01 October 2014

Πρόταση για το καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕΣΥ


 Για μια Ομοσπονδία δημοκρατική και μαχητική, για μια Ομοσπονδία ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στα ΜΜΕ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Αρχίζει αύριο, Πέμπτη 2/10, το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με ψηφοφορίες και αποφάσεις επί των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και για την εκλογή Διοίκησης της ΠΟΕΣΥ για την επόμενη τριετία.
Ετούτη τη φορά, και μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστέρηση, η Διοίκηση της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να οργανώσει και καταστατικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα υποθέσει κανείς…
Το καταστατικό συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να τεθούν μερικά από τα ζητήματα που καθηλώνουν την ΠΟΕΣΥ, την απομονώνουν από τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, και είναι επίσης μια ευκαιρία για να αποκτήσει ένα δημοκρατικό καταστατικό, στον αντίποδα του σημερινού, όπου κάθε αντιπρόσωπος στο Συνέδριο δεν είναι ίσος με τους άλλους.
Με την ευκαιρία αυτή, το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ καταθέτει σήμερα δημόσια τα βασικά σημεία της πρότασής του για τις καταστατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ομοσπονδία μας.

Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΜΜΕ
Η ΠΟΕΣΥ έχει μια ευκαιρία να ανοίξει τις πόρτες της και να μετατραπεί σε Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΜΜΕ. Στο καταστατικό της συνέδριο πρέπει να αποφασίσει την κίνηση αυτή, που θα επιτρέψει και σε άλλες Ενώσεις (φωτορεπόρτερ, υπάλληλοι, τεχνικοί) να αποτελέσουν μέλη μιας ενιαίας «στέγης». Έχουμε γνώση ότι αυτό δεν θα είναι το Συνδικάτο Τύπου, αλλά θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο του συντονισμού και της συναπόφασης μεταξύ των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Όσο κι αν φαίνεται απλή, η πρόταση αυτή θα έχει απέναντί της όλα τα «αυθόρμητα» συντεχνιακά αντανακλαστικά του κλάδου. Σημειώνουμε ότι ήδη Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ έχουν ζητήσει να προσχωρήσουν στην ΠΟΕΣΥ. Το επόμενο βήμα ανήκει στους συνέδρους που το Σάββατο θα πρέπει να αποφασίσουν την αλλαγή του καταστατικού της Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, εκτιμούμε ότι αυτό που πρωτίστως έχει ανάγκη ο κλάδος δεν είναι απλώς η συνένωση των υπαρχουσών Ενώσεων. Αλλά ένα πραγματικό βήμα προς τη βάση των εργαζομένων στις φάμπρικες των ΜΜΕ, στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους «μπλοκάκηδες», στους ημι-εργαζόμενους και τους «μαύρους» των ιντερνετικών ΜΜΕ, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων παραμένει εξοβελισμένη από τα σωματεία μας. Επίσης, το πέταγμα έξω από τα σωματεία εργοδοτών που τα έχουν κατακλύσει, κυρίως μεγαλοδημοσιογράφων, που εφαρμόζουν άγριες περικοπές μισθών, μαύρη και απλήρωτη εργασία, λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
Γνωρίζουμε ότι αυτό που έχει ανάγκη ο κλάδος είναι ένα ενιαίο, πρωτοβάθμιο σωματείο, με όλο τον κόσμο της δουλειάς των ΜΜΕ σε κοινή στέγη, με εργασιακές επιτροπές, με διαδικασίες βάσης και γενικές συνελεύσεις όλων των εργαζομένων, κόντρα στον συντεχνιασμό, τον «ομοιοεπαγγελματισμό» και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που ζούμε στις μέρες μας και που ευθύνεται για τη συντριβή των δικαιωμάτων μας.

