19 June 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ (6ο Συνέδριο ΠΟΕΣΥ)


Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη μαζική εμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο των αγώνων, προκαλώντας κλονισμούς στο σύστημα εξουσίας και στο πολιτικό σκηνικό, ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να μείνει έξω από την πόρτα του Συνεδρίου, πολύ περισσότερο που η πλατεία Συντάγματος είναι δίπλα μας.
Ο αγώνας μεγάλου τμήματος της κοινωνίας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής – όπως αυτή εκφράζεται από το μνημόνιο, την τρόικα, τους ΔΝΤ-ΕΕ και την κυβέρνηση – κλιμακώνεται και περνάει ήδη σε ανώτερο επίπεδο. Τα ΜΜΕ, η ενημέρωση και φυσικά οι εργαζόμενοι στα Μέσα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, με το σύστημα να επιχειρεί προκλητικά και με κάθε τρόπο να τα ελέγξει και να τα χειραγωγήσει.
Γι αυτό καλούμε τους αγωνιστές, μαχόμενους και ανεξάρτητους από κέντρα εξουσίας δημοσιογράφους, που συμμετέχουν στο 6ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ:

1. Να δώσουμε τη μάχη να ανατραπεί η προσπάθεια επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα παλαιότερων εποχών. Να συμπορευτούμε με τις ανάγκες της κοινωνίας και των υπολοίπων εργαζομένων.
Ο αγώνας ενάντια στον οδοστρωτήρα που απειλεί τις ζωές μας είναι κοινός. Θέλουμε το Συνέδριο να αφουγκραστεί την κοινωνία και να συμβάλλει στην ανατροπή του μετώπου που έχουν συμπήξει εργοδότες, τρόικα και κεφάλαιο, ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες καθώς και οι κυβερνήσεις που στηρίζουν την πολιτική αυτή.

2. Απαιτείται διαρκής και πολύμορφος αγώνας για:

την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Την απαγόρευση των απολύσεων.

Την υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτουν τις απώλειες στο πραγματικό εισόδημα και θα εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους.

Την υπεράσπιση των ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων.

Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή και επέκταση της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας, των ατομικών συμβάσεων και της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Ζητάμε να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα οι συνάδελφοί μας στα ηλεκτρονικά και στα διαδικτυακά Μέσα, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ και όλων των δημοτικών Μέσων.

- Επιδιώκουμε τον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο στην ενημέρωση και τα ΜΜΕ.


3. Πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα για την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου, μαζικού, μαχητικού Συνδικάτου Τύπου όλων των εργαζομένων, στα ΜΜΕ όλης της χώρας. Ενός συνδικάτου στο οποίο θα μετέχουν οι μισθωτοί και τα μπλοκάκια, από την πρώτη στιγμή και χωρίς προαπαιτούμενα – όχι, όμως, οι εκδότες, οι καναλάρχες και τα διευθυντικά στελέχη. Πρέπει να μετάσχουν σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν έχουν ανάγκη από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς – σφραγίδες, ούτε από υποσχέσεις και διακηρύξεις που αποδεικνύονται στην πορεία «αδειανό πουκάμισο». Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μάχιμα και αγωνιστικά συνδικαλιστικά, στα οποία ο αποφασιστικός ρόλος και λόγος θα στηρίζεται στη βάση – θα υποτάσσονται με άλλα λόγια στην αρχή της άμεσης και πραγματικής δημοκρατίας.
Ζητούμε ακόμη την αλλαγή του απαρχαιωμένου καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, προκειμένου η Ομοσπονδία να μπορεί αν ανταποκριθεί στον ρόλο της σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τα εργασιακά δικαιώματα εποχή.
Είναι ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να ανατρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας, του ατομισμού, της αδράνειας και του συμβιβασμού.


Τάσος Αναστασιάδης, Νάσος Μπράτσος, Ματίνα Παπαχριστούδη, Γιώργος Παυλόπουλος (ΕΣΗΕΑ)

Γιώργος Κατερίνης, Ιωάννα Καζάκου (ΕΣΠΗΤ)

Μαρίνα Μεϊντάνη, Φίλιππος Δεργιαδές (ΕΣΗΕΜΘ)