21 January 2011

Επιτυχής η απεργία στις Αττικές!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά 24ωρη απεργία στον όμιλο Αττικών Εκδόσεων, την οποία είχαν προκηρύξει τα σωματεία του κλάδου, απαιτώντας την ανάκληση της εργοδοτικής απόφασης για μείωση των μισθών από 1000 ευρώ μεικτά και άνω 10-15%. Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ομίλου αλλά και από άλλους χώρους των ΜΜΕ για συμπαράσταση και απεργιακή περιφρούρηση, και στήθηκαν πολλά πηγαδάκια με εργαζόμενους του ομίλου. Παρόντα ήταν και αρκετά μέλη ΔΣ από την ΕΣΠΗΤ, τους Λιθογράφους κ.α.

Η εργοδοσία επιστράτευσε το νομικό σύμβουλό της και τον οικονομικό διευθυντή οι οποίοι με προκλητικό τρόπο στήθηκαν στην είσοδο της εταιρείας, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν όσους ήθελαν να απεργήσουν.
Κατά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων (η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λίγες ημέρες!) όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση, κι ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι για τις κινήσεις των σωματείων. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείου Εργασίας κατόπιν αιτήματος των σωματείων, ως ένα ακόμα μέτρο πίεσης στην εργοδοσία. Αποφασίστηκε νέα στάση εργασίας σήμερα 3μμ-6μμ και γενική συνέλευση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα.
Παράλληλα, η εργοδοσία εξακολουθεί να εκβιάζει και να τρομοκρατεί τους εργαζομένους προκειμένου να τους λυγίσει ψυχολογικά και να τους πείσει να υπογράψουν τη μείωση των μισθών τους. Βούτυρο στο εργοδοτικό ψωμί αποτέλεσε και κείμενο που κυκλοφόρησαν εργαζόμενοι, με το οποίο δήλωναν ότι «στηρίζουν την επιχείρηση στην οικονομική της δυσχέρεια» και εξέφρασαν τη διάθεση «για 9 μήνες να της παρέχουμε οικειοθελώς υπό τύπου ενίσχυσης το 10% του μισθού μας»! Τέτοιες λογικές δυστυχώς είναι που ανοίγουν την όρεξη στην εργοδοσία, η οποία έχει ρίξει πλέον στο τραπέζι και τον εκβιασμό της εκ περιτροπής εργασία για το επόμενο εννιάμηνο, όπως προβλέπει σχετικό άρθρο στους πρόσφατους αντεργατικούς νόμους Λοβέρδου-Κατσέλη, κάτι που θα ισοδυναμεί με δραστική περικοπή του μηνιαίου εισοδήματος των εργαζομένων, εργασιακή ανασφάλεια και νέα αδιέξοδα για τη ζωή των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.
Δυστυχώς, οι ηγεσίες των σωματείων του χώρου (ΕΣΠΗΤ, Λιθογράφοι, ΕΠΠΗΤ κ.α.) και πάλι βρέθηκαν πίσω απ΄τις διαθέσεις των εργαζομένων, ιδίως στη γενική συνέλευση της Τρίτης, προτρέποντάς τους στη σε ...ψύχραιμες αποφάσεις. Ωστόσο, κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζόμενων και της διακλαδικής τους συνέλευσης, εξαγγέλθηκε και υλοποιήθηκε τελικά η χτεσινή 24ωρη απεργία.
Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες. Απαιτείται η στήριξη των εργαζόμενων που δε λυγίζουν και δεν υπογράφουν. Χρειάζεται όμως και η αντιπαράθεση με την ηττοπάθεια, τις τάσεις συμβιβασμού, το δέος απέναντι στην «παντοδυναμία» του εργοδότη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν μόνο όταν είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το δίκιο τους. Αυτό το στοίχημα δεν έχει κριθεί ακόμα ούτε στις Αττικές Εκδόσεις, ούτε πολύ περισσότερο σε όλο τον κλάδο και γενικότερα στην κοινωνία που δέχεται μια πρωτοφανή αντεργατική λαίλαπα από την κυβέρνηση, τη ληστοσυμμορία των ΕΕ-ΔΝΤ και τους εργοδότες.

Ο αγώνας γνωρίζουμε ότι είναι μακρύς και δύσκολος. Αλλά θα τον κερδίσουμε!