01 June 2014

Δε χρειαζόμαστε «μητρώα-μη μελών», αλλά συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων στα ιντερνετικά ΜΜΕ

Δεν ήταν λίγα τα μέλη της ΕΣΠΗΤ που εξεπλάγησαν όταν έμαθαν για την αιφνίδια ανάρτηση στο σάιτ της ΕΣΗΕΑ που αφορά απόφαση του ΔΣ της σχετικά με τη «δημιουργία Μητρώου δημοσιογράφων-μη μελών της Ενώσεως, οι οποίοι εργάζονται σε ενημερωτικά διαδικτυακά μέσα». Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΣΗΕΑ, ζητούμενο της απόφασης αυτής είναι «να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί και στη συνέχεια να προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων». Μάλιστα αυτή η απόφαση του ΔΣ, τέθηκε υπόψη και της πρόσφατης συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ που «αποφάσισε να συσταθεί ομάδα μελέτης για να ορίσει και να καταγράψει τα ενημερωτικά διαδικτυακά ΜΜΕ».


Φυσικά είναι καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον μιας συνδικαλιστικής ένωσης για ακάλυπτους συνδικαλιστικά συναδέλφους που έχουν πλημμυρίσει το χώρο της ιντερνετικής δημοσιογραφίας. Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά μια ενέργεια που δείχνει να αγνοεί ότι η ΕΣΠΗΤ και προβλέπει από το καταστατικό της την κάλυψη των συναδέλφων στα ιντερνετικά ΜΜΕ και το πράττει, καθώς πολλά μέλη της εργάζονται αποκλειστικά εκεί.
Η όλη συζήτηση δε γίνεται βέβαια από τη σκοπιά του ποια ένωση θα καλύψει ποιον συνάδελφο. Αυτά είναι μικρότητες…
Το βασικό πρόβλημα είναι η λογική της «δημοσιολογικής» ενασχόλησης με ένα εκρηκτικό πρόβλημα του κλάδου. Εκατοντάδες συνάδελφοι, ίσως τα πιο πληβειακά και αισχρά εκμεταλλευόμενα τμήματα της μισθωτής δημοσιογραφίας, απασχολούνται σε ιντερνετικές γαλέρες ΜΜΕ. Και εάν ένα σωματείο θέλει να ασχοληθεί στα σοβαρά μαζί τους, δε θα πρέπει να αρκείται σε «προσκλήσεις» μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Καταρχήν θα πρέπει να σταματήσει να αποκαλεί αυτούς τους συναδέλφους «κοπτοραπτούδες»! Και βέβαια, θα πρέπει να αποφασίσει να πάει εκεί όπου εργάζεται αυτός ο κόσμος. Να επιχειρήσει να μπει στα μαγαζιά, να αποκαλύψει τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία στην οποία υποβάλλονται, να καταγγείλει τους εργοδότες, και χωρίς όρους, να καλύψει συνδικαλιστικά όλο αυτό τον κόσμο. Και αυτό αφορά όχι μόνο την ΕΣΗΕΑ, αλλά όλες τις ενώσεις, και την ΕΣΠΗΤ, που μετά τη θετική της απόφαση να διοργανώσει εκδήλωση για το εργασιακό καθεστώς στα ιντερνετικά ΜΜΕ –μετά από επιμονή του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ- δεν ξανασχολήθηκε με το θέμα…
«Στάδια» δε χωρούν σε μια κατάσταση όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας του εργοδότη. Λίστες «μη μελών» ακούγονται ως ανέκδοτο. Ή ερωτηματολόγια που εκτός από τα προβλεπόμενα, ερωτούν τον συνάδελφο «μετέχετε σε ΔΣ εταιρείας;», «μετέχετε σε εταιρεία που εκδίδει εφημερίδα ή παράγει ρ/τα προγράμματα ή είναι κάτοχος ιστοσελίδας;». Αυτά τα ερωτήματα μπορεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να τα απευθύνει όχι στους συνάδελφους που βγάζουν ένα μεροκάματο στο διαδίκτυο, αλλά σε κάποια… μέλη της, που ως εργοδότες λειτουργούν τέτοια ενημερωτικά σάιτ, υπό αυτές τις συνθήκες γαλέρας. Και να πράξει αναλόγως….