21 June 2013

Ο αγώνας όλων μας για ψωμί και δημοκρατία περνάει από την ΕΡΤ

Η άμεση και αυθόρμητη κινητοποίηση του λαού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους / απολυμένους της ΕΡΤ, αλλά και διαμαρτυρίας για την δικτατορικού τύπου μεθόδευση της κυβέρνησης Σαμαρά, εξέπληξε τόσο τους ίδιους τους εργαζομένους στην ΕΡΤ όσο και το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η κυβέρνηση, έτσι, προχώρησε σε αδέξιες κινήσεις, χωρίς να αποφύγει να υποστεί μία σημαντική ήττα, αφού η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα της λαϊκής αντίδρασης ήταν τέτοια, που μετέτρεψε, ατάκτως,  την τρικομματική σε δικομματική, ενώ το πολιτικό σκηνικό είναι ακόμη ρευστό, με τον λαϊκό παράγοντα να μπορεί και πάλι να το επηρεάσει.
Δέκα μέρες μετά, λοιπόν, με τον αγώνα να συνεχίζεται, οι δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, σε όποιον τομέα δράσης και αν εντάσσονται, οφείλουν να αξιολογήσουν την εμπειρία του δεκαημέρου αυτού και να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους.
Το Παρατύπως θεωρεί ότι η κινηματική δυναμική, που αναπτύχθηκε με αφορμή την ΕΡΤ, ξεπέρασε πολλές συνδικαλιστικές και πολιτικές οντότητες, και κυρίως τις ηγεσίες τους. Ίσως γι' αυτό στο κίνημα αλληλεγγύης με τους ανθρώπους της ΕΡΤ βρέθηκαν πλάι-πλάι αγωνιστές από διάφορους πολιτικο-συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς χώρους, οι ηγεσίες των οποίων συνήθως δεν βρίσκουν κοινό τόπο έκφρασης, ακόμη και για ζητήματα στα οποία, εν πολλοίς, συμφωνούν.
Κάτι νέο συμβαίνει με την ΕΡΤ, λοιπόν. Κάτι νέο, που δεν πρέπει να χαθεί. Το σοκ που νιώσαμε με την ΕΡΤ αφύπνισε πολλούς. Τους έπεισε ότι, στην Ελλάδα της Τρόικας και των Μνημονίων, κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Κατέστησε σαφές ότι ο αντιδημοκρατικός και καταστροφικός, για την ευημερία, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του λαού, κατήφορος της κυβέρνησης δεν θα σταματήσει, παρά μόνο αν τον σταματήσουμε εμείς.
Μπροστά στις νέες αυτές συνθήκες και με την εμπειρία του αγωνιστικού αυτού δεκαημέρου,
το Παρατύπως – στο βαθμό που του αναλογεί – απευθύνεται:
  • Σε όλους τους εργαζομένους και ανέργους της Ελλάδας, τα σωματεία και τις άλλες συλλογικότητές τους, λέγοντάς τους ότι ο αγώνας για την ΕΡΤ είναι αγώνας για τη διάσωση του ψωμιού, των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων μας. Τους καλεί, μάλιστα, να ενημερωθούν σχετικά με το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα (σχετιζόμενα με την παροχή ψηφιακών, τηλεοπτικών διευκολύνσεων) ωφελούνται - σε βάρος του Δημοσίου - από την αιφνίδια και πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης.
  • Ειδικότερα σε όλους τους εργαζομένους και ανέργους του χώρου των ΜΜΕ, λέγοντάς τους ότι ο αγώνας υπεράσπισης των συναδέλφων της ΕΡΤ τους αφορά προσωπικά, καθώς το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα κλονίσει τα ήδη “κουρεμένα” ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου των ΜΜΕ, ενώ η άτακτη είσοδος στην αγορά εργασίας των χιλιάδων υπαλλήλων της ΕΡΤ θα ενισχύσει και θα εντείνει το, ήδη τεράστιο, πρόβλημα ανεργίας στον κλάδο.
  • Στους συνδικαλιστές και σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ, συγχαίροντάς τους για τον ανυποχώρητο αγώνα τους και ευχαριστώντας τους για το ότι ο αγώνας αυτός συνέβαλε στη διέγερση της αγωνιστικής συνείδησης πολλών μονάδων και συλλογικοτήτων της κοινωνίας. Ζητώντας, συνάμα, τη δική τους αλληλεγγύη προς όλους τους ανασφαλείς και κακοπληρωμένους εργαζομένους και όλους τους ανέργους, που δέκα μέρες τώρα στέκονται στο πλευρό τους. Ελπίζοντας ότι ο αγώνας αυτός θα γενικευθεί και θα αποτελέσει μέρος ενός ισχυρού κινήματος, ενάντια στην πολιτική της Τρόικας και των ντόπιων υποτελών της, που καταδικάζει τις εργαζόμενες μάζες σε βαθιά φτώχεια και σε στέρηση κάθε ελπίδας για προκοπή, αλλά και σε αντιδημοκρατική κατρακύλα, με πλήρη περιφρόνηση του Κοινοβουλίου.
Το Παρατύπως θεωρεί ότι:
  • Η εμπειρία, θετική και αρνητική, των τελευταίων ημερών καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη και επιτακτική την ανάγκη συζήτησης και διεργασιών στην κατεύθυνση της δημιουργίας Συνδικάτου Τύπου.
  • Η υπεράσπιση όλων, των 2656, θέσεων εργασίας, αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ είναι ζητήματα εκ των ων ουκ άνευ.
  • Η κινηματική δυναμική, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της έκφρασης αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οφείλει να αποκτήσει συγκεκριμένο σχήμα, στόχο και σχεδιασμό δράσης.
Το Παρατύπως προτείνει:

  • Στους συναδέλφους της ΕΡΤ, να ευνοήσουν και να ενισχύσουν τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κινηματικής πλατφόρμας, που θα οργανώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη προς αυτούς, αλλά και προς όλους όσοι ήδη βρίσκονται ή θα βρεθούν σε παρόμοια με αυτούς δυσχερή θέση, μιας πλατφόρμας που θα αντιμάχεται την πολιτική που μας έχει φέρει σ' αυτήν την κατάσταση και που προμηνύει ακόμη χειρότερα.
  • Στους συναδέλφους, εργαζομένους – με οποιαδήποτε ιδιότητα - και ανέργους απ' όλα τα ΜΜΕ, να ανταποκριθούν σε καλέσματα ή και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ζυμώσεων για τη συγκρότηση Συνδικάτου Τύπου.
  • Σε όλους τους πολίτες, που δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην ΕΡΤ, ενώ και οι ίδιοι πλήττονται από τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, να συμπαραταχθούν μαζί μας και με όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται, ώστε η αλληλεγγύη αυτή να εξελιχθεί σε ευρύτερο κίνημα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, που μας οδηγεί στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια και στην ισοπέδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς μας, αλλά και στη διεύρυνση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ελλάδα.