02 December 2010

Η στάση των εργαζομένων στο ΔΟΛ έφερε τη νίκη - Ανακλήθηκαν οι απολύσεις

Aναδημοσιεύουμε παρακάτω κείμενο-ρεπορτάζ για όσα διαδραματίσθηκαν χθες 1 Δεκεμβρίου στο ΔΟΛ, όπως αναρτήθηκε από την Διακλαδική Πρωτοβουλία ΜΜΕ. Η ενωτική στάση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική επίθεση που δέχονται και η ολοήμερη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΔΟΛ, έφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Σε αυτό συνέβαλαν ενεργά και μέλη της ΕΣΠΗΤ που συμμετείχαν στην διαρκή γενική συνέλευση, ενώ έξω από τον ΔΟΛ παραβρέθηκαν και μέλη του Παρατύπως δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους.

"Πρώτη νίκη χθες στο ΔΟΛ. Η υποδειγματική και άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων του Βήματος – που παρέμειναν για πολλές ώρες εξω από το κτίριο βρισκόμενοι σε διαρκή γενική συνέλευση και διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα τους να ξανανέβουν για δουλεία ή ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ή κανένας και μόνο στο βαθμό που θα ανακαλούνταν οι απολύσεις – έφερε θετικά αποτελέσματα. Η στάση των ίδιων και η συμπαράσταση δεκάδων εργαζομέων από άλλα Μέσα μας δείχνει το δρόμο. Υποχρέωσε τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ να πάρει απόφαση για 48ωρη απεργία στο Βήμα, απέσπασε μέχρι και τη δέσμευση του Πάνου Σόμπολου ότι “θα πάει και φυλακή για τους εργαζόμενους του κλάδου αν χρειαστεί” και κυρίως ανάγκασε τον εκδότη της επιχείρησης να υποχωρήσει και να ανακαλέσει τις 28 απολύσεις που είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Δεν έχουμε βέβαια καμία εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις του Σταύρου Ψυχάρη , έχουμε όμως εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στην ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Θα μας ξαναβρείτε μπροστά σας!


Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του Σκαι έδιναν μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας. Οταν πήγε ο Γιάννης Αλαφούζος να τους ευχαριστήσει για την μείωση των αποδοχών τους που συνέβαλλε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατα 8 εκατ, οι 25 εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις του χάλασαν τη φιέστα. Ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν ταμείο αλληλοβοήθειας των εργαζομένων. Τα χρήματα θα προέλθουν με αναλογική, ποσοστιαία βάση από τους μισθούς των εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν και θα είναι διαθέσιμα είτε για συναδέλφους τους που λόγω των περικοπών θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης είτε για τυχόν απολυμένους. Ο Αλαφούζος έξαλλος εγκατέλειψε την αίθουσα".