23 July 2007

Εφιάλτης στον δρόμο με τους ‘νταβατζήδες’

Τρία χρόνια μετά τις μεγαλεπήβολες «κορώνες» του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για πόλεμο με τους «νταβατζήδες» των ΜΜΕ, την «σταυροφορία» περί βασικού μετόχου και αναβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πριν από λίγες ημέρες μεσούσης της –άτυπης ακόμη- προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του... «σεμνού και ταπεινού» υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, αποφάσισε να παράσχει απλόχερα πολλά και μαζεμένα ‘δωράκια’ στους έως πρότινος κατακριτέους ‘νταβατζήδες’ των ΜΜΕ, νομιμοποιώντας τη «ζούγκλα» που επικρατεί όσον αφορά στην λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην χώρα.
Με σαφές το σχέδιο να κρατήσει την τράπουλα στα χέρια της, όσον αφορά στη λειτουργία των media, να μην ‘ενοχλήσει’ τους μεγαλοκαναλάρχες (οι οποίοι ούτως η άλλως απλόχερα προσφέρουν τη στήριξή τους στις κυβερνητικές ‘μεταρρυθμίσεις’), υπό την πίεση για υιοθέτηση των αντεργατικών οδηγιών της ΕΕ και αγνοώντας παντελώς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ -ακόμα και τις Ενώσεις τους, οι οποίες ωστόσο ουδόλως διαφοροποιούνται από τις κυρίαρχες επιλογές- η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει εν μέσω θερινής ραστώνης, και να περάσει με διαδικασίες εξπρές και εν κρυπτώ (σε διάρκεια τριών ημερών!!!!) τον νέο νόμο «περί συγκέντρωσης των ΜΜΕ».

Συγκέντρωση αγοράς και ασφυκτική χειραγώγηση της ενημέρωσης,
ιδιωτικοποίηση ΕΡΤ, λουκέτο και απολύσεις σε τοπικά ΜΜΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου νομιμοποιεί τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, και που εδώ και 17 χρόνια νέμονται ασύδοτα τις δημόσιες συχνότητες. Οι κανόνες αδιαφάνειας διατηρούνται και όλο και περισσότερη δύναμη εκχωρείται στα εκδοτικά και μιντιακά συγκροτήματα.
Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες αιχμές του νέου νόμου;

