11 November 2008

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Η ληστεία κορυφώνεται!

Με εγκύκλιό του ο νέος πρόεδρος του «ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» και τέως ναύαρχος Πήχας, ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ΤΑΙΣΥΤ για τη νέα... εποχή στην οποία εισέρχονται τα συρρικνωμένα ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΤΣΕΥΠ που καλύπτει πλέον όλους τους ασφαλισμένους του ταμείου-εκτρώματος, ETAΠ-MME, που προέκυψε από το νόμο Πετραλιά, οδηγεί σε δραματική χειροτέρευση το ασφαλιστικό μας καθεστώς, όπως δυστυχώς το είχαμε προβλέψει.
Ας δούμε τα κυριότερα σημεία στα οποία διαφοροποιείται προς το χειρότερο ο νέος κανονισμός:
1. Καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρών. Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται αποκλειστικά
συμβεβλημένους ιατρούς και μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις επιλέγουν ιδιώτη ιατρό.
2. Όλοι οι ασφαλισμένοι, άμεσα και έμμεσα μέλη, που θα επισκέπτονται μη συμβεβλημένους ιατρούς, δημόσια νοσοκομεία και μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές θα συμμετέχουν στη δαπάνη παρακλινικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε ποσοστό 20% (εξαιρούνται χρόνια νοσήματα κ.τ.λ., όπως ίσχυε). Το ποσοστό συμμετοχής 25% για τα έμμεσα μέλη, διατηρείται για τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων μόνο σε συμβεβλημένους ιατρούς κ.τ.λ. και μόνο εφόσον είναι σε ισχύ οι τρέχουσες συ5βάσεις.
3. Καταργείται η παροχή 295€ περίπου για κρύσταλλους και σκελετό ανά δύο χρόνια, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Πλέον θα χορηγούνται κάθε δύο χρόνια σκελετός και κρύσταλλα (ένα για κοντά και ένα για μακριά) με βάση συνταγή του θεράποντα ιατρού και έγκριση του ελεγκτού ιατρού του Ταμείου, με το χορηγούμενο ποσό να ισούται με δύο (2) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (δηλαδή 30,40€ x 2 = 60,80€) και για τα κρύσταλλα ισχύουν οι τιμές που ορίζονται στον τιμοκατάλογο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών μειωμένες κατά 20%.
4. Η θέση νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία και μη συμβεβλημένες κλινικές είναι ΒΑ,
ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης. Μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων ισχύει η κατηγοριοποίηση της θέσης μόνο για τις τρέχουσες συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές.
5. Οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν κατά 20% στις δαπάνες των πάσης φύσεως παρακλινικών
εξετάσεων, ειδικών θεραπειών, προθέσεων και λοιπών βοηθητικών μέσων. Με το πρότερο καθεστώς, όλες οι εξετάσεις ήταν δωρεάν για τους άμεσα ασφαλισμένους.
Από το νέο φιρμάνι του «ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» αποδεικνύεται πόσο ληστρικός είναι ο χαρακτήρας του νέου νόμου και το πόσο... μεταρρυθμίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο των ΜΜΕ.
Η κατάσταση είναι δραματικά χειρότερη σε όλα τα επίπεδα.
_ Μας κλέβουν από την κατάργηση των λίγων «καλών» παροχών, όπως ήταν τα γυαλιά, όπου πλέον το «ΕΤΑΠ» για το σκελετό παρέχει 3 φορές μικρότερο ποσό!
_ Μας κλέβουν από τις παρακλινικές εξετάσεις, αφού καθιέρωσαν χρέωση του ασφαλισμένου με 20%. Δηλαδή, μια ακτινογραφία ή μια εξέταση αίματος πλέον θα εκτελείται και με χρέωση του ασφαλισμένου!
_ Μας κλέβουν σε χρόνο και εξυπηρέτηση, αφού μας υποχρεώνουν σε... λίστα προτιμώμενων γιατρών. Λες και το πρόβλημα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν ότι μπορούσαμε να πάμε μία φορά στον α’ και την άλλη φορά στον β’ γιατρό!
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή τη δραματική χειροτέρευση της κατάστασης.
_ Ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λογιστικές απώλειες και μόνο από την «επενδυτική» χασούρα, γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, που με συνυπολογισμό των απωλειών κι από τις τοποθετήσεις στα δομημένα ομόλογα, φτάνει στο 1,7 με 1,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα αρπάξει κι άλλο από τις άδειες τσέπες των ασφαλισμένων δήθεν για να σώσει τα ταμεία!
_ Οι λογιστικές απώλειες των ταμείων ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ (από το τέλος του 2006 που
υπάρχουν επίσημα στοιχεία), καθώς έχουν απαξιωθεί τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε
μετοχές και κάθε μορφής αμοιβαία κεφάλαια, ενώ έχουν καταστεί κυριολεκτικά σκουπίδια οι τίτλοι των Ταμείων σε «δομημένα» σύνθετα ομόλογα.
_ Αντί να καταργηθεί ο τζόγος της περιουσίας των ασφαλισμένων στο χρηματιστήριο, η κυβέρνηση ευλογεί την «επένδυση» των αποθεματικών λειτουργώντας ως αβανταδόρος των διαφόρων κερδοσκοπικών κεφαλαίων και των.... γκόλντεν μπόις του χρηματοπιστωτικού συστήματος ψελλίζοντας διάφορα αστεία περί «αποδεκτών επενδυτικών μέσων» και «αυστηρών κανόνων». Σαν κι αυτούς που ίσχυαν επί δομημένων...
_ Πολλά ταμεία είναι ήδη στο «κόκκινο». Ο ΟΑΕΕ πουλάει ομόλογα κοψοχρονιά για να πληρώσει συντάξεις, το ΤΠΔΥ (εφάπαξ Δημοσίου) έχει να πληρώσει μόνο... 55 αιτούντες καθώς του λείπουν 600 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μαζί με τα άλλα ταμεία που του πρόσθεσε ο νόμος Πετραλιά, φέρεται να έχει οργανικό έλλειμμα για το 2009 ύψους 4,6 δισ.!
_ Η εισφοροδιαφυγή μόνο στο ΙΚΑ ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ χρωστάει ακόμα και το κράτος 3,4 δισ. ευρώ, καθώς δεν αποδίδει το 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, όπως προβλέπει η
νομοθεσία, και άλλα 3,2 δισ. ευρώ που είναι τα συσσωρευμένα χρέη από προηγούμενα έτη.
_ Τέλος, είναι προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει έως και 300% τους μισθούς των διορισμένων προέδρων στα Ταμεία, με τον κ. Πήχα να εισπράττει πλέον 3.500€ μηνιαίως (ο προκάτοχός του αμειβόταν με 1.200€) όταν οι μισθοί εργαζόμενων και συνταξιούχων δεν
αυξήθηκαν παρά 4-5%! Προφανώς, για να εκδίδει φιρμάνια κατά των ασφαλισμένων...
Είναι προφανές γιατί ο αγώνας όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ αλλά και συνολικότερα πρέπει να συνεχιστεί ενάντια στην αντι-ασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και ενάντια στη νέα μεγάλη κλοπή του μόχθου μας. Ο σύγχρονος καπιταλισμός στην προσπάθειά του να υπερβεί την κρίση του είναι αποφασισμένος να καταπατήσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο, καταργώντας και τα στοιχειώδη. Τα 28 δισ. ευρώ δωρίζονται αφειδώς στους τραπεζίτες, που απαιτούν κι άλλα «προνόμια».
Οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να οργανώσουμε το δικό μας «σχέδιο διάσωσης», όχι των λειψάνων που μας έχουν αφήσει, αλλά όλου του πλούτου που παράγουμε, όλων των σύγχρονων δικαιωμάτων που μας αναλογούν!
Δεν κρεμάμε τις ελπίδες μας στις νομικές προσφυγές κατά του νόμου. Δεν αρκούν!
Καμιά εμπιστοσύνη στις «στρατηγικές» που έχουν «επεξεργαστεί» οι ανεπαρκείς ηγεσίες των συνδικάτων στον Τύπο
Μπλοκάρισμα των διαδικασιών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ήδη έχει πάρει πολλές αποφάσεις που
κατακρεουργούν τα δικαιώματά μας
⇒ Να συνδέσουμε την κυβερνητική ληστεία στα ασφαλιστικά μας, με τη λαίλαπα απολύσεων και εντατικοποίησης που ετοιμάζει η εργοδοσία για να περισώσει τζίρους και κέρδη, εις βάρος μας
Γενικές συνελεύσεις ΤΩΡΑ σε όλα τα περιοδικά, ουσιαστική προετοιμασία του αγώνα μας, κι όχι «απεργιακές» τουφεκιές στον αέρα!

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