18 February 2011

ΕΣΠΗΤ Α.Ε.: Περιμένοντας την ανάκαμψη

Πότε θα πάει καλύτερα η «εθνική» μας οικονομία; Όταν θα ισοπεδωθούν όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, υπέρ πίστεως, πατρίδος, εργοδοτών και λοιπών ληστών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πότε θα ανορθωθεί το Χρηματιστήριο και οι μετοχές των ίδιων ληστών; Όταν θα εγκαθιδρυθεί η διευρυμένη φτώχεια και το βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Αυτή είναι σε ελεύθερη μετάφραση η κεντρική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης.
Θα πίστευε κανείς ότι αυτή μπορεί να είναι η γραμμή και της ΕΣΠΗΤ; Κι όμως, ναι… Η ΕΣΠΗΤ διατηρεί ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό επενδεδυμένο σε μετοχές, εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ποσό το οποίο έχει χάσει πολλή από την αξία του, μιας και το χρηματιστήριο έχει πέσει σημαντικά. Οι διοικήσεις της ΕΣΠΗΤ αρνήθηκαν στο παρελθόν όλες τις κατά καιρούς προτάσεις να αποσύρουν την περιουσία αυτή από τον τζόγο, για να μη χαθούν κι άλλα χρήματα. Η πλειοψηφία της ΕΣΠΗΤ εξακολουθεί ακόμη και τώρα να αρνείται αυτές τις προτάσεις.
Πρόσφατα μάλιστα ακούσαμε από το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ και το χαρακτηριστικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν όλα τα γιάπικα κοράκια της χρηματιστηριακής μπλόφας: «οι απώλειες είναι σήμερα λογιστικές, αλλά αν αποσυρθούμε από τη Σοφοκλέους θα γίνουν πραγματικές». Άρα, λογικά, τι πρέπει να περιμένει η ΕΣΠΗΤ προκειμένου να πουλήσει τις μετοχές της; «Να ανέβει το χρηματιστήριο» απάντησε πρόσφατα και χωρίς περιστροφές το προεδρείο. Δηλαδή; Να πάει καλύτερα η «εθνική μας» οικονομία. Δηλαδή; Να ισοπεδωθούν όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, υπέρ πίστεως, πατρίδος, εργοδοτών και λοιπών ληστών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και να εγκαθιδρυθεί η διευρυμένη φτώχεια και το βομβαρδισμένο εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Αυτό θα πει «εγκλωβισμένος στο χρηματιστήριο επενδυτής»…
Σε λίγες μέρες που θα λάβετε ταχυδρομικά τον προϋπολογισμό 2011 και τον ισολογισμό της ΕΣΠΗΤ Α.Ε. θα έχετε την ευκαιρία να μετρήσετε πόσα παραπάνω χρήματα έχασε πέρσι η ΕΣΠΗΤ στον τζόγο της Σοφοκλέους, περιμένοντας την… ανάκαμψη του χρηματιστηρίου.