12 January 2012

48ωρη απεργία 17 & 18 Ιανουαρίου αποφάσισε η ΕΣΠΗΤ

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τις 17 (οπότε θα γίνει και η Παναττική απεργία που έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αττικής) και 18 Ιανουαρίου, αποφάσισε κατά τη χθεσινή (11/01/12) συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει και το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.
Την φιλοσοφία της απόφασης περιγράφει αναλυτικά το παρακάτω κείμενο που αναδημοσιεύουμε από το blog του Ασύνταχτου Τύπου:

Το δ.σ της ΠΟΕΣΥ ομόφωνα εκτίμησε ότι πλέον η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι και συνολικά ο κλάδος της ενημέρωσης δεν μπορεί να απαντηθεί παρά με πανελλαδικής έκτασης κινητοποίηση και αποφάσισε να συντονίσει τις δημοσιογραφικές Ενώσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση που σε πρώτη φάση θα εκδηλωθεί με 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Όπως ειπώθηκε από πολλούς συμβούλους τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας πολλαπλασιάζονται καθημερινά και πλέον αναζητείται μέσο ενημέρωσης όπου δεν σημειώνονται προσπάθειες να θιγούν εργασιακά δικαιώματα, μισθοί και θέσεις εργασίας.



Πάντως όσα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στους διάφορους εργασιακούς χώρους συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών του Τύπου που έχει πάρει μορφή λαίλαπας με συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά ή στοχεύσεις όπως:


• Η αποδυνάμωση και κατάργηση των ΣΣΕ με την επιβολή ατομικών συμβάσεων και με εξοντωτικές μειώσεις μισθών για να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.


• Η πλήρης ανατροπή όλων των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μέσω της επιβολής μερικής απασχόλησης με μπλοκάκια, η διόγκωση της αδήλωτης μαύρης εργασίας και η απόλυτη εντατικοποίηση μετά από μαζικές απολύσεις.


• Η καλλιέργεια κλίματος τρόμου και ωμών εκβιασμών στους εργασιακούς χώρους προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και να αποδυναμωθεί ο ρόλος των συνδικάτων.


• Η απόλυτη χειραγώγηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα χωρίς αμφισβητήσεις η προπαγάνδα υπέρ της μνημονιακής αντιλαϊκής πολιτικής.


Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΠΟΕΣΥ πέρα από την απεργιακή κινητοποίηση η οποία στον πυρήνα των αιτημάτων της θα έχει την απαίτηση υπογραφής νέας ΣΣΕ και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, αναμένεται να καλέσει τις Ενώσεις-μέλη της το αμέσως επόμενο διάστημα να συμμετέχουν σε μία συντονισμένη και κοινή προσπάθεια προκειμένου να αποκρουστούν τα σχέδια και να αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών για την προώθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.