Γενικό Συμβούλιο αποφασιστικό
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ είχε μέχρι σήμερα έναν σχεδόν «διακοσμητικό» χαρακτήρα. Οι Διοικήσεις προτιμούσαν να αποφασίζουν με κλειστές πόρτες. Είναι καιρός το Γενικό Συμβούλιο να αναβαθμιστεί, να πάρει αποφασιστικό χαρακτήρα, να συγκαλείται μια φορά το μήνα, με αρμοδιότητα τον έλεγχο του Δ.Σ., τον καθορισμό τακτικής και στρατηγικής, τον καθορισμό πρωτοβουλιών, την περιγραφή των κινήσεων που θα γίνουν μεταξύ των συνεδριάσεών του κλπ., και βεβαίως με αποφάσεις δεσμευτικές για τη Διοίκηση. Είναι ένα βήμα προς την δημοκρατικότερη και πιο ανοιχτή λειτουργία της ΠΟΕΣΥ.

Τέλος στα σταυρομαγειρέματα και τους εκλογομάγειρους
Η ΠΟΕΣΥ έχει μέχρι σήμερα ένα άθλιο εκλογικό σύστημα που οδηγεί τους διαφόρους εκλογομάγειρους να ασχολούνται για εβδομάδες καταστρώνοντας σχέδια, φτιάχνοντας σενάρια, μεταφέροντας ψήφους από δω κι από κει, όπου «βγαίνουν έδρες». Ένα εκλογικό σύστημα-μπιλιάρδο. Με αυτό το εκλογικό σύστημα φτάσαμε στο προηγούμενο συνέδριο μέλη του Προεδρείου της ΠΟΕΣΥ να εκλεγούν απλώς με δύο ψήφους, και υποψήφιοι να μην «καταφέρουν» να πάρουν ούτε καν την… ψήφο τους. Η απλή αναλογική (και λογική) έχει πάει περίπατο στα λημέρια των υπόγειων συναλλαγών. Το ίδιο και η δημοκρατική εκλογή της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Για να κοπεί λοιπόν το άθλιο παζάρι:
- Οι σύνεδροι της κάθε Ένωσης ψηφίζουν σε χωριστή κάλπη για να σταματήσουν να γίνονται, εκόντες-άκοντες, «αποσκευές» του κάθε εκλογομάγειρου.
- Από τις κάλπες εκλέγονται (ανάλογα με τη δύναμη κάθε Ένωσης) τα μέλη ενός 35μελούς Γενικού Συμβουλίου, που με τη σειρά του εντός 10ημέρου εκλέγει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Στο Δ.Σ. θα εκπροσωπούνται όλες οι Ενώσεις από ένα τουλάχιστον μέλος τους.

-Το άνοιγμα της ΠΟΕΣΥ και σε άλλες Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ, και σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ,
-Ένα δημοκρατικό μοντέλο εκλογής (απλή αναλογική) και λειτουργίας,
-Το τέλος των οικονομικών απολαβών της Διοίκησης (ο συνδικαλισμός είναι εθελοντική προσφορά κι όχι συμπληρωματικό εισόδημα και καριέρα),
-Η συνεργασία της Ομοσπονδίας με τις επιμέρους Ενώσεις-μέλη της,
-Η συγκρότηση διακλαδικών επιτροπών ανά χώρο εργασίας, σε πρώτη φάση στα μεγάλα συγκροτήματα
-Οι πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας για τη συνολική ανασυγκρότηση του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ και την ανάταξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος,
-Ο συντονισμός της Ομοσπονδίας με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, με πρώτο βήμα τον απεργιακό συντονισμό, με κοινούς αγώνες –και… ημερομηνιακά!– με όλους τους εργαζόμενους,
-Ο εξοστρακισμός των συντεχνιακών αντιλήψεων και στάσεων όπου κι αν κρύβονται,
-Το άνοιγμα δρόμων αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής, της αξιοπρέπειας, της εργασίας, της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης, της ενημέρωσης, της Δημοκρατίας,

… είναι όροι αναγκαίοι και αποφασιστικοί για μια Ομοσπονδία που θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Είναι, παράλληλα, κρίσιμα σημεία στα οποία με ειλικρίνεια πρέπει να πάρει θέση καθένας από τους αντιπροσώπους που απαρτίζουν το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν…