15 November 2007

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛ-ΗΣΤΡΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ!

Σε μια άνευ προηγούμενου συνολική επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων ετοιμάζεται προβεί η κυβέρνηση με την ..αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αμέριστη υποστήριξη της εργοδοσίας. Ο «διάλογος» στον ...καθρέφτη με τον εαυτό της ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλίξη, ενώ το «μενού» το έχουν προετοιμάσει τέως βιομήχανοι του ΣΕΒ (Αναλυτής) και νυν τραπεζίτες (Γκαργκάνας), σε περιβάλλον ...Βρυξελλών! Το «γεύμα» περιλαμβάνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, «μαχαίρι» σε πρόωρες, αναπηρικές και βαριά-ανθυγιεινά, «βίαιες» ενοποιήσεις ταμείων και ισοπεδώσεις δικαιωμάτων, όλα πλήγματα στην εργατική μεριά!

Τομές ...βάθους στο σώμα της δημόσιας ασφάλισης

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ τονίζουν με επιμονή ότι αυτό που απαιτείται και προωθείται δεν είναι κάποιες επιμέρους αλλαγές ή κάποια νομοθετήματα που θα λειτουργήσουν προσθετικά στους ήδη υπάρχοντες νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σιούφα 2084/92, Ρέππα 3029/2002 κ.ά.), αλλά μια τομή βάθους που θα μεταβάλει ριζικά τη φιλοσοφία, τα θεμέλια και τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «δεν πρόκειται για επιμέρους, αλλά για θεμελιώδη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλαγή όλων των παραμετρικών δεδομένων». Ειδικότερα, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως περιγράφεται στην Πράσινη Βίβλο της, είναι να παρατείνει τον ενεργό βίο, και αυτό θα γίνει «μέσω της αύξησης κατά πέντε χρόνια της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2010»!
Βασικά στοιχεία αυτής της ποιοτικής αλλαγής είναι τα εξής:
* Η ασφάλιση από κρατική/κοινωνική υποχρέωση και δικαίωμα του πολίτη που ήταν ως τώρα (έστω τυπικά) μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση και ευθύνη του εργαζόμενου απέναντι στον εαυτό του.
* Το κόστος της ασφάλισης (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του) μεταφέρεται από το κράτος και τους εργοδότες στους ίδιους τους μισθωτούς.
* Οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις δεν παρακολουθούν απλώς τις αντιδραστικές εργασιακές αλλαγές, αλλά γίνονται και πολιορκητικός κριός για την προώθησή τους (π.χ. χαρίζονται εισφορές σε εργοδότες που προσλαμβάνουν προσωρινά νέους εργαζόμενους ή υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης).
* Στο πλαίσιο αυτό, αναμορφώνεται και ο υπέρ των εργοδοτών (και ειδικά υπέρ του χρηματοπιστωτικού συστήματος) αναδιανεμητικός ρόλος της ασφάλισης, με τη μετάβαση από την παλαιού τύπου καταλήστευση των αποθεματικών και των εσόδων των ταμείων (εισφοροδιαφυγή, τραπεζική εκμετάλλευση, αξιοποίηση για επενδύσεις κ.ά.) στη νέου τύπου λεηλασία τους (από το σύμπλεγμα τράπεζες-χρηματιστήριο-εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο), με ψευδεπίγραφο σύνθημα την «αξιοποίηση των αποθεματικών» των ταμείων.

Κατάργηση ...ορίων στην εκμετάλλευση

Ας δούμε ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση:
* Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και παράταση του εργάσιμου βίου έως τα 67 έτη (ωθώντας προς τα εκεί «προαιρετικά»), π.χ. κατάργηση 35ετίας στα 58 σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ κ.α. και καθιέρωση 39ετίας χωρίς όριο. Προφανώς αυτό θα σημάνει κατάργηση αντίστοιχων ρυθμίσεων και σε ΤΑΙΣΥΤ (π.χ. 25ετία και 60 χρόνια)
* Μείωση των συντάξεων και σύνδεση του ύψους τους όχι με τους μισθούς της τελευταίας πενταετίας (που είναι και κατά τεκμήριο υψηλότεροι), αλλά με τους μισθούς της τελευταίας δεκαετίας, ή και περισσότερων ετών, οδηγώντας όλο και πιο κοντά στην αρχή της «ανταποδοτικότητας», που βέβαια πάντα μειώνει τη σύνταξη!
* Μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, ώστε να μην υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι οι προ του 1993 ασφαλισμένοι του ΤΑΙΣΥΤ που δικαιούνται 30% επικουρική σύνταξη, θα απολέσουν τουλάχιστον 10% από αυτήν.
* Κόψιμο πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με θύματα γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ΒΑΕ, αναπηρικές κ.α.
* Κατάργηση πολλών επαγγελμάτων που συγκαταλέγονται στα ΒΑΕ, με συνέπεια αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες.
* Ενοποίηση Ταμείων προς τα κάτω. Αργά ή γρήγορα, αυτό θα αφορά και το χώρο των ΜΜΕ, όπου υπάρχουν 4 διαφορετικά ταμεία (χωρίς το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ...) και πιθανώς επιχειρηθεί «βίαιη» ενοποίηση με συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
* Διαιώνιση του καθεστώτος της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και χαρίσματος των εισφορών. Η ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με το ΙΚΑ, αφορά το 16% των εργαζομένων. Οι μερικώς απασχολούμενοι (18% του συνόλου) είναι και μερικώς ασφαλιζόμενοι. Η εισφοροδιαφυγή από ανείσπρακτες/καθυστερημένες εισφορές στα τέλη 2006 έφτανε τα 3,2 δισ., ενώ οι αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις την απογειώνουν αντί να την αντιμετωπίζουν. Να σημειωθεί ότι η εισφοροκλοπή είναι μέγα ζήτημα, καθώς παρακρατούνται από τους εργοδότες και οι εργατικές εισφορές!
* Εισβολή ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτικοποίηση. Μεθοδεύεται η ενεργή εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα επαγγελματικά Tαμεία (νόμος Ρέππα) και η δημιουργία ΑΕΔΑΚ και Εταιρειών Διαχείρισης Ακινήτων που θα «αξιοποιήσουν» την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων στα «παίγνια» της Σοφοκλέους.
* Μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο, όπως αποφασίστηκε και με τον προ εκλογών νόμο, που δίνει τη δυνατότητα «επένδυσης» έως και του 26% της περιουσίας των ταμείων, χωρίς να καταργεί το πλαίσιο που οδήγησε στο σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων».

