20 December 2010

Δράση πραγματική μέσα στους χώρους δουλειάς για την ανατροπή της επίθεσης

Προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ:


- Και απεργία έγινε, και οι εκδότες ωφελήθηκαν. Αυτή την ήττα ποιος θα τη χρεωθεί;
- Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το Διασωματειακό και την ΕΣΗΕΑ.
- Τα απεργοσπαστικά φύλλα της Κυριακής που κυκλοφόρησαν Παρασκευή με ύλη που έκλεισε την Τρίτη, αποκάλυψαν την ανυπαρξία, το ξεπούλημα, την υποταγή στους εκδότες.
- Ποιος επιτέλους θα απολογηθεί για το... μεγαλοφυές στρατηγικό σχέδιο των χωριστών διαπραγματεύσεων με τους εκδότες των εφημερίδων, το οποίο οδήγησε στην κανονική κυκλοφορία της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στη διάρκεια της απεργίας;
- Απεργία που την προκηρύσσεις και την αφήνεις να οργανωθεί από... μόνη της, είναι εξαρχής μια προδομένη απεργία.
Την εβδομάδα που πέρασε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είχαν τρεις ημέρες απεργία. Μια απεργία που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική αντιπαράθεση με τους εργοδότες μας που έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο αυθαιρεσιών και απολύσεων.
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλα τα ΜΜΕ, από όλες τις ειδικότητες συμμετείχαν σε αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως συμμετείχαν και στην προηγούμενη απεργία στις 11 Νοεμβρίου. Παρά την ελλιπή έως ανύπαρκτη προετοιμασία από τις ενώσεις, παρά την έλλειψη ενημέρωσης, χωρίς κάλεσμα σε μια απεργιακή συγκέντρωση.
Οι εργαζόμενοι στον περιοδικό τύπο, όπως και άλλες φορές, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια απεργία, που ούτε ο στόχος, ούτε η σκοπιμότητά της είχε εξηγηθεί επαρκώς. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ ολιγωρώντας και κρυπτόμενη πίσω από την διασωματειακή επιτροπή των ενώσεων του Τύπου, δεν οργάνωσε στοιχειωδώς την ενημέρωση των μελών, δεν διατύπωσε σαφή αιτήματα, δεν θωράκισε την απόφαση για απεργία, ώστε να αναμένει και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Όλοι μας ζούμε εδώ και μήνες σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ψυχολογικής πίεσης. Οι εργοδότες μας εφαρμόζοντας πλήρως την γραμμή της κυβέρνησης και της τρόικας Ε.Ε.-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μειώνουν μισθούς, απολύουν, συρρικνώνουν θέσεις εργασίας, αγνοούν συμβάσεις και υποχρεώσεις. Εκατοντάδες είναι οι απολύσεις εργαζομένων στα περιοδικά μέσα στο 2010 που πέρασαν χωρίς καν να καταγραφούν σε μια ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ και του διασωματειακού. Με ελάχιστες εξαιρέσεις η παρέμβαση του σωματείου μας σε όλα αυτά ήταν χλιαρή έως ανύπαρκτη.
Στο πεδίο της αντιπαράθεσης, στους χώρους δουλειάς, εκεί που οι εργοδότες μας έχουν κηρύξει έναν πραγματικό πόλεμο, η απουσία δράσης αποκτά χαρακτήρα πλήρους υποχώρησης. Τόσο η ΕΣΠΗΤ, όσο και οι άλλες ενώσεις, έχουν αποφύγει επιμελώς να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζομένων, να στηρίξουν τις όποιες διαθέσεις εκδηλώνονται (και δεν είναι λίγες), να ορθώσουν τείχος ενεργούς συμπαράστασης.
Αντίθετα, το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ σύρεται πίσω από τις εξελίξεις και δρα ως συμπληρωματική δύναμη σε μια ιδιόμορφη συντεχνιακή διαπραγμάτευση που διαδραματίζεται ανάμεσα στις ηγεσίες ορισμένων ενώσεων και της μεγάλης εργοδοσίας του κλάδου μας (εκδοτικά συγκροτήματα και καναλάρχες). Στις πλάτες όλων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, κάποιοι ανοικτά φιλοεργοδοτικοί συνδικαλιστές παζαρεύουν θέσεις και συμβάσεις, χρησιμοποιώντας το Διασωματειακό ως κάλυψη.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, οι συμβάσεις μας όπως και οι συλλογικές συμβάσεις όλων των εργαζομένων, τείνουν να καταστούν ένα άχρηστο κομμάτι χαρτί. Τόσο το καλοκαίρι με τη δυνατότητα που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες να ανατρέψουν τη σύμβαση που εξέδωσε η μεσολάβηση, όσο και με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή και όρισε τις λεγόμενες «Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις» ως όπλο ανατροπής των κλαδικών συμβάσεων, η κυβέρνηση διευρύνει το οπλοστάσιο της εργοδοσίας με ένα στόχο: να ανατραπούν πλήρως μέχρι να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ισοπέδωση των μισθών και των δικαιωμάτων πλέον αποκτούν και νομική υποστήριξη.
Κι όμως ούτε η αντίθεση σε αυτά τα μέτρα, ούτε η ανάκληση των απολύσεων τέθηκαν ως αιτήματα στην μεγαλύτερη απεργία του κλάδου μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Τα προβλήματα είναι τέτοια και τόσα, που κανένας δεν δικαιούται να κάνει πώς δεν καταλαβαίνει. Η υποβάθμιση των όρων ζωής, το καθημερινό σχεδόν πέρασμα εργαζομένων από την εργασία στον καιάδα της μακροχρόνιας ανεργίας ή ετεροαπασχόλησης, η απαξίωση της δουλειάς, συμβαίνουν και σε μας. Αν δεν αντιδράσουμε θα ισοπεδωθούμε. Κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή την γκρίζα πραγματικότητα για λογαριασμό μας – μόνοι μας μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της τρομοκρατίας και την πολιτική των Ε.Ε.-ΔΝΤ, στέλνοντας από κει πού ’ρθαν όλους τους θιασώτες της ιστορικών διαστάσεων κοινωνικής οπισθοδρόμησης που βιώνουμε!
Ήρθε η ώρα που οι εργαζόμενοι συντάκτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση της εργασίας τους στα χέρια τους. Ήρθε η ώρα που πρέπει να ενώσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας με τους τεχνικούς και τους υπαλλήλους στις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε. Να οικοδομήσουμε τη μέγιστη δυνατή αντίδραση.

Γι αυτό σας καλούμε να απαιτήσουμε να συγκληθεί άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ, για:

• Να συζητήσουμε τις εξελίξεις με τις συμβάσεις και να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις μας για το 2011.

• Να καταστρώσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο κινητοποιήσεων σε κάθε χώρο εργασίας, όπου εκδηλώνεται απόλυση, μείωση μισθού, κλείσιμο περιοδικού.

• Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενωτικών διακλαδικών επιτροπών σε κάθε επιχείρηση, με στόχο το συνδικάτο τύπου.