24 October 2013

Δεν συμβιβαζόμαστε με το καθεστώς των μνημονίων- Η ελπίδα για μια άλλη ζωή περνά μέσα από την ανατροπή τους!

Ανάπτυξη και πλεονάσματα φαντασιώνονται στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά ο ελληνικός λαός το μόνο που βλέπει να αναπτύσσεται είναι η φτώχεια και η εξαθλίωσή του. Η πολιτική που έχουν επιβάλλει οι δανειστές τοκογλύφοι ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, σε αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο, όχι μόνο δε μειώνει το χρέος, αλλά το εκτινάσσει στα ύψη, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βυθίζονται στο βούρκο της πιο ληστρικής εκμετάλλευσης  που έχουν βιώσει εδώ και μισό τουλάχιστον αιώνα.

Έρχεται νέο μνημόνιο
Ωστόσο, η συνταγή τους δεν αλλάζει με τίποτα! Οι τροϊκανοί «μαγειρεύουν» νέα άθλια μέτρα κατά του λαού, μαζί με την κυβέρνηση που δήθεν «αντιτάσσεται» αλλά στο τέλος… υποκύπτει. Τα ευρω-βαμπίρ θέλουν κι άλλο «αίμα», χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, «απελευθέρωση» των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, γενίκευση της ελαστικής εργασίας, ξεπούλημα των πάντων, γκρέμισμα της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και υγείας, κατάργηση της όποιας δημόσιας κοινωνικής μέριμνας. Στον κλάδο μας, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, ούτε συμβάσεις υπάρχουν, ούτε μισθοί πληρώνονται στην ώρα τους, η μαύρη αλλά και η τζάμπα εργασία ανθούν, οι απολύσεις συνεχίζονται, τα συγκροτήματα του περιοδικού τύπου εξαφανίζονται, τα δημοτικά ραδιόφωνα απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο».
Κυβέρνηση, και ΜΜΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρύψουν το νέο μνημόνιο που έρχεται, στο μαύρο φόντο της δολοφονίας του Π. Φύσσα από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής. Ο Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του στη ΝΔ ξαφνικά θυμήθηκαν τι εστί Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης, μαζί και τα μίντια με «εκλεκτούς συναδέλφους», που έσπευσαν να θάψουν τα στημένα ρεπορτάζ και εκπομπές ξεπλύματος του «λάιφ στάιλ» των νεοναζί, και να ανασύρουν ένα μόνο μέρος της ρατσιστικής και φιλοεργοδοτικής δράσης της συμμορίας! Δεν τσιμπάμε όμως. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια ήταν η δύναμη που συνέβαλε καθοριστικά στην προφυλάκιση των ηγετών της ΧΑ. Και μόνο η δύναμη του μπορεί να επιβάλει την διάλυσή της!
Η κυβέρνηση ωστόσο με τη θεωρία των «δύο άκρων», επιχειρεί να «θάψει» τους ανυπότακτους αγώνες, όσους αρνούνται να προσκυνήσουν τα μνημονιακά θέσφατα, τους κατοίκους των Σκουριών, τους συναδέλφους της ΕΡΤ που αντέχουν, τους μαθητές της Λαμίας, τους απεργούς διοικητικούς των ΑΕΙ.