Καμιά αναμονή!
Με αγώνες να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας

Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε και πώς ακριβώς θα εκδηλωθεί αυτή η επίθεση, πότε και πώς θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις «προτάσεις» της ή θα κατατεθεί το νέο σχέδιο νόμου.
Δεν πρέπει επίσης να εμπλακούμε με κανέναν τρόπο στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση ή τον ΣΕΒ με ή χωρίς προϋποθέσεις (όπως κάνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ). Αντίθετα, δίνοντας συνέχεια στη μεγάλη κοινωνική έκρηξη κατά των μέτρων Γιαννίτση, αλλά και στο περσινό μεγαλειώδες εκπαιδευτικό κίνημα, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
† Να ξεπεράσουμε τα όρια που θέτουν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να υπερβούμε την ακινησία που έχουν επιβάλλει ΠΟΕΣΥ και δημοσιογραφικές Ενώσεις, και να ξεδιπλώσουμε από σήμερα μαζικούς, συντονισμένους κι αποφασιστικούς αγώνες, με κέντρο τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές δράσης σε κάθε χώρο για την απόκρουση της επίθεσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
† Να αντιπαλέψουμε ενιαία την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που φήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα κ.λπ.), εφάρμοσαν ο ένας τους νόμους του άλλου, ενοποίησαν προς τα κάτω τα ταμεία, μείωσαν συντάξεις, μείωσαν ή χάρισαν εργοδοτικές εισφορές, αύξησαν το ποσοστό των αποθεματικών που επενδύεται σε μετοχές υψηλού ρίσκου και σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα, κατακερμάτισαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα ανάλογα με το χρόνο πρόσληψης.
† Να αντισταθούμε στις επιλογές της ΕΕ στην ασφάλιση (όπως αυτές εκφράστηκαν στο Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο, την ΟΝΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τη Λισαβόνα κ.λπ.), απαιτώντας μη εφαρμογή των αντεργατικών προτάσεών της. Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών αναγκών μας είναι αδύνατη χωρίς αντιπαράθεση με την ΕΕ και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η συμμετοχή σε αυτήν.

Δημόσια ασφάλιση, δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο,
υποχρέωση του κράτους

Θεωρούμε ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Ότι στην κοινωνική προστασία δεν έχουν θέση οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους και στην ασφάλιση ο πρώτος λόγος ανήκει στις ανάγκες των εργαζομένων , οι οποίοι θα πρέπει οι ίδιοι να έχουν στα χέρια τους τον ουσιαστικό έλεγχό της.
Σε ένα τέτοιο ενιαίο μέτωπο πρέπει να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι, νέοι και μεγαλύτεροι, Έλληνες και μετανάστες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υπερβαίνοντας τους μυρίους κατακερματισμούς και διαχωρισμούς που μας έχουν επιβάλει. Η αντιασφαλιστική επίθεση μας πλήττει όλους και μόνο ο ενιαίος αγώνας και η αλληλεγγύη μπορεί να οικοδομήσουν αποτελεσματικό μέτωπο αντίστασης και νίκης.

