24 June 2008

Εργασιακός Μεσαίωνας στον τηλεοπτικό σταθμό Patra TV

Υπό καθεστώς αγωνίας και ανασφάλειας συνεχίζουν να δουλεύουν οι 28 συνάδελφοι στον τηλεοπτικό σταθμό Patra ΤV που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για πώληση, έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ιδιοκτησίας του καναλιού ότι θα μπει «λουκέτο».
Όλα ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου το πρωί, όταν –χωρίς καμία προειδοποίηση– οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πόρτες και σεκιουριτάδες που τους δήλωσαν ότι «το κανάλι βρίσκεται υπό εκκαθάριση», εμποδίζοντάς τους να μπουν στο κτήριο.
Η είδηση της τρομοκρατικής ενέργειας του εφοπλιστή Πολέμη (ιδιοκτήτης του σταθμού) και του εγκάθετού του, διευθυντή Γ. Ντόκου προς τους εργαζομένους έκανε το γύρο της Πάτρας. Έπειτα από παρέμβαση της ΕΣΗΕΠΗΝ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας ο σταθμός εξέπεμψε και πάλι την ίδια ημέρα. Έ
Έκτοτε, όμως, ξεκινά ένα πραγματικός Γολγοθάς για τους εργαζομένους, καθώς φήμες πάνε κι έρχονται, ενώ ο εφοπλιστής Πολέμης στέλνει τελεσίγραφα ότι αν ο σταθμός δεν πωληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κλείσει. Να σημειώσουμε ότι η ιδιοκτησία είχε προσπαθήσει και πριν από δύο χρόνια να βάλει «λουκέτο» στο σταθμό με αντίστοιχο τρόπο.
Τα γεγονότα στο Patra TV φέρνουν στο φως με τον πιο σκληρό τρόπο την κατάσταση εργοδοτικής ασυδοσίας που επικρατεί στην πλειοψηφία των μέσων στην επαρχία, όπου κυριαρχούν εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Ακόμα και ο τρόπος που επιχειρήθηκε να κλείσει ο σταθμός είναι ενδεικτικός της αντίληψης που υπάρχει απέναντι στους εργαζομένους των ΜΜΕ, οι οποίοι συνεχίζουν να βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, και μάλιστα σε μια μικρή και «ελεγχόμενη» δημοσιογραφική αγορά και σε μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία και τις «μαύρες» και ευλύγιστες εργασιακές σχέσεις.
Η ενεργητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους συναδέλφους του Patra TV δεν είναι εθιμοτυπικό καθήκον με ημερομηνία λήξης. Είναι υπαρκτή ανάγκη στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων των ΜΜΕ που οι κάθε είδους κ. Πολέμηδες δεν διστάζουν να πετάξουν στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες, αφού έχουν κάνει τις business τους στο λιμάνι της Πάτρας και έχουν φύγει κατά πολύ πλουσιότεροι από την περιοχή.
ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ-Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων Συντακτών