- Ενισχύεται η συγκέντρωση στα ΜΜΕ και ισχυροποιούνται τa ήδη ισχυρά συγκροτήματα που ελέγχουν την αγορά των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων μέσω της δυνατότητας συμμετοχής επιχειρηματιών και στις τέσσερις αγορές ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά), σε δύο τηλεοπτικά κανάλια (με ένα πολύ έξυπνο τρικ για ενημερωτικό-ψυχαγωγικό σταθμό) και σε έως 5 (!) ραδιόφωνα.
- Ιδιωτικοποιείται η ΕΡΤ με σύσταση θυγατρικής ΑΕ που θα διαχειρίζεται την «ψηφιακή πλατφόρμα», στην οποία θα συμμετέχουν έως και με 49% ιδιώτες επενδυτές. Η θυγατρική εταιρεία πριμοδοτείται με το 15% (45 εκατ. ευρώ) του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για την, κατά τα άλλα, «δημόσια τηλεόραση», ενώ σε αυτήν «περιέρχονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ ΑΕ, κινητά και ακίνητα», καθιστώντας τη δημόσια τηλεόραση «αιμοδότη» της ιδιωτικής θυγατρικής ΑΕ και ωθώντας σε λουκέτο με μαζικές απολύσεις εργαζομένων, μετά το 2012, όταν θα επιτρέπονται μόνο οι ψηφιακές εκπομπές των καναλιών.
- Καταργούνται οι τοπικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους σε αυτά), προς χάριν της «συγχώνευσης», που συνήθως ...χωνεύει και εργαζόμενους και εργατικά δικαιώματα! Επιπλέον, επεκτείνεται περισσότερο ο καθεστωτικός έλεγχος στην τοπική ενημέρωση από τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, και φιμώνεται οποιαδήποτε ανεξάρτητη και δυνάμει επικίνδυνη «φωνή» στα ΜΜΕ.
- Ορίζεται διαγωνισμός ...μαϊμού, με «στημένο» αποτέλεσμα, καθώς είναι σαφές ότι θα αδειοδοτηθούν όλοι όσοι ήδη λυμαίνονται την αγορά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο για το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, το 2013.
Στην εποχή λοιπόν της καταιγιστικής πληροφορίας, η ενημέρωση που θα δέχεται ο μέσος Έλληνας πολίτης μετατρέπεται –χωρίς πλέον καμία πρόφαση ή επίφαση ελευθερίας- σε πλήρως ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη από τα μεγάλα συγκροτήματα της εγχώριας βιομηχανίας των ΜΜΕ, και πάντα βάσει των «νόμων της αγοράς» και του κέρδους. Κάθε μικρή ή διαφορετική φωνή εύκολα «εξοβελίζεται» και αντιμετωπίζεται πλέον σαν τη «μύγα στην ράχη αλόγου». Αλήθεια, βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου θα μπορεί στο μέλλον μια συλλογικότητα, ένα σωματείο, ένας κλάδος εργαζομένων να «βγάζει στον αέρα» τη δική του φωνή, να στήνει το δικό του ραδιοφωνικό σταθμό;
Η υπεροπτική μας η κυβέρνηση και ο υπουργός ...συγκέντρωσης των ΜΜΕ σκέφτηκε και τους εργαζόμενους –τα προσχήματα είναι άλλωστε η ψυχή του savoir vivre!- ορίζοντας κάποιους αυθαίρετους αριθμούς [15 εργαζόμενοι σε τοπικό μη ενημερωτικό σταθμό (!), 30 σε ενημερωτικό (!!) και 200 σε εθνικό ενημερωτικό σταθμό (!!!), ανάμεσά τους συντάκτες και τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό) ως «μέσο όρο απασχολούμενου προσωπικού», από την κατάθεση του ν.σχ έως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης αδειοδότησης των καναλιών-ραδιοφωνικών σταθμών (αν μετά οι επιχειρηματίες προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις….αυτά είναι λεπτομέρειες).
Στο νέο αυτό σχέδιο προς «ναυτιλλόμενους» στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις Ενώσεις Συντακτών, ως συνήθως να είναι παντελώς απούσες, την ...αυτού μεγαλειότητα τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ να στέλνει μια επιστολή ‘διαμαρτυρίας’ στην πρόεδρο της Βουλής, και μόνο κάποια σωματεία τεχνικών τους να κρατούν τα προσχήματα από πλευράς εργαζομένων στα ΜΜΕ, το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ καλεί σε αγώνα για:

1. Την άμεση ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του νόμου.
2. Δημόσια τηλεόραση με ενημερωτικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό περιεχόμενο έξω από τους «νόμους της αγοράς» και του κέρδους, που δεν θα είναι κυβερνητικός-καθεστωτικός απολογητής, όπου θα έχουν θέση οι απόψεις και οι δράσεις των εργαζόμενων και των κοινωνικών συλλογικοτήτων.
3. Δημόσιες ψηφιακές συχνότητες.
4. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στη νέα εποχή. Κανένας εργοδότης Μέσου Ενημέρωσης να μην είναι ελεύθερος να απασχολεί όσους εργαζόμενους θέλει, αλλά να ρυθμιστεί με νόμο ότι δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε ΜΜΕ αν δεν απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων. Να χτυπηθούν οι κερδοσκόποι έμποροι της ενημέρωσης.
5. Χτύπημα της συγκέντρωσης στα ΜΜΕ, της ελεγχόμενης πληροφορίας, της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας. Κανένας καναλάρχης να μην δικαιούται μερίδιο σε ραδιόφωνο ή σε άλλο κανάλι. Κανένας ραδιοφωνατζής σε κανάλι ή σε άλλο ραδιόφωνο. Κανένα αφεντικό έντυπου Μέσου να μη δικαιούται μερίδιο σε κανάλι ή ραδιόφωνο.
6. Έστω και τώρα τα Σωματεία του Τύπου να πάρουν επιτέλους θέση και να προγραμματίσουν από το Σεπτέμβριο ενημέρωση και κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση της κατάργησης αυτού του «Νόμου ...υπέρ της συγκέντρωσης των ΜΜΕ». Κανείς δεν δικαιούται να πει «δεν γνώριζα», όταν το τοπίο στα Μέσα θα γίνει τα επόμενα χρόνια εφιαλτικό και ο μεσαίωνας της ενημέρωσης που θα έχει εγκαθιδρύσει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο του κεφαλαίου θα είναι ένας κανόνας χωρίς εξαιρέσεις.