20 February 2009

Ανταπόκριση από τη Ζάκυνθο...

Πληθαίνουν τα φαινόμενα προσπαθειών "ποινικοποίησης" του δημοσιογραφικού ρόλου, λόγου και επαγγέλματος από διάφορους τυχάρπαστους που εκτιμούν κατά βούληση ότι "θίγονται" από την δουλειά μας... Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ δημοσιεύει παρακάτω επιστολή που έστειλε ο συνάδελφος -μέλος της ΕΣΠΗΤ- Πέτρος Πομόνης, από την ΕΡΑ Ζακύνθου, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Ένωσης για το τι μπορεί να σημαίνει σύγχρονη αυθαιρεσία απέναντι στον δημοσιογραφικό ρόλο...

"Αγαπητοί συνάδελφοι :

Θα αναφερθώ σ’ ένα επεισόδιο από την επαγγελματική μας καθημερινότητα, αποσκοπώντας να επισημάνω παράλληλα και τη σημασία της συναδερφικής αλληλεγγύης στο χώρο των ΜΜΕ .
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στο δημαρχείο Αρκαδίων Ζακύνθου, ο δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης παραχωρούσε συνέντευξη τύπου αναφορικά με την εξέλιξη ενός δανείου των ΟΤΑ Ζακύνθου. Όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη για το εν λόγω θέμα, του υπέβαλα ορισμένες ερωτήσεις για έργο που έφτιαχνε ο δήμος στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Τραγακίου, καθώς είχα καταγγελίες από ιδιώτες για καταπάτηση των περιουσιών τους. Δεδομένου ότι, ο δήμαρχος Αρκαδίων αποδέχτηκε να απαντήσει λέγοντας ότι πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα για τη προστασία του ρέματος , συνέχισα με ερώτηση για τη σχετική μελέτη η οποία όμως δεν υπήρχε. Το γεγονός, ότι συνέχιζα να κάνω ερωτήσεις «πάνω» στις απαντήσεις που μου έδινε, εκνεύρισε τον κ. Μποζίκη, ο οποίος σε έντονο ύφος άρχισε να με κατηγορεί ότι εξυπηρετώ ιδιωτικά συμφέροντα.
Στο τέλος της συνέντευξης, και ενώ ορισμένοι συνάδελφοι βρισκόμασταν ακόμη στο χώρο, ο δήμαρχος φανερά ενοχλημένος - επειδή ασχολήθηκα με τη συγκεκριμένη υπόθεση – μου απηύθυνε την ερώτηση, εάν νομίζω ότι «τα παίρνει».
Η απάντησή μου ήταν ότι, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το έργο γίνεται με απώτερο σκοπό να διευκολυνθούν αγοροπωλησίες οικοπέδων στη συγκεκριμένη παραθαλάσσια περιοχή, τότε δικαιούμαι να σκέφτομαι και να πιστεύω ότι θέλω. Τότε, ο δήμαρχος σηκώθηκε από τη θέση του και με ύφος απειλητικό με πλησίασε, στάθηκε εμπρός μου , φωνάζοντας μου , «έβγα έξω ρεεε», «βγες έξω τώρα» .
Ξαφνιασμένος από αυτήν την ακραία και προκλητική συμπεριφορά του δημάρχου Αρκαδίων αντέδρασα, χτυπώντας με το χέρι μου το γραφείο του λέγοντάς του επί λέξει «δεν σε φοβάμαι» και σχολιάζοντας πως επρόκειτο για γελοία συμπεριφορά , εκ μέρους του.
Την επόμενη μέρα και αφού ο δήμαρχος είχε τηλεφωνήσει στην ΕΡΤ και στην ΕΡΑ Ζακύνθου διαμαρτυρόμενος για την ‘’προσβλητική’’ μου συμπεριφορά , δεσμεύτηκε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον μου .
Η απειλή του απ’ ότι γνωρίζω, δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής καθώς κανένας συνάδελφος δε του έκανε τη χάρη να καταθέσει ως μάρτυρας στην ιστορία που προσπαθούσε να σκηνοθετήσει .
Επιπλέον ο δήμαρχος απείλησε τον προϊστάμενο της ΕΡΑ Ζακύνθου με μηνυτήρια αναφορά κατά του σταθμού σε περίπτωση που μετέδιδε ρεπορτάζ που είχα κάνει, με δηλώσεις του ίδιου προς του τοπικούς συμβούλους της περιοχής που γινόταν το έργο , στους οποίους έλεγε ότι το ρέμα θα σκεπαστεί και θα γίνει διάνοιξη δρόμου. (για ποιο λόγο άραγε; όταν ο κανονικός δημοτικός δρόμος δεν απέχει ούτε 5 μ. από το σημείο που ο δήμαρχος θέλει να φτιάξει τον καινούργιο. )
Το δ.σ της ΕΣΠΗΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκρινε ως απαράδεκτη της συμπεριφορά του δημάρχου .
Αν όλοι οι συνάδελφοι είτε δημοσιογράφοι είτε τεχνικοί κλπ είναι συνδικαλισμένοι σ’ ένα ενιαίο φορέα , παρόμοιες ενέργειες τοπικών παραγόντων η εργοδοτικών θα μπορούν να αντιμετωπίζονται πριν ακόμη εκδηλωθούν .

Πέτρος Πομόνης
δημοσιογράφος ΕΡΑ Ζακύνθου