Απλήρωτοι εδώ και μήνες είναι οι περίπου 120 εργαζόμενοι –συντάκτες, γραφίστες, υπάλληλοι γραφείου, πωλητές κ.α. - στην Mototech AE. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων της εταιρείας, τα χρωστούμενα στους περισσότερους ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο –κάποιοι έχουν να λαμβάνουν ακόμα και από τον Οκτώβριο-ενώ η εταιρεία δεν έχει καταβάλει ούτε καν το δώρο Χριστουγέννων. Τόσους μήνες οι εργαζόμενοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με «έναντι» και υποσχέσεις που αποδεικνύονται ψεύτικες, καθώς οι οφειλές της εταιρείας απέναντί τους διαρκώς μεγαλώνουν.
Οι εργαζόμενοι στα μέση Φλεβάρη ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε επίσχεση εργασίας, αλλά τελικά έδωσαν λίγο χρόνο ακόμα στον εργοδότη. Το βασικό σενάριο για το μέλλον της Mototech είναι αυτό της πώλησής της μαζί με τους τίτλους των πέντε περιοδικών που εκδίδει [Moto, Drive, Autocar (ένθετο στην Ελευθεροτυπία), Super Autocar και Burn Out]. Πρόσφατα έχουν υπάρξει επαφές με την ΙΜΑΚΟ, αλλά και τις Αττικές Εκδόσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, ενώ το μέλλον των εργαζόμενων είναι αβέβαιο, με τη «λύση» του «λουκέτου» να παραμένει πιθανή.
Η εταιρεία προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να «συστρατευθούν» στην «επιχείρηση-πώληση» της Mototech, και για αυτό να μην παρακωλύσουν την έκδοση των τίτλων της εταιρείας. Ωστόσο η υπομονή των εργαζομένων δείχνει να εξαντλείται. Σε πρόσφατη γενική συνέλευσή τους, αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους με πιο αποφασιστικό τρόπο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και σε αυτή την εταιρεία (όπως και στην εταιρεία Περιοδικός Τύπος ΑΕ), οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων προχώρησαν σε συλλογικές διαδικασίες για πρώτη φορά. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις δυστυχώς δεν έχουν πάρει χαμπάρι το παραμικρό.
Το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ προτείνει στο ΔΣ της ΕΣΠΗΤ να παρέμβει άμεσα στην Mototech, αν χρειαστεί ακόμα και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας, απαιτώντας από την εργοδοσία να καταβάλει το χρωστούμενα και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο για την περίπτωση πώλησης της εταιρείας σε άλλον εκδότη. Καλεί δε τους εργαζόμενους της εταιρείας να απευθυνθούν στα σωματεία τους (συντάκτες και διορθωτές στην ΕΣΠΗΤ, διοικητικοί και υπάλληλοι γραφείου στην ΕΠΠΗΤ, γραφίστες σε ΕΤΗΠΤΑ ή Ένωση Λιθογράφων) και να απαιτήσουν τη στήριξή τους σε όποιες ενέργειες ή αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι ίδιοι επιλέξουν να προβούν.
Νέο μέτωπο στις Αττικές Εκδόσεις
Εν τω μεταξύ, δύο νέες απολύσεις ανακοινώθηκαν σε μεγάλο περιοδικό πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, στις Αττικές Εκδόσεις του Φιλιππόπουλου, προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ), και στο περιοδικό-ναυαρχίδα του ομίλου, Madame Figaro, ανακοινώθηκαν οι απολύσεις μίας διορθώτριας κι ενός γραφίστα.
Άλλο ένα μέτωπο άνοιξε.
Η ΕΣΠΗΤ πώς σκέπτεται να παρέμβει και σε αυτή την περίπτωση;