02 June 2014

Για μια ΠΟΕΣΥ αγωνιστική και δημοκρατική

Τρία χρόνια πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσιογράφων. Σε αυτά τα τρία χρόνια οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είδαν τον κλάδο να καταρρέει: χιλιάδες απολύσεις, λουκέτα, το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Οι συνάδελφοι που εξακολουθούν να εργάζονται στον κλάδο έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις στους μισθούς, ή δουλεύουν με άτυπες μορφές εργασίας (μπλοκάκι, «μαύρα» κ.λπ.), σωρεύουν πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών τους, πολλοί είναι ανασφάλιστοι. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το κοντινό παρελθόν.

Σε αυτό το διάστημα η ΠΟΕΣΥ, παρά την θετική της στάση απέναντι στα όσα συνέβησαν, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα περιορισμένα όρια ενός συνδικαλισμού – διαχειριστή μιας δεδομένης κατάστασης. Βασισμένη στη συντεχνιακή αντίληψη που διαπνέει και τα σωματεία του κλάδου μας δεν κατόρθωσε έγκαιρα να παρέμβει προβάλλοντας μια αγωνιστική εναλλακτική στον καταιγισμό των αντεργατικών αλλαγών που ζήσαμε στα χρόνια των μνημονίων, αλλά και μια δέσμη διεκδικήσεων που να θωρακίζουν τους συναδέλφους απέναντι στις νέες εργασιακές συνθήκες που έχουν επιβληθεί στον κλάδο από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.
  • Στα θετικά της δράσης της η ενεργή υποστήριξη του αγώνα των εργαζομένων στην  ΕΡΤ, στον οποίο συνέβαλε (έστω και σε επίπεδο συνδικαλιστικής κάλυψης) υπερβαίνοντας αγκυλώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και στηρίζοντας τις συλλογικές διαδικασίες των ίδιων των εργαζομένων. Η αντιπαράθεση με τις επιλογές της κυβέρνησης σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (από το σχέδιο Μόσιαλου, μέχρι τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και τα αντιδημοκρατικά μορφώματα ΔΤ και ΝΕΡΙΤ) πρόσφερε το πλαίσιο ανάπτυξης αυτού του μακρόχρονου αγώνα.
  • Στα αρνητικά της παρούσας θητείας της ΠΟΕΣΥ ότι δεν προώθησε λύσεις για την εργασιακή και ασφαλιστική ένταξη των εργαζομένων στο διαδίκτυο, ένα θέμα που για το μεγαλύτερο τμήμα του συνδικαλισμού στον κλάδο μας εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού. Οι όποιες πρωτοβουλίες τορπιλίστηκαν στη γέννησή τους.

Το σοβαρότερο ζήτημα είναι ότι και αυτή η θητεία της ΠΟΕΣΥ λήγει χωρίς να έχει προχωρήσει σε αλλαγή της αντιδημοκρατικής καταστατικής συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της. Για άλλη μια φορά το καταστατικό συνέδριο που αποτελεί δέσμευση (και) του τελευταίου συνεδρίου παραπέμπεται στις… καλένδες, συντηρώντας έτσι ένα εκλογικό σύστημα που νοθεύει τη βούληση των εργαζομένων και ευνοεί υπόγειες συναλλαγές.

Ποια ΠΟΕΣΥ θέλουμε
Στην παρούσα θητεία του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ το Παρατύπως συμμετείχε για πρώτη φορά με μια έδρα, συμπράττοντας στο σχήμα Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση – ΠΟΕΣΥ, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΗΕΑ και τον Ασύνταχτο Τύπο - ΕΣΗΕΜΘ. Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας για να προωθήσουμε σοβαρά ζητήματα του κλάδου μας (διαδίκτυο, ασφαλιστικό), για να καλλιεργήσουμε την ενότητα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και άλλους κλάδους εργαζομένων, για να βάλουμε στις διαδικασίες της Ομοσπονδίας αγωνίες και αιτήματα των πιο πληβείων τμημάτων του κλάδου μας. Αποκαλύψαμε και αντισταθήκαμε στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος συντεχνιακών αντιπαραθέσεων. Συμβάλλαμε στα αγωνιστικά καλέσματα και την παρουσία της ΠΟΕΣΥ σε αγώνες που αναπτύχθηκαν τόσο στα ΜΜΕ, όσο και γενικότερα.
Παρόλα αυτά η πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ παρέμεινε εγκλωβισμένη σε χρόνιες αγκυλώσεις που διαπνέουν τα δημοσιογραφικά σωματεία, αλλά και τα σωματεία όλου του κλάδου των ΜΜΕ και δεν κατόρθωσε, παρά τα σοβαρά αγωνιστικά δείγματα γραφής, να αλλάξει το μοντέλο συνδικαλισμού στο οποίο κυριαρχεί η συντεχνιακή αντίληψη, ο διαδρομισμός και η απαξίωση για χιλιάδες παλιούς και νέους συναδέλφους, οι οποίοι βρίσκονται εκτός της ζώνης εργασίας και ασφάλισης του κλάδου (αρκετοί από αυτούς αποκλεισμένοι από τα σωματεία μας). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «σιγή ασυρμάτου» που έχει επιβληθεί στο σοβαρό ζήτημα των αλλαγών που κυοφορούνται στο ασφαλιστικό και του κλάδου μας, με την απειλή στο βασικό πόρο χρηματοδότησής του – το αγγελιόσημο. Παρά τις «διαρροές» στον Τύπο για τα σχέδια της κυβέρνησης τα σωματεία μας και η ΠΟΕΣΥ δεν έχουν δείξει να ανησυχούν.
Μπροστά στο ερχόμενο συνέδριο οι δυνάμεις του Παρατύπως προβάλλουν το μοντέλο μιας άλλης ΠΟΕΣΥ, που θα πρωτοστατεί σε επεξεργασίες και αποφάσεις, που θα καλύπτει όλους τους εργαζομένους και ανέργους του κλάδου με ιδιαίτερη έμφαση στους συναδέλφους του διαδικτύου, τους νέους και τους ανασφάλιστους. Μια ΠΟΕΣΥ που δεν θα διστάζει να πρωτοστατεί σε αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μια ΠΟΕΣΥ που θα λειτουργεί δημοκρατικά και συλλογικά.