Να αγωνιστούμε μαζικά, αποφασιστικά κι ενωτικά για:

* Δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και στους ανέργους από το χώρο των ΜΜΕ.
* Να επιστραφούν τώρα έντοκα τα κλεμμένα και δεσμευμένα αποθεματικά από το 50 και μετά.
* Να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα-Ρέππα που έχουν ήδη συρρικνώσει τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, έχουν οδηγήσει σε κατακερματισμό ασφαλισμένων, ενοποιήσεις ταμείων προς τα κάτω, μείωση του ποσοστού τελικής σύνταξης σε σχέση με καταληκτικό μισθό
* Να πάρουν πίσω το νέο νομοσχέδιο για επενδύσεις ταμείων, το οποίο επιδιώκει την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση των ασφαλιστικών ταμείων στους νόμους της αγοράς και του τζόγου. Η περιουσία των ταμείων δεν είναι για τους «αλογομούρηδες», αλλά για τις ανάγκες συνταξιοδότησης και περίθαλψης χιλιάδων ασφαλισμένων.
* Να απεμπλακεί η ασφάλιση από το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε και του Μάαστριχτ και τη στρατηγική μείωσης του δημόσιου χρέους.
* Καμιά συζήτηση ή διαπραγμάτευση που να αφορά τα υπάρχοντα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμιά ενοποίηση ταμείων προς τα κάτω, με κατάργηση υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
* Καμιά εισφορά να μη χαριστεί στο κεφάλαιο. Μηχανισμός των ταμείων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σε 2 δις. ευρώ ετησίως. Άμεση αποπληρωμή των εργοδοτικών οφειλών, χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις σε οφειλέτες. Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και αναστολή χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας σε οφειλέτες εργοδότες.

Ειδικότερα, για το χώρο του περιοδικού Τύπου...

...να παλέψουμε για μια σειρά μέτρων που θα επιστρέφουν πίσω στους εργαζόμενους των ΜΜΕ, όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από τον πλούτο που παράγουμε και που μας «κλέβουν» οι εργοδότες και το κράτος:
* Άμεση μείωση των εργατικών εισφορών στο ΤΑΙΣΥΤ στο 7% (από 14%) στην προοπτική της κατάργησής τους και διπλασιασμός των χαμηλών εργοδοτικών εισφορών (από 7% στο 14%). Να θεσπιστούν εργοδοτικές εισφορές και σε φωτορεπόρτερ-ανταποκριτές ξένου Τύπου.
* Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πλήρης σύνταξη στα 58 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες ή τα 25 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο.
* Αύξηση των συντάξεων. Δεν μπορεί η μέση σύνταξη του ΤΑΙΣΥΤ να είναι 662 ευρώ (558 μέση γενική στη χώρα!), πολύ κάτω από τα επίσημα όρια της πείνας. Κατώτερη σύνταξη 1400 ευρώ για να ζουν οι συνταξιούχοι αξιοπρεπώς.
* Ριζική βελτίωση παροχών των ταμείων. Όλο το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα ταμεία. Κατάργηση συμμετοχής του ασφαλισμένου.
* Να αποσυρθούν τα αποθεματικά του ΤΑΙΣΥΤ που τζογάρονται σε μετοχές, ομόλογα κ.α.
(61. εκατ. € ή 14% του συνόλου). Κατάργηση της «επενδυτικής δυνατότητας» του 26% των αποθεματικών. Απόλυτα εγγυημένες κι ασφαλείς τοποθετήσεις (π.χ. έντοκα γραμμάτια Δημοσίου) με κρατική εγγύηση.
* Έξω οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και το κεφάλαιο από την ασφάλιση. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία του τζόγου.
* Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων. Εκλογή αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων και διοικήσεων από τους εργαζομένους. Δικαίωμα βέτο από τα συλλογικά όργανα των ασφαλισμένων (σωματεία κ.α.).
* Κατάργηση ελαστικής- μερικής-μαύρης απασχόλησης που πετσοκόβει το εργατικό εισόδημα και τις εργοδοτικές εισφορές και μειώνει τα έσοδα των ταμείων.
* Σταθερή, μόνιμη και πλήρης εργασία για όλους. Να καταργηθεί το μπλοκάκι (ΔΠΥ) όπου υπάρχει εξαρτημένη εργασία.

Στην προοπτική αυτή διεκδικούμε Ενιαίο Ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο. Με ουσιαστική ενοποίηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα πάνω, κάτι που θα εξασφαλίζεται με 12 προϋποθέσεις: 1.Μείωση εργατικών εισφορών, 2.Αύξηση εργοδοτικών εισφορών, 3.Περιστολή της εισφοροδιαφυγής, 4.Ριζική βελτίωση παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, 5.Μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 6.Γενναία αύξηση συντάξεων (κύριας και επικουρικής), 7.Διατήρηση του εφάπαξ, 8.Κατάργηση διαχωρισμού ασφαλισμένων με βάση το χρόνο ασφάλισής τους, 9.Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους,.Ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (και αυτών που τώρα είναι σε ΙΚΑ-ΤΕΒΕ) 10.Απομάκρυνση αποθεματικών από χρηματιστήριο, 11.Ενίσχυση μηχανισμών ελέγχου απόδοσης αγγελιοσήμου. 12.Έλεγχος του ταμείου και δικαίωμα βέτο από τους εργαζόμενους.
Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις κάθε ενοποίηση θα σημάνει ισοπέδωση των όποιων υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Δεν θα ανεχτούμε καμία ενοποίηση που θα θίγει κατακτήσεις και δικαιώματα