26 July 2011

Η Sport Day περικόπτει, απολύει και... εμπαίζει

Να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επιχειρήσεων ΜΜΕ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά μας Ταμεία
Είναι πραγματικά πολύ προκλητικοί οι εκδότες. Εδώ και αρκετούς μήνες η εφημερίδα Sport Day, δεύτερη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα και, όπως ισχυρίζεται, το «καλύτερο brandname» στον αθλητικό Τύπο έχει προχωρήσει σε ψαλίδισμα μισθών για να μην αναγκασθεί να μειώσει προσωπικό. Το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου παρόλα αυτά απέλυσε 10 εργαζόμενους, σχεδόν το 10% του προσωπικού της. Και τώρα ήρθε η ώρα των γενναίων περικοπών: -25% οριζόντια σε όλους τους μισθούς, για να μην… αναγκασθεί να κάνει κι άλλες απολύσεις. 11 εργαζόμενοι δεν υπέκυψαν και επέμειναν μέχρι τέλους να μην υπογράψουν την μείωση του μισθού τους. Ο ένας, ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος*, βρίσκεται ήδη απολυμένος, πληρώνοντας με απόλυση την άρνησή του να δεχτεί να μειωθεί ο μισθός του, που ήταν στο όριο της συλλογικής σύμβασης, κατά 25%. Και από όσα μαθαίνουμε ακολούθησαν κι άλλοι δυο.
Όλο αυτό το διάστημα το όνομα της εφημερίδας βρίσκεται σε ανακοινώσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων, σε blogs, σε καταγγελίες σωματείων χωρίς η διοίκησή της να ευαισθητοποιηθεί να απαντήσει ή να εγείρει οποιαδήποτε αντίρρηση για όσα της καταλογίζονταν.
Μια ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ για την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή από τις εκδοτικές επιχειρήσεις (που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την αποτύπωση της συζήτησης που είχε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ) έδωσε την αφορμή στη διοίκηση της Sport Day να «διαμαρτυρηθεί εντόνως» και μάλιστα σε ύφος απειλητικό, επειδή υπήρχε ειδική αναφορά σε οφειλές των αθλητικών εφημερίδων.
Προφανώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει ή δεν έχει (όπως ισχυρίζεται) οφειλές, καθώς σε αυτά τα στοιχεία δεν έχουν πρόσβαση, αν και τα έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη. Και γι’ αυτό δεν έχει κανέναν λόγο η ΠΟΕΣΥ να «διευκρινίζει» σε «διορθωτική» ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει, ότι κάποιες εφημερίδες «καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές».
Είναι μια πάγια τακτική των διοικήσεων των ασφαλιστικών Ταμείων να καλύπτουν με πέπλο σιωπής τις οφειλές των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, αν και μιλούν για εκτεταμένη εισφοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συζήτηση της ΠΟΕΣΥ με τις διοικήσεις των ταμείων είναι άκρως ανησυχητικά.
Προς επιβεβαίωση του γεγονότος ότι πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις χρωστούν υπέρογκα ποσά ήρθαν και τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, όπου φιγουράρουν εκατοντάδες έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα με χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το ΙΚΑ.
Η τραγική πορεία των οικονομικών των Ταμείων μας πρέπει να προβληματίσει και να αφυπνίσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων. Η ΠΟΕΣΥ θα πρέπει να ηγηθεί μιας καμπάνιας αποκάλυψης πολιτικών και αποφάσεων που στερούν πόρους από τα Ταμεία μας. Πρέπει άμεσα να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που σημειωτέον είναι κυρίως εισφορές των εργαζομένων, τις οποίες παρακρατούν και δεν αποδίδουν. Πρέπει οι διοικήσεις των Ταμείων να δώσουν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων και να πάρουν μέτρα ώστε να εισπραχτούν όλα τα οφειλόμενα ποσά.
Οποιαδήποτε διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στην απαίτηση για απόλυτη διαφάνεια, αφήνει έκθετους όσους την υποστηρίζουν και δημιουργεί υπόνοιες για συγκάλυψη και υπόγειες συμφωνίες.



συνάδελφος Διονύσης Ελευθεράτος, εκτός των άλλων φέρει και την ιδιότητα του συνέδρου της ΠΟΕΣΥ. Πραγματικά θα περιμέναμε να πει κάτι η διοίκηση της εφημερίδας για την εκδικητική απόλυσή του.