05 March 2013

Μια απαραίτητη απάντηση - Περί ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Με μια ακόμα ανακοίνωση – αχταρμά, όπου μεταξύ άλλων φθάνει να κατηγορεί (και) το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ για συμπόρευση με την τρικομματική κυβέρνηση, η συμμαχία των Δημοσιογραφική Ανανέωση – Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων, αποφάσισε να εκφράσει τη στήριξή της στον πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Φανταζόμαστε ότι όλα όσα κατατέθηκαν δημόσια σε σχετικό κείμενο για τη στάση του προέδρου του ΕΤΑΠ, δεν προβληματίζουν την ΔΑ.-ΕΚΔ, αφού σπεύδουν να κρίνουν συλλήβδην θετικό το έργο του. Αυτό εξηγεί και την επαμφοτερίζουσα στάση που κρατούν όλο το τελευταίο διάστημα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, όποτε τίθεται θέμα για τη στάση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Αλλά επειδή η παράταξη που «κυβέρνησε» την ΕΣΠΗΤ θεωρεί ότι μπορεί εύκολα να ξεγλιστρά αποφεύγοντας να παίρνει θέση σε όλα και κυρίως στο ζήτημα του ασφαλιστικού, τους καλούμε να μας πουν δημόσια:

1. Αφού καταγγέλλουν όσους παρασκηνιακά διαπραγματεύονται για τα κουρέλια του αγγελιόσημου, γιατί θεωρούν φυσιολογική την ανακοίνωση του προέδρου του ΕΤΑΠ περί συγκρότησης επιτροπής αγγελιοσήμου; Μια επιτροπή πρώην προέδρων, που συστήνεται πίσω από τις πλάτες σωματείων, όπως η ΕΣΠΗΤ, τους βρίσκει σύμφωνους; Η εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ, που είναι εκλεγμένη από την παράταξή τους συμφωνεί με αυτή την επιτροπή; Κι αν διαφωνεί κατέθεσε κάποια διαφωνία στο Δ.Σ.;

2. Ποια είναι αλήθεια η θέση τους για το ασφαλιστικό; Πότε κατήγγειλαν τις νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των προηγούμενων Μνημονιακών κυβερνήσεων που διαλύουν το Ταμείο μας, όπως και όλο το Ασφαλιστικό σύστημα; Μήπως όταν τα στελέχη τους θήτευαν σε θέσεις συμβούλων πλάι σε κυβερνητικά στελέχη;

3. Γιατί επιλέγουν την τακτική του οχετού λάσπης κάθε φορά που η ΕΣΠΗΤ, μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαλόγου και συζήτησης με άλλα σωματεία του κλάδου, επιχειρεί να διαμορφώσει θέσεις και να προωθήσει συμμαχίες; Αναπολούν τις εποχές που κινούνταν παρασκηνιακά και έξω από συλλογικές διαδικασίες, υποκαθιστώντας την συλλογική λειτουργία της ΕΣΠΗΤ από την πλειοψηφία του 4-3;

Όσο αφορά το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ και τη στάση του απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονίου, αλλά και απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, οι ξεκάθαρες θέσεις του δεν πρόκειται να αμαυρωθούν από τις έμμεσες και άμεσες επιθέσεις της παραπαίουσας συμμαχίας των Δ.Α.–ΕΚΔ.
Τέλος, επειδή το μένος κατά του προέδρου της ΕΣΠΗΤ, ενός ανθρώπου που κάποτε συμπορεύθηκε στα ίδια παραταξιακά μονοπάτια με πολλά από τα στελέχη της ΕΚΔ, δεν μπορεί να γίνεται αφορμή για διαλυτικές για την ένωσή μας μεθοδεύσεις. Τουλάχιστον όσο αφορά εμάς δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε την Δ.Α.-ΕΚΔ σε αυτό τον κατήφορο. Και νομίζουμε ότι δεν αφορούν κανένα μέλος της ΕΣΠΗΤ, παρά μόνο όσους χρησιμοποιούν την Ένωση για ξεκαθάρισμα κομματικών λογαριασμών. Ειδικά σήμερα που υπάρχει τεράστια ανάγκη στήριξης των συναδέλφων που πλήττονται καθημερινά από τους εργοδότες και την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και η ΕΣΠΗΤ θα πρέπει να οργανώσει στοιχειωδώς μια γραμμή αντίστασης.



Υ.Γ. Αν δεν ήταν τόσο βιαστικοί σε μια ακόμα επίθεση με στόχο να σπιλώσουν το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ θα προλάβαιναν να διαβάσουν τόσο το σχέδιο ανακοίνωσης που κατέθεσε το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ Γ. Κατερίνης για το θέμα της «επιτροπής αγγελιοσήμου» (κατατέθηκε στις 27/2 επισήμως στην ΕΣΠΗΤ), όσο και την ίδια την επιστολή που τελικά έστειλαν τα έξι σωματεία (μεταξύ των οποίων και η ΕΣΠΗΤ) σε ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ (φέρει ημερομηνία 1/3 και την έχει λάβει τουλάχιστον το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ που ανήκει στην παράταξή τους).