΕΠΗΕΑ” ότι δήθεν διαμαρτυρήθηκε για αυτό το “μπουρδέλο” -είναι αλήθεια ότι ο Σκουτέρης, την ώρα που τον πέταγαν έξω οι μπράβοι φώναξε ότι “απολύοντάς μας όλους θα αφήσετε τα γραφεία σας άδεια”, αλλά -αντίθετα από τον επικεφαλής της εταιρείας που χαρακτηρίζει τους εργαζομένους του “αρχίδια”- ασφαλώς και δεν βλέπει τον χώρο εργασίας μας ως “μπουρδέλο”.

Τέλος, και ο γενικός διευθυντής HR, Ν.Πεφάνης, για να δικαιολογήσει φαίνεται την ύπαρξή του, μια που ως τότε εμφανιζόταν απλώς ως εργοδοτική γλάστρα, φώναξε στη συνέχεια το Σκουτέρη στο γραφείο του για να τον απειλήσει “με εισαγγελέα”.

Συμπεράσματα

Όπως μαρτυρούν όλα τα παραπάνω, η εργοδοσία του ΔΟΛ έχει φτάσει σε επίπεδα απίθανης βιαιότητας, σε σημείο που να απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα από ένοπλη ιδιωτική αστυνομία, απαγορεύοντας την όποια επίφαση συνδικαλιστικής δράσης.
Όπως είχε διαφανεί και από μια ανακοίνωση που “εκ παραδρομής” κοινοποιήθηκε στο προσωπικό στις 20/10/2010[1], η εργοδοσία ετοιμάζεται να επιβάλει σιωπή στρατοπέδων συγκέντρωσης, απαγορεύοντας τις “άσκοπες μετακινήσεις” -το οποίο και το άρχισε έμπρακτα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους.

Κατά συνέπεια ζητάμε κατ'ελάχιστον:

1. Να καταγγελθεί η χρήση ιδιωτικής αστυνομίας και ακόμα περισσότερο η χρήση φυσικής βίας στους χώρους εργασίας κατά των εργαζομένων.

2. Να απαιτηθεί από την εργοδοσία του ΔΟΛ να δηλώσει δημοσίως ότι εγκαταλείπει οριστικά τη χρήση ιδιωτικής αστυνομίας κατά των εργαζομένων και ότι θα σέβεται τη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις για την ελεύθερη παρουσία συνδικαλιστικής δράση στους χώρους εργασίας.

3. Να έρθουν αμέσως, μέσα στην ημέρα, τα σωματεία μας, για να διοργανώσουμε περιοδεία στα γραφεία επιβάλλοντας στην πράξη το συνδικαλιστικό δικαίωμα της παρουσίας μας στους χώρους εργασίας.

4. Να διοργανωθεί από την ΕΣΗΕΑ, παρουσία των εκπροσώπων και δη των Νέων, Γενική Συνέλευση ειδικά στα Νέα, για να επιβεβαιωθεί και επισήμως από τους συναδέλφους ότι, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, επίσης υποστηρίζουν τα στοιχειώδη μας δικαιώματα.

5. Να παραπεμφθούν αμέσως στα πειθαρχικά των οικείων Ενώσεων τα διευθυντικά στελέχη που αναμείχθηκαν σε αυτές τις πρακτικές και συνεχίζουν να είναι μέλη τους.

6. Να γίνει διάβημα προς την Πολιτεία επισημαίνοντας τις ευθύνες της για τη φυσική ακεραιότητα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών στον ΔΟΛ -και στα άλλα συγκροτήματα του τύπου.

Καταλαβαίνουμε ότι η εργοδοσία, τόσο η δική μας όσο και γενικότερα, προκειμένου να περάσει το κόστος της κρίσης της στους εργαζόμενους, έχει χαράξει έναν κυριολεκτικά πολεμικό δρόμο εναντίον τους -απολύοντας μαζικά, τρομοκρατώντας ηθικά και, τώρα, έως και βιάζοντας φυσικά τους εργαζομένους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήσουμε να συνεχίσει. Το χρωστάμε στους εργαζόμενους, στα παιδιά μας, στην ανθρωπότητα."

Παναγιώτης Σκουτέρης,
μέλος ΔΣ της ΕΠΗΕΑ και απερχόμενος εκπρόσωπος διοικητικού προσωπικού στον ΔΟΛ

Τάσος Αναστασιάδης,
εκπρόσωπος Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