02 April 2012

Εικόνες και συμπεράσματα από τη Συνέλευση της ΕΣΠΗΤ (της 31/3/2012)

1. Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΠΗΤ στις 31/3/2012. Μαζικότητα που δήλωνε την αγωνία των συναδέλφων για τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο, με την ανεργία να μαστίζει και τις εργασιακές σχέσεις να έχουν τελείως απορρυθμιστεί.
2. Η Συνέλευση καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του 2012 που κατέθεσε το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ, το οποίο τώρα οφείλει να φέρει καινούργιο προϋπολογισμό σύντομα σε νέα Γ.Σ.
3. Εξαιρετικά σημαντική στιγμή, η σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης, να… κουρέψει τα «έξοδα παράστασης» των μελών του Δ.Σ. κατά 40%, και να καταργήσει τα «έξοδα παράστασης» των εκλεγμένων σε ΠΟΕΣΥ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (συνολικό ποσό άνω των 50.000 ευρώ). Μια σημαντική απόφαση, καθώς αποτελεί σκάνδαλο τα μέλη του προεδρείου να επιμένουν σε τέτοιες απολαβές, σε μια στιγμή που η ανεργία χτυπάει κόκκινο και οι αμοιβές των συναδέλφων πέφτουν όλο και πιο χαμηλά. Είναι πρόκληση! Για την ιστορία, να πούμε ότι τα ποσά αυτά, είχαν περικοπεί κατά 40% πριν από 6 μήνες με απόφαση του Δ.Σ. (κατά πλειοψηφία). Όμως το προεδρείο επιχείρησε με τον προϋπολογισμό του 2012, και παρά τις αντιδράσεις σε απανωτές συνεδριάσεις στο Δ.Σ., να τα επαναφέρει στο προηγούμενο ύψος τους. Αυτά αναδείχτηκαν με κάθε δυνατό τρόπο στη Συνέλευση και φυσικά προκάλεσαν την αγανάκτηση όλων σχεδόν των παρευρισκόμενων συναδέλφων. Ελπίζουμε να ανοίγει έτσι ο δρόμος για περαιτέρω μείωση, μιας και σε μερικές Ενώσεις των ΜΜΕ έχει παραγίνει η κατάσταση με το συνδικαλισμό των «εξόδων παράστασης». Με το συνδικαλισμό που… κοστολογεί σε ευρώ την (όποια) δράση και προσφορά του.
4. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ. Από την πρώτη στιγμή που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ δήλωσε ότι τα «έξοδα παράστασης» δεν θα μπουν σε καμία τσέπη και θα χρησιμοποιηθούν για να επιστραφούν στα μέλη της ΕΣΠΗΤ (με τη μορφή ενημέρωσης, επικοινωνίας, αφίσες, φυλλάδια, εκδηλώσεις, αλληλεγγύη σε συναδέλφους που αγωνίζονται). Αυτό και συμβαίνει εδώ και πάνω από 5 χρόνια.
5. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που δημιούργησε αρκετές αντιπαραθέσεις, σε συνδυασμό με την επιλογή του προεδρείου της ΕΣΠΗΤ να ανοίξει τις κάλπες για την ψηφοφορία από νωρίς (δήθεν «μόνο για τους προερχόμενους από τις άλλες πόλεις της χώρας»), δημιούργησε σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή της υπόλοιπης (και πλέον κρίσιμης) συζήτησης για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι. Από τους λίγους συναδέλφους που ζήτησαν και πήραν το λόγο, σημειώθηκαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα: α) των απολύσεων και της ανεργίας, β) της Συλλογικής Σύμβασης που πλέον καλύπτει ελάχιστους συναδέλφους, γ) των δομών αλληλεγγύης που χρειάζεται να αναπτύξει η ΕΣΠΗΤ, δ) των εργαζόμενων στις γαλέρες των διαδικτυακών Μέσων, αλλά και ε) της εν γένει λεηλασίας που επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα απέναντι σε όλο το λαό. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα μέλη του προεδρείου της ΕΣΠΗΤ βρίσκονταν εκτός αίθουσας επί πολλή ώρα και η Συνέλευση ήταν στον… αυτόματο πιλότο!
6. Συνολικά, φάνηκε για άλλη μια φορά ότι ο κατεστημένος συνδικαλισμός (και στην ΕΣΠΗΤ) είναι απελπιστικά κατώτερος των περιστάσεων. Σε μια εποχή μάλιστα που καταστρέφονται θέσεις εργασίας, που απαξιώνονται εργαζόμενοι και πετιούνται στην ανεργία, που η φτωχοποίηση φτάνει σε ακραία σημεία για να πλουτίζουν τραπεζίτες και τοκογλύφοι, που κάθε καινούργιος νόμος καταστρατηγεί το μισό Σύνταγμα της χώρας, που απαξιώνονται και ξεπουλιούνται δομές και υποδομές, που υποθηκεύεται το μέλλον του λαού και του τόπου. Τα συνδικάτα πρέπει να είναι εργαλεία οργάνωσης και αγώνα κι όχι μηχανισμοί των υπουργικών διαδρόμων, της προβολής, της ψηφοθηρίας, του πλουτισμού… Η ΕΣΠΗΤ και ο συνδικαλισμός συνολικά πρέπει να αλλάξει σελίδα για να ανταποκριθεί στην ολότελα νέα εποχή που βρισκόμαστε. Και για αυτό θα φροντίσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα.