Τη Δευτέρα 22/11 η ιδιοκτησία του Σκάι, μέσω των διευθυντών των Μέσων (τηλεόραση και ραδιόφωνο) ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι από 1/12/2010 θα υποστούν μείωση κατά 10% στους μισθούς τους, ανεξάρτητα από το ύψος αυτών. Η μείωση θα ισχύσει ακόμα κι εάν οι νέες αποδοχές διαμορφώνονται κάτω του ύψους της συλλογικής σύμβασης. Επίσης, καταργείται η καταβολή του κυριακάτικου ημερομίσθιου προς 1,75, αλλά θα δίνεται ρεπό και θα καταβάλλεται το υπόλοιπο (κάτι που ρητά αντίκειται στη σύμβαση). Δόθηκαν υποσχέσεις ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που ορίζει η σύμβαση δεν θα πειραχθούν, ενώ σε ενδεχόμενη απόλυση θα καταβληθεί η αποζημίωση που αναλογεί στον κανονικό μισθό. Επίσης, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται στο ακέραιο. Δεν δόθηκε προβλεπόμενη χρονική διάρκεια αυτής της ρύθμισης, ενώ ζητήθηκε από όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν προσωπικά, σε ένα έγγραφο, τη συμφωνία τους με αυτή τη μείωση, πράξη που σηματοδοτεί τη δημιουργία ατομικής σύμβασης, πέρα και έξω από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου. Οι υπογραφές, ειπώθηκε, πρέπει να μπουν από Δευτέρα 29/11 και μάλλον μέχρι την Τρίτη 30/11, πριν μπει ο Δεκέμβρης. Διαφορετικά, η διεύθυνση θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε απολύσεις –έως και του 1/3 του προσωπικού- ή ακόμα και να κλείσει τους σταθμούς.
Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση του Σκάι είχε ενημερώσει τους συντάκτες τουλάχιστον, πριν από 15-20 μέρες, ότι θα προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και πίεσαν για τη σύγκληση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όπως κι έγινε την ίδια μέρα το βράδυ. Το Δ.Σ. κατέληξε σε μια σχετικά σκληρή ανακοίνωση. Την επόμενη μέρα ξαναέγινε Δ.Σ. και Διασωματειακό.
Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε συνέλευση των εργαζομένων (κυρίως των συντακτών) του Σκάι ραδιόφωνου η οποία κατέληξε σε απόφαση άρνησης της πρότασης της διοίκησης και σε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν. Επίσης, η συνέλευση του ράδιο Σκάι απηύθυνε έκκληση στα Σωματεία να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα τους.
Το ίδιο απόγευμα ήρθε αντιπροσωπεία του Διασωματειακού –και σχεδόν σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ- στον Σκάι. Με παρέμβαση των εκπροσώπων αποφασίστηκε να γίνει κοινή συνέλευση όλων των εργαζομένων όλων των Μέσων στο εστιατόριο, στον 5ο όροφο. Ήταν πραγματικά μια εντυπωσιακή στιγμή, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι (πρέπει να ήταν κοντά 200 άτομα) γέμισαν το μεγάλο χώρο. Μίλησαν εκπρόσωποι των σωματείων, με πρώτο τον Σόμπολο, ο οποίος ξέχασε βέβαια να πει ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι του Σκάι να υπογράψουν κανένα χαρτί! Τελικά όλοι οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι δεν πρέπει με τίποτα να υπογραφεί η ατομική σύμβαση, ακόμα και εάν περιέχει τρεις γραμμές, γιατί αποτελεί πράξη κατάργησης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Από κει και πέρα οι εργαζόμενοι χάνουν όλα τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από το τι τους υπόσχεται η εργοδοσία. Η αγανάκτηση για την επίθεση της εργοδοσίας ήταν έκδηλη, καθώς και η συγκίνηση από τη συσπείρωση – συνάντηση τόσων πολλών εργαζομένων από διαφορετικά Μέσα και κλάδους που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν συνευρεθεί. Καταχειροκροτήθηκε η παρέμβαση του συναδέλφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου ο οποίος έκανε έκκληση για στάση αξιοπρέπειας σε όλους, να μην υποκύψει κανείς γιατί θα μας πάνε δεκαετίες πίσω, ενώ κάλεσε και την ΕΣΗΕΑ να ανοίξει άμεσα τις πύλες της και να γράψει όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους ως μέλη της, ξεπερνώντας τώρα τους περιορισμούς του καταστατικού. Χειροκροτήματα κάλυψαν και την ανακοίνωση της απόφασης των συντακτών του Σκάι, που διάβασε η εκπρόσωπός του Δήμητρα Κουντή. Ενώ αμέσως ο εκπρόσωπος του Σκάι τηλεόραση, Κωνσταντίνος Δαυλός, ρώτησε εάν το ψήφισμα του ραδιοφώνου υιοθετείται, για να λάβει θετική απάντηση από τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί. Ο εκπρόσωπος των συντακτών της Καθημερινής Γιάννης Ελαφρός υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη να γίνει πολιτικός αγώνας από τα συνδικάτα, σε συνεργασία με κάθε άλλη μαχητική δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος, για να μην περάσει το νομοσχέδιο κατάργησης των συμβάσεων, για να ανατραπεί η λογική και τα μέτρα του Μνημονίου, η οποία επιβάλλει ανάλογα μέτρα και τα οποία σπεύδει να υιοθετήσει η εργοδοσία του Σκάι.
Μετά την κοινή συνέλευση, εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας του Σκάι πραγματοποίησαν πάλι επαφή με το σύνολο των εργαζομένων, όπου προσπάθησαν να αντιστρέψουν το κλίμα. Εκεί επέμειναν στην ίδια λογική, λέγοντας ότι εάν οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν θα ακολουθήσουν απολύσεις. Δεν δεσμεύτηκαν επίσης τι θα συμβεί σε όσους εργαζόμενους δεν υπογράψουν.
Το κλίμα γενικά είναι αρκετά θετικό, αγωνιστικό και η μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων φαίνεται αποφασισμένη να μην υπογράψει.
Η πρόκληση της εργοδοσίας είναι μεγαλύτερη, καθώς ο Σκάι είναι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, ενώ στον Σκάι τηλεόραση έχουν γίνει φέτος μετεγγραφές «αστέρων» με συμβόλαια πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Και αυτοί λοιπόν θα κόψουν απλά ένα 10%. Επίσης, την ώρα που γίνονται περικοπές, ο όμιλος Αλαφούζου αγοράζει νέα Μέσα, όπως για παράδειγμα την εφημερίδα «Το Καρφί».
Παρόλα αυτά την Τετάρτη συνεχίστηκαν οι πιέσεις της εργοδοσίας, ενώ εμφανίστηκε και το περιβόητο χαρτί που είναι προς υπογραφή και το οποίο δεν αναφέρει καν το ποσοστό της μείωσης, παρά μόνο την τελική διαμόρφωση του μισθού.
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Σκάι μια ισχνή συγκέντρωση (ούτε πανό της ΕΣΗΕΑ και των άλλων σωματείων δεν υπήρχε), όπου συμμετείχαν λίγοι συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι (υπήρχε πανό και προκήρυξη της Διακλαδικής), καθώς και καμιά 30αριά εργαζόμενοι από τον Σκάι και 5-6 από την Καθημερινή. Εντυπωσιακά τα μέτρα περιφρούρησης του κτιρίου του ομίλου Αλαφούζου… Ωστόσο, το «μικρόβιο» της αντίστασης και της αξιοπρέπειας έχει ήδη μπει μέσα…