19 May 2009

Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι!!

Με έκπληξη και αγανάκτηση είδαμε ανακοίνωση των εκδοτών του περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ), η οποία «πληροφορεί … όλους τους εργαζόμενους στα περιοδικά δημοσιογράφους ότι με πρωτοβουλία της ΕΣΠΗΤ διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στον περιοδικό Τύπο». Ο ΣΕΠΤ διαπιστώνει «μια αδιάλλακτη στάση από πλευράς ΕΣΠΗΤ» και απειλεί εμμέσως για μαζικό κύμα απολύσεων το επόμενο διάστημα, εξαιτίας «της αδιάλλακτης στάσης της ΕΣΠΗΤ».
Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους των περιοδικών την υποκριτική, παρελκυστική, τρομοκρατική πρακτική των εργοδοτών. Ο ΣΕΠΤ:
- Αφού καθυστέρησε όσο μπορούσε τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ, έρχεται τώρα να προσποιηθεί την «απατημένη σύζυγο» επειδή η ΕΣΠΗΤ προσέφυγε στον ΟΜΕΔ.
- Αφού είχε το θράσος να προτείνει στην αρχή μηδενικές αυξήσεις για φέτος (ναι, 0%!!), έφτασε να διαλαλεί στην ανακοίνωσή του την κοινωνική του ευαισθησία που πιστοποιείται με την πρότασή του για αύξηση 3,5%. Δηλαδή αύξηση μια τυρόπιτα τη μέρα (κι αυτή μισοφαγωμένη).
- Αφού είχε συμφωνήσει πέρυσι ότι θα καταθέσει προτάσεις για το μεγάλο θέμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων με «μπλοκάκι», δεν δίστασε να πει για φέτος ότι δεν το συζητάει. Είπα-ξείπα, δηλαδή!!!
- Αντί να ντρέπεται που μερικά μέλη του έχουν τους εργαζομένους τους απλήρωτους για μήνες να ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους, περνάει στην επίθεση επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με απώλεια των θέσεων εργασίας.
- Τολμά να μιλά για εργασιακή ειρήνη όταν, με πρόσχημα την οικονομική κρίση έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους (απολύσεις, καθυστερήσεις μισθών, απειλή απόλυσης