Ισοπεδώνουν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα
Το χρειάζονται κάτι τέτοιο για να περάσουν την πολιτική τους. Θέλουν να ισοπεδώσουν «αναίμακτα» το ασφαλιστικό. Το μέλλον του ασφαλιστικού μας είναι ζοφερό μετά από την λεηλασία της προηγούμενης φάσης, με τις απώλειες του χρηματιστηρίου, τα δομημένα ομόλογα, την κατάσχεση του 10% του αγγελιόσημου για το ΑΚΑΓΕ, έως τον τελευταίο ληστρικό γύρο, με το κούρεμα του PSI που απομείωσε την αξία του ΕΤΑΠ κατά 70%, την μαζική ανεργία και τις απολύσεις που ξεπερνούν τις 5.000 με τρομακτικές συνέπειες στα ταμεία, την ραγδαία εξάπλωση της ανασφάλιστης εργασίας (35%), την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών που αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που απέφερε λογιστικές απώλειες 1,5 δις. ευρώ.
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι από μια σκοπιά ανθρωποφαγίας στο εσωτερικό του κλάδου, όπως απροκάλυπτα διατυπώθηκε από την παράταξη Σόμπολου, αλλά και από άλλες πλευρές συγκαλυμμένα, που απαιτούν να αρπάξουν πόρους από τους άλλους κλάδους του ΕΤΑΠ για να «σωθεί» ο ΕΔΟΕΑΠ. Δεν θέλουμε Στουρνάρες στο εσωτερικό μας, που τολμούν και εισηγούνται ως μνημονιακοί υπουργοί, περικοπές συντάξεων, κατάργηση δώρων, κόψιμο παροχών, αφήνοντας στο απυρόβλητο την άθλια πολιτική των κυβερνήσεων που θέλουν διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, συντάξεις 300 ευρώ, και υπηρεσίες υγείας για λίγους και εκλεκτούς, οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία σε υγειονομική γενοκτονία!
Η εποχή που ζούμε έχουμε επίγνωση ότι είναι ιστορική και συνάμα τρομερά δύσκολη. Η επίθεση που βιώνουμε δεν έχει προηγούμενο, είναι καθολική, αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, τη δουλειά μας, την οικογένειά μας, το σπίτι μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Κόντρα στον κανιβαλισμό, τη λογική του «αυτοματισμού», τον αλληλοσπαραγμό δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, ντόπιων και αλλοδαπών, «νέων» και «παλιών», μισθωτών και «μπλοκάκηδων», «εσωτερικών-εξωτερικών» που προωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία, πρέπει να αντιτάξουμε ένα κοινό, διακλαδικό και πανεργατικό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή της άθλιας κυβέρνησης Σαμαρά

Πώς να πορευθούμε;

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα μαζικά και δυναμικά να διεκδικήσουμε:
1.      Ενιαία συνδικαλιστική έκφραση για όλους όσοι εργάζονται στη βιομηχανία των ΜΜΕ. Το συνδικάτο Τύπου είναι και ώριμο, και επιτακτική ανάγκη των καιρών, ώστε να συνενωθούν όλα τα διάσπαρτα τμήματα εργαζομένων ανεξάρτητα ειδικότητας (δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, τυπογράφοι), εργασιακής σχέσης (μισθωτός, μπλοκάκι) και μέσου (εφημερίδες, περιοδικά, και διαδίκτυο).
2.     Συλλογικός και διακλαδικός αγώνας για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με 1000 ευρώ κατώτατο μισθό ώστε να μπορούμε να ζούμε από μία δουλειά. Σταθερή εργασία για όλους, προστασία από απόλυση. Συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο αλλά και γενικότερα, κοινές αποφασιστικές απεργίες και κινητοποιήσεις. Να συμμετάσχουμε στη γενική πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη, όχι πριν, ούτε μετά!
3.      Κάτω τα χέρια από τα ταμεία ασφάλισης. Ένα ταμείο για έναν κλάδο με ίσα δικαιώματα και παροχές για όλους! Καμιά περικοπή σε συντάξεις και παροχές. Δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους. Κάτω τα χέρια από το αγγελιόσημο, που είναι εργοδοτική εισφορά. Δήμευση περιουσίας εκδοτών που δεν πληρώνουν εισφορές. Δυνατότητα σε απολυμένους να παίρνουν με εργατικό έλεγχο στα χέρια τους έντυπα ή ραδιόφωνα προκειμένου να τα δουλέψουν.
4.      Προστασία και διασφάλιση του δικαιώματος στην ελευθεροτυπία. Όχι στις διώξεις, τις εκδικητικές απολύσεις, την εργοδοτική και κίτρινη δημοσιογραφία στην υπηρεσία των κυβερνώντων και του καθεστωτικού μπλοκ κυβέρνησης-τρόικας-εργοδοσίας. Θέλουμε μέσα ανεξάρτητης ενημέρωσης, όχι μέσα-μαριονέτες των κυβερνώντων. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν ανοίξει το δρόμο, δείχνοντας ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετικού τύπου ενημέρωση, ότι μπορούν τα «μαγαζιά» να δουλεύουν ποιοτικά χωρίς αφεντικά στην υπηρεσία της κοινωνίας και όσων αγωνίζονται για την ανατροπή της σημερινής άθλιας πολιτικής και κάθε διαχειριστή της. 
Προτείνουμε η ΕΣΠΗΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τις άλλες ενώσεις του κλάδου, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες κ.α. ώστε να συγκροτηθεί κοινό αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στην επιχείρηση τρομοκράτησης των αγώνων από την κυβέρνηση Σαμαρά, και καταστολής με νόμους, ΚΥΑ, Προεδρικά Διατάγματα, ΜΑΤ, δικαστές και προβοκάτσιες κάθε αντιστεκόμενο κλάδο, σωματείο, αγωνιστή.