21 December 2007

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΣΠΗΤ για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΣΥ, δώσαμε μια μάχη για τον αγωνιστικό προσανατολισμό της κλαδικής μας Ομοσπονδίας στα ανοιχτά και καυτά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους εργαζόμενους συνολικά.

Η αύξηση της δύναμης του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ υπογραμμίζει τις διαθέσεις πολλών συναδέλφων για μια διαφορετική συνδικαλιστική παρουσία και πρακτική, που να αναδεικνύει τα προβλήματα, να κινητοποιεί τις όποιες δυνάμεις διαθέτει ο κλάδος, να διεκδικεί και να αγωνίζεται για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την παρουσία πολλών συναδέλφων στους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες μας κάνει πιο αισιόδοξους και μας γεμίζει δύναμη. Οι τρεις αντιπρόσωποι που εξέλεξε το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ για το επικείμενο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, σίγουρα δεν μπορούν να ανατρέψουν την χρόνια αδράνεια και την ανυπαρξία της Ομοσπονδίας. Μπορούν όμως να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας άλλης αντίληψης, ενός μετώπου αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα που απεργάζονται κυβέρνηση και εργοδοσία.

Γιατί μπροστά μας έχουμε κρίσιμες μικρές και μεγάλες «μάχες»:

- Η μάχη του ασφαλιστικού συνεχίζεται και πρέπει να κλιμακωθεί μετά τις γιορτές. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση παρά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Απασχόλησης, επιμένει να κλείσει το ασφαλιστικό μειώνοντας τις παροχές, αυξάνοντας τα όρια απασχόλησης, ληστεύοντας τα αποθεματικά των ταμείων. Στη μάχη αυτή το συνδικαλιστικό μας κίνημα πρέπει να προβάλλει αιτήματα που να ισχυροποιούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, που να οδηγούν σε αύξηση των παροχών, κατοχύρωση ίσων ασφαλιστικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική που γεννήθηκε στις τελευταίες απεργίες για συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους τόσο στα ΜΜΕ, όσο και γενικότερα. Το αίτημα για Ενιαίο Ταμείο Τύπου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και είναι αυτό που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να θέσει τέρμα στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα μικρά και μεγάλα μαγαζιά της ενημέρωσης με τους εκατοντάδες ανασφάλιστους, τους ελαστικούς εργαζόμενους με το κομμάτι, τους υποαμειβόμενους και υπεραπασχολούμενους.

- Έρχεται η μάχη της κλαδικής σύμβασης με τους εργοδότες. Είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί με τους δικούς μας όρους, μακριά από γραφειοκρατικές λογικές και μέσα στα μαγαζιά που δουλεύουμε. Με διεκδικήσεις που να βελτιώνουν αποφασιστικά το εισόδημά μας, να μειώνουν την εκμετάλλευσή μας, και να σπάνε τα «επιτρεπτά» κυβερνητικά και εργοδοτικά όρια του 3-4%, ώστε να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Με συνελεύσεις εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ, με παρουσία της Ένωσης σε κάθε επιχείρηση του περιοδικού τύπου, με καταγραφή και ανάδειξη των υπαρκτών προβλημάτων όλων των κατηγοριών εργαζομένων (νέων, «μαύρων», με «μπλοκάκι», συντακτών που δηλώνονται υπάλληλοι αλλά κοσμούν ως συντάκτες τις ταυτότητες των περιοδικών, διορθωτών, επιμελητών), με προβολή διεκδικήσεων που να καλύπτουν όλους τους συναδέλφους.

- Η μάχη για το συνδικάτο τύπου είναι τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ. Για ένα συνδικάτο όλων των εργαζομένων στη βιομηχανία των ΜΜΕ, που θα συνενώσει όλες τις ειδικότητες (συντάκτες, γραφίστες, υπαλλήλους, τεχνικούς στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα). Ένα τέτοιο συνδικάτο θα πολλαπλασιάσει την ισχύ μας, θα αποτελεί παράγοντα ανάσχεσης της εργοδοτικής ασυδοσίας και αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε από τα κάτω, μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους μας στο χώρο που δουλεύουμε, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός ενωτικού, μαζικού, αγωνιστικού συνδικάτου, ενάντια σε συντεχνιακές και διαιρετικές λογικές που εκφράζονται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου μας.


Αυτές τις μάχες δεν μπορούμε να τις κερδίσουμε μόνοι μας.

Δεν θα τις κερδίσουμε εύκολα. Είναι μάχες που απαιτούν παρουσία και συμμετοχή πολλών.

Αυτές τις μάχες, το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ σας καλεί να τις δώσουμε μαζί.