11 April 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ «ΝΟΜΟΥ ΠΕΤΡΑΛΙΑ»

Η κυβέρνηση με το αντεργατικό αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα που τελικά ψήφισε αγνοώντας τη θέληση όλων των εργαζόμενων, όπως αυτή εκφράστηκε με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου τριμήνου και τις ογκώδεις διαδηλώσεις, νομίζει πως «έκλεισε» το μέτωπο του ασφαλιστικού. Έχει την εντύπωση πως οι εργαζόμενοι θα αποδεχτούν το «νόμο Πετραλιά» και ανενόχλητη θα λεηλατήσει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα υλοποιώντας το νόμο στην πράξη με... περίπατο. Πλανάται πλάνην οικτρά!
Οι αγώνες δεν πρόκειται να «κλείσουν» έτσι εύκολα. Το μέτωπο παραμένει ανοιχτό και ο κόσμος που έδωσε αυτόν τον αγώνα καλείται να κάνει «ταμείο» από αυτή την πολύμηνη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τα μίντια της «απεργοφαγίας», τη δικαστική «βιομηχανία» ποινικοποίησης των αγώνων.
Συνοψίζοντας ορισμένα πρώτα συμπεράσματα, θα λέγαμε ότι ο αγώνας μας:
* Έβγαλε στο προσκήνιο τη θέληση των χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου, «τρόμαξε» τους καθεστωτικούς μηχανισμούς, προέβαλε τις πραγματικές ανάγκες μας ως εργαζόμενοι.
* Απέδειξε ότι η κυβερνητική «μεταρρύθμιση» είναι μια λαιμητόμος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων. Λεηλατεί αποθεματικά και πόρους (βλ. Ταμεία δημοσιογράφων), καταργεί πρόωρες συντάξεις για μητέρες και βαρέα, αυξάνει όρια ηλικίας, μειώνει συντάξεις, αβαντάρει την εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, μας κλέβει χρόνια από τη ζωή!
* Αποκάλυψε την αντεργατική «συντεχνία» της κυβέρνησης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, καθώς και την αμέριστη στήριξη που της παρείχαν ο ΣΕΒ, οι καναλάρχες και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Ανησύχησε το αντεργατικό στρατόπεδο, όταν έγινε πραγματικός αγώνας, όταν υιοθετήθηκαν μαζικές μαχητικές μορφές «πολιτικού εκβιασμού». Αυτό φάνηκε περίτρανα όταν «έκλεισε» το χρηματιστήριο, όταν κατέβηκαν οι διακόπτες της ΔΕΗ, όταν μπλοκαρίστηκε η χωματερή. Γι’ αυτό, οι απεργίες σε Τράπεζα Ελλάδας, ΔΕΗ και ΟΤΑ έγιναν σημεία αναφοράς και κορύφωσης του αγώνα όλων των εργαζόμενων.

Ωστόσο, δεν καταφέραμε να φτάσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος:

- Με ευθύνη των κυρίαρχων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Ομοσπονδίες δεν έγιναν ούτε τα στοιχειώδη βήματα πανεργατικού συντονισμού του αγώνα, ούτε τα επιμέρους αιτήματα του κάθε κλάδου συναντήθηκαν σε ένα κοινό μέτωπο δυνάμεων που θα ήταν ικανό να σαρώσει την επέλαση της κυβέρνησης.
Η ΠΟΕΣΥ, αλλά και οι Ενώσεις μας δεν θέλησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους ούτε στο εσωτερικό του κλάδου, διαιωνίζοντας το συνδικαλιστικό κατακερματισμό.
- Σε αρκετά συνδικάτα έγινε τεράστια προσπάθεια από δυνάμεις να υιοθετηθεί η λογική της «εξαίρεσης», μια λογική συντεχνιακή, αδιέξοδη και εύκολα αφομοιώσιμη από την κυβερνητική προπαγάνδα.
Κραυγαλέοι εκφραστές της στα ΜΜΕ ήταν οι Σόμπολος-Τσαλαπάτης & Σία. Επάξια εισέπραξαν τα… γιούχα χιλιάδων απεργών! Αποτελεσματική θα ήταν μόνο μια γραμμή προάσπισης των συνολικών εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως το «Παρατύπως» έγκαιρα είχε προτείνει με το Ενιαίο Ταμείο όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (ανεξαρτήτως ειδικότητας και εργασιακής σχέσης), με ανατροπή του σημερινού ασφαλιστικού και εργασιακού κατακερματισμού.
- Ο αγώνας δεν είχε σχέδιο κλιμάκωσης, αλλά εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων. Μετά την πρώτη πετυχημένη απεργία του Δεκέμβρη, η ΓΣΕΕ άφησε να περάσουν 2 μήνες για να κηρύξει νέα απεργία αφήνοντας την κυβέρνηση να κερδίζει πολύτιμο χρόνο.
Η δική μας απεργιακή έκρηξη του Νοέμβρη έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που υπήρχαν για πραγματικό αγώνα, αλλά αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι κυρίαρχοι μηχανισμοί στις Ενώσεις, βάζοντας στον... πάγο τις διαθέσεις μας για συνέχιση-κλιμάκωση.
- Οι διαδικασίες βάσης, οι γενικές συνελεύσεις σε Ενώσεις και χώρους δουλειάς ουσιαστικά εξοβελίστηκαν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες συνολικά και του κλάδου μας.
Στις αλλεπάλληλες προτάσεις του «Παρατύπως» στο ΔΣ της ΕΣΠΗΤ για σύγκληση έκτακτης συνέλευσης τη στιγμή που ξεθεμελιώνονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα (και τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) η απάντηση ήταν «δεν είναι εφικτή»!
- Παρόλα αυτά, τα μαζικά απεργιακά μπλοκ της ΕΣΠΗΤ, και τα πρώτα σπέρματα δημιουργίας ενός ενιαίου ταξικού συνδικάτου εργαζομένων στα ΜΜΕ έθεσαν τις ρίζες για τα επόμενα βήματα που πρέπει άμεσα να γίνουν.

