29 December 2008

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αλλά για απολύσεις βρίσκει τα λεφτά!

Τα πιο φτωχικά Χριστούγεννα πέρασαν φέτος 150 εργαζόμενοι της εταιρείας ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, συμφερόντων Γ. Ανεμοδουρά (Κατερίνα, Σούπερ Κατερίνα, Αφισόραμα, Young κ.ά.). Η εταιρεία αρνήθηκε να τους καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ τους χρωστάει και τα δεδουλευμένα του α΄ δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου (σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους των άλλων εταιρειών του). Η εργοδοσία επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, αλλά στις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων δεν δίνει καμιά απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, για το αν έχει σχέδιο διεξόδου, ποιες είναι οι προθέσεις της.
Αντίθετα, αν και δεν καταβάλει στους εργαζόμενους τα χρήματά τους, βρίσκει τους πόρους που χρειάζεται για να απολύει κόσμο μέσα στις γιορτές και να πληρώνει αποζημιώσεις. Προχώρησε μάλιστα, στην απόλυση μέλους της ΕΣΠΗΤ, η οποία εξέφρασε τη δυσφορία της για τα τεκταινόμενα στην εταιρεία, καθώς και για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν δυο μήνες. Ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν απειλές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις μέσα στις γιορτές.
Επί της ουσίας, και όπως φαίνεται από τις κινήσεις αυτές, ο εργοδότης προχωρεί σε έναν ωμό μαζικό εκβιασμό: «δουλέψτε τζάμπα για όσο θέλω, αποδεχθείτε και απολύσεις, αλλιώς κλείνω την εταιρεία και μένετε στο δρόμο». Ζητάει δηλαδή από τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε όσες «ανθρωποθυσίες» πρέπει να γίνουν, προκειμένου να κρατήσουν οι υπόλοιποι την εργασία τους. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι στο παρελθόν, στις περισσότερες περιπτώσεις που έχει γίνει αποδεκτός αυτός ο εκβιασμός από εργαζόμενους, οι τελευταίοι ούτε τα χρήματά τους έπαιρναν, ούτε τη δουλειά τους διέσωζαν…