23 February 2009

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ -Ο εκδότης, οι καταγγελίες και το κυνήγι μαγισσών

Γεμάτοι έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την επίμονη προσπάθεια του εκδότη Τ. Δούση (ICONS TRAVELLER’S) να κυνηγά μάγισσες και να περιφέρεται σε blog και κανάλια δηλώνοντας καταδιωκόμενος.
Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη νοσηρή φαντασία του εκδότη, που «τσουβαλιάζει» τις σφαίρες στον τηλεοπτικό σταθμό Alter με το συνδικαλισμό, το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, την Αριστερά, τους κουκουλοφόρους, σε έναν απίστευτο, παραληρηματικό, εμετικό (και ύποπτο για τα κίνητρά του) αχταρμά.
Εντυπωσιαστήκαμε από το Δελτίο Τύπου του εκδότη, το οποίο πληροφορούσε όλο τον κόσμο ότι στις 19 Φεβρουαρίου ο Τ. Δούσης «θα καταθέσει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών όλα τα στοιχεία που έχει για τη στοχοποίηση του ίδιου και της εταιρείας του από στυγνούς συκοφάντες, εκβιαστές, ψευτοδημοσιογράφους και τάγματα εφόδου που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία».
Κατανοούμε τον κατήφορο, αλλά αναρωτιόμαστε πού είναι ο πάτος
Αρχικά για τις συνθήκες εργασίας στο περιοδικό του εκδότη Τ. Δούση: Οι καταγγελίες που κάνουν πρώην εργαζόμενοι του επιχειρηματία είναι πολύ σοβαρές (εξαντλητική εργασία, ελαστική, ενίοτε απλήρωτη, κάμερες στο χώρο εργασίας κλπ.). Κατάσταση όχι ασυνήθιστη. Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ έχει πολλάκις ασχοληθεί με τα θέματα αυτά σε αρκετά εκδοτικά «μαγαζιά», θέματα που δυστυχώς και στο χώρο των περιοδικών είναι ουκ ολίγα. Το διαρκές κυνήγι όλο και περισσότερου κέρδους από τον εργοδότη οδηγεί μονόδρομα στον εργασιακό μεσαίωνα τους εργαζομένους. Κι όσο η κρίση προχωράει, τόσο τα πράγματα θα τα κάνουν χειρότερα για εμάς οι εργοδότες μας. Μέχρι να στύψουν και την τελευταία σταγόνα από κάθε εργαζόμενο. Δεν είναι οι εργαζόμενοι «μια οικογένεια» με την εργοδοσία – οι πρώτοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και οι δεύτεροι τον καρπώνονται.
Πάγια πρακτική του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ είναι να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους συντάκτες, να αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες όπου υπάρχουν, να αγωνίζεται μαζί με τους συναδέλφους για να αλλάξουν τα πράγματα, για να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία. Όρος για να γίνει αυτό, είναι η συσπείρωση και η ενότητα των συναδέλφων. Αυτό είναι που συνειδητά κι ανυποχώρητα υπηρετεί το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ στο μικρό συνδικαλιστικό του βίο στην ΕΣΠΗΤ. Στην πορεία αυτή έχουν υπάρξει και μικρές επιτυχίες. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, αν η επιστολή συναδέλφου την οποία δημοσιοποιήσαμε (και η οποία περιέγραφε μια εικόνα κάτεργου στο περιοδικό του εκδότη Τ. Δούση), οδήγησε στο να αλλάξουν 100% τα πράγματα στο ICONS TRAVELLER’S και να γίνουν σχεδόν ειδυλλιακά, αν κρίνουμε από τα όσα αναφέρουν σε επιστολή «τους» οι εργαζόμενοι του Τ. Δούση (πάντως, η πραγματικότητα δεν φαίνεται να συμφωνεί με την επιστολή «τους»). Παρόλα αυτά, αν τα πράγματα δεν έχουν… αλλάξει και τόσο, είμαστε εδώ για τους συναδέλφους, να συζητήσουμε και να δούμε μαζί με την ΕΣΠΗΤ παρεμβάσεις ώστε ο εργοδότης να σέβεται την αξιοπρέπεια που απαιτεί οποιοσδήποτε βγάζει το ψωμί του εργαζόμενος. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι ΜΠΟΡΟΥΝ, με τον οργανωμένο, ανυποχώρητο αγώνα και την αλληλεγγύη, να καταφέρουν να έχουν και μικρές και μεγάλες νίκες.

Από εκεί και πέρα:
Χρειάζεται πολύ θράσος για να επιτίθεται ο εργοδότης Τ. Δούσης με απειλές, συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ενάντια σε συνδικαλιστική παράταξη. Αν δεν εκινείτο από άλλα ελατήρια, θα έκανε τον κόπο να διαπιστώσει ότι το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, άρα δεν είναι «ανώνυμοι και κουκουλοφόροι ψευτοδημοσιογράφοι». Επί της ουσίας, όμως, ο εργοδότης Τ. Δούσης έχει ξεπεράσει κάθε όριο όταν συνδέει την Αριστερά, τη διεκδίκηση, τον αγώνα των εργαζομένων και την υπεράσπιση δικαιωμάτων, με την τρομοκρατία, τις «οργανωμένες συμμορίες», τον υπόκοσμο κι ό,τι άλλο μπορεί να κατεβάσει ένα άρρωστο μυαλό. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο όταν επιτίθεται σε όσους τόλμησαν να μοιράσουν μια ανακοίνωση στο «μαγαζί» του.
Είναι φανερό ότι επιδιώκει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες:
- στους συναδέλφους του εργοδότες που θέλουν να ξεμπερδεύουν με το συνδικαλισμό- σε όσα «κέντρα» επαναφέρουν (και μάλιστα με μεγάλη ένταση τελευταία) την ιδέα ότι όποιος αντιστέκεται έχει τρομοκρατικές… τάσεις.
- σ’ εκείνους που θέλουν να ρίξουν στο «πυρ το εξώτερον» οποιαδήποτε ανεξάρτητη από εργοδότες και κράτος φωνή, γιατί αυτή ακριβώς είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους.
- σ’ αυτούς που επιδιώκουν να εμπεδώσουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων ότι όποιος τολμά να αποκαλύπτει τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα περιοδικά (και φυσικά όχι μόνο) θα… τιμωρείται παραδειγματικά. Είναι πολύ αποκαλυπτική του εργοδοτικού τραμπουκισμού η δολοφονική απόπειρα εις βάρος της μαχητικής συνδικαλίστριας Κ. Κούνεβα πριν από λίγους μήνες.
Είναι φανερό ότι ένα καινούργιο «ιδιώνυμο» γεννιέται, με τη συνδρομή και ανθρώπων όπως ο εκδότης Τ. Δούσης. Και είναι ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους που όλοι θα καταδικάσουν με κάθε τρόπο την τρομοκρατική πρακτική του.