04 March 2009

Η «κρίση» θέλει τους… Γερμανούς της

Και ξαφνικά αυτό που για τους περισσότερους εργαζόμενους στον χώρο του περιοδικού Τύπου –για την συνεχή απειλή κλεισίματος τίτλων και απόλυσης συντακτών λόγω κρίσης, μιλούμε- φαίνεται ότι αρχίζει και παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και σε άλλους, πιο «σίγουρους» έως τώρα χώρους των ΜΜΕ. Ο λόγος για το κανάλι της Κάντζας, τον Alpha, όπου εδώ και μερικούς μήνες που το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καναλιού πέρασε από την ελληνική ιδιοκτησία του (που σημειωτέον το είχε καταχρεώσει, και το είχε «παραφουσκώσει» με αστέρες που λάμβαναν παχυλότατους μισθούς), στα χέρια των Γερμανών του RTL.
Ήδη, από την πρώτη ημέρα της αλλαγής εργασιακού καθεστώτος, κάποιοι φρόντιζαν να γράφουν-προειδοποιούν για «απολύσεις από το παράθυρο». Μετά ήρθε η κρίση… και οι τα νέα «αφεντικά» της Κάντζας αποφάσισαν πως ήταν η καλύτερη ευκαιρία να μειώσουν το κόστος λειτουργίας σε ραδιόφωνο και τηλεόραση (χωρίς απαραίτητα να κόψουν τα πολλά «χρυσά» συμβόλαια)… Tι πιο εύκολο, άλλωστε, σε μια αγορά που είναι πραγματικά «μπάχαλο», με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να λειτουργούν χωρίς άδεια, και τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε τρεις ή και τέσσερις ταχύτητες, επίτηδες ώστε να μην μπορούν να συσπειρωθούν [γιατί μην μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε ότι πίσω από τους τηλεαστέρες, υπάρχουν δεκάδες συναδέλφων δημοσιογράφων που αμείβονται με ψίχουλα για να τρέχουν 12+ ώρες την ημέρα και μια στρατιά τεχνικών που συνήθως περνούν στο καθεστώς των «ενοικιαζόμενων» από τη μια μέρα στην άλλη… για να μην μιλήσουμε για όλους τους άλλους: εσωτερικούς παραγωγούς, control, βάρδιες ροής, δακτυλογράφους, κ.λπ., κ.λπ. κ.λπ.].
Ο «λαμπερός» κόσμος της τηλεόρασης δείχνει το πραγματικό πρόσωπό του μπροστά στην κρίση… Και επειδή οι Γερμανοί είναι έξυπνοι επιχειρηματίες, χρύσωσαν το χάπι στους εργαζόμενους καλώντας τους να υπογράψουν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», για να σωθεί η επιχείρηση. Και σα να μην έφτανε αυτό, αυθαίρετα αποφάσισαν να «κόψουν» από τον «αέρα» και το ζωντανό νυχτερινό δελτίο ειδήσεων (και προφανώς και τις βάρδιες που το συνόδευαν) και να το αντικαταστήσουν με «κονσέρβες»… Αλήθεια, εάν συνέβαινε κάποιο πραγματικά έκτακτο γεγονός, πώς θα έπαιζε στον «αέρα»;
Ευτυχώς, για τον κόσμο της εργασίας και δυστυχώς για τα αφεντικά των ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι είναι ακόμη εδώ. Παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις εκφοβισμού, παρά τους «μπράβους» που γυρνούσαν στους ορόφους του κτιρίου της Κάντζας για να ακυρώσουν τις συνελεύσεις των εργαζομένων, παρά τις απειλές της διοίκησης και τις κατάπτυστες ανακοινώσεις της κατά συνδικαλιστικών ενώσεων, παρά τον φόβο της και την προσφυγή στις αστυνομικές Αρχές, αλλά και τα εξώδικα, η αταλάντευτη στάση εργαζόμενων και όλων των Σωματείων των ΜΜΕ δίνει το μήνυμα: δεν θα περάσει καμία απόλυση.
Το πρώτο βήμα στον «αγώνα» των συναδέλφων του Alpha δίνεται στις 4 Μαρτίου, με την κήρυξη στάσης εργασίας σε τηλεόραση και ραδιόφωνο από τις 13.00 έως τις 17.00 μ.μ.
- Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στον Όμιλο ALPHA
- Oι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι – Δεν δημιούργησαν την κρίση & δεν θα την πληρώσουν