30 October 2008

Συνδικάτο Τύπου: Το σύνθημα που ενώνει!


Με μικρό όγκο, αλλά μεγάλο παλμό συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση της 21ης Οκτώβρη. Για το χώρο του περιοδικού τύπου, δυστυχώς, για ακόμα μια φορά δεν υπάρχουν στοιχεία συμμετοχής, αφού και αυτή η απεργία χαρακτηρίστηκε από ελάχιστη ενημέρωση και μηδενική παρουσία στα μαγαζιά. Είναι όμως σημαντικό ότι αρκετοί συνάδελφοι απέργησαν, πολλοί κατέβηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία τον τόνο έδωσαν τα συνθήματα ενάντια στην πολιτική λιτότητας και το ασφα-ληστρικό.
Είναι χαρακτηριστικά τα συνθήματα που φωνάχτηκαν:
- Συνδικάτο τύπου ενωτικό – πάρτε πίσω το ασφαλιστικό
- Συντάκτες – Τεχνικοί και Διοικητικοί, ενάντια στης κυβέρνησης την πολιτική
- Αυξήσεις στις συντάξεις – αυξήσεις στους μισθούς, όχι στα μπλοκάκια και τους «ελαστικούς»
- Την κρίση της δική σας πληρώστε την εσείς, ο κάθε τραπεζίτης και χρηματιστής

Ο χώρος του περιοδικού τύπου αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναστάτωση με αρνητικές εξελίξεις σε πολλές επιχειρήσεις. «Η παγκόσμια οικονομική κρίση που προβάλλεται στα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη της εργοδοσίας, που εφευρίσκει δικαιολογίες για να επανασύρει πάλι το γενικό σενάριο της μείωσης του κόστους δια της μεθόδου των «περικοπών». Όπου περικοπές, διάβαζε απολύσεις, αλλά και εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους». Το παραπάνω απόσπασμα από πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ δίνει χαρακτηριστικά το κλίμα που επιχειρείται να στηθεί σε πολλές επιχειρήσεις. Σε αυτή τη δυσμενή πραγματικότητα είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση που πήρε το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ μετά και από παρέμβαση του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ για μια σειρά παραστάσεις σε μαγαζιά.
Όπου έγιναν επισκέψεις του σωματείου (Αθηνόραμα, Περιοδικός Τύπος) αντιμετωπίστηκαν με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά η γραφειοκρατική διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν και η έλλειψη αγωνιστικών ανακλαστικών από το ΔΣ της Ένωσης καθυστερεί τις εξελίξεις και δεν βοηθά την οργάνωση των συναδέλφων στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν.
Η εμπειρία από τις επισκέψεις που έγιναν δείχνει το δρόμο:
-Είναι άμεσα αναγκαίο να προχωρήσουμε στην οργάνωση συνελεύσεων σε όλα τα μαγαζιά, τόσο για την ενημέρωση των συναδέλφων σε τρέχοντα ζητήματα (εξελίξεις στο ασφαλιστικό, εφαρμογή των συμβάσεων), όσο και για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων προβλημάτων.
-Εξίσου αναγκαίο είναι να δρομολογηθεί στην πράξη ο συντονισμός δράσης με τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου, ώστε οι παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις του περιοδικού τύπου να αποκτήσουν δυναμική και αποτελεσματικότητα.

Το σύνθημα για Συνδικάτο Τύπου έφτασε η ώρα να γίνει πράξη!