Σημαντική στιγμή αυτού του αγώνα, υπήρξε η κοινή ανοιχτή συνέλευση όλων των εργαζομένων μετά την απεργία στις 19/3. Συντάκτες εφημερίδων και περιοδικών –εκεί ήταν και το «Παρατύπως»-, τεχνικοί τύπου και τηλεόρασης, υπάλληλοι πήραν το λόγο, ανεξαρτήτως ειδικότητας και «προϋποθέσεων» εγγραφής στις Ενώσεις, καθώς αυτό που τους ένωνε ήταν ο κοινός χώρος εργασίας και η κοινή εκμετάλλευση από την εργοδοσία των μίντια.

Η σπουδή του καθεστωτικού συνδικαλισμού να κλείσει άρον άρον όλα τα μέτωπα δείχνει το βαθμό συνενοχής του και την βαθιά υποταγή του στις κυρίαρχες επιλογές. Την ημέρα ψήφισης του νόμου η ΓΣΕΕ έκανε «γιορτή» έξω από τη βουλή. Την επομένη, άρχισε να μιλά για «δικαστικό αγώνα» αναζητώντας δικαίωση εκεί όπου κηρύσσονται «παράνομοι» οι αγώνες. Εν μέσω μάλιστα των τεράστιων κινητοποιήσεων ετοίμαζε, για να υπογράψει τελικά τις ίδιες μέρες, την κατάπτυστη Γενική Συλλογική Σύμβαση του 1 ευρώ ημερήσια αύξηση (ή 740 ευρώ μεικτά από το 2009!). Αυτό λέγεται πισώπλατο χτύπημα στα εκατομμύρια εργαζόμενους που βρίσκονταν στους δρόμους. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί. Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου-έκτρωμα. Αίτημά μας πρέπει να είναι η κατάργησή του. Μέλημά μας ο κοινός αγώνας με όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένων, και η με κάθε τρόπο ανατροπή του, όταν η κυβέρνηση εμπράκτως θα επιχειρήσει να διαλύσει τα Ταμεία.

Το ενιαίο ταμείο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, εμείς πιστεύομε ότι οφείλει να πληροί τα εξής:
  1. Πλήρη, δημόσια, δωρεάν, καθολική κοινωνική ασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους ανέργους από το χώρο των ΜΜΕ, σε ένα πραγματικά ενιαίο ταμείο.
  2. Να επιστραφούν τώρα έντοκα όσα έχουν κλέψει κράτος και εργοδότες, από το ’50 και μετά. Να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα-Ρέππα-Πετραλιά.
  3. Άμεση μείωση των εργατικών εισφορών στο ΤΑΙΣΥΤ στο 7%.
  4. Αύξηση των συντάξεων. Κατώτερη σύνταξη 1.400 ευρώ. Σύνταξη στα 55 για τους άντρες, στα 50 για τις γυναίκες.
  5. Ριζική βελτίωση παροχών των Ταμείων, κατάργηση συμμετοχής του ασφαλισμένου. Κατάργηση ελαστικής – μερικής – μαύρης απασχόλησης που πετσοκόβει τις εργοδοτικές εισφορές και μειώνει τα έσοδα των ταμείων.

Σταθερή, μόνιμη και πλήρης εργασία για όλους.

Το «Παρατύπως», ως άμεσα επόμενα βήματα, προτείνει τα εξής:
* Ενόψει της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης, να οργανωθούν περιοδείες της ΕΣΠΗΤ για ενημέρωση και πρόσκληση των συναδέλφων στη ΓΣ.
* Απόφαση της επικείμενης Γενικής μας Συνέλευσης για ανατροπή του νόμου και μη εφαρμογή του με κάθε τρόπο, με μπλοκάρισμα Δ.Σ. Ταμείων, καταλήψεις Ταμείων, συγκεντρώσεις κ.ά.
* Κάλεσμα της ΓΣ σε συντονισμό με όλα τα σωματεία του κλάδου των ΜΜΕ (δημοσιογράφους, τεχνικούς, υπαλλήλους, πόρταλ, freelancers) για κοινό μέτωπο αγώνα και κοινά μέτρα ενάντια στην υλοποίηση του ψευδεπίγραφου «ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».
* Αγωνιστική διεκδίκηση νέας μονοετούς ΣΣΕ με κατώτερο βασικό 1400 «καθαρά», 30ωρο-5ήμερο-6ωρο, μεγαλύτερη άδεια, κάλυψη όλων των εργαζόμενων με ΔΠΥ-portals κ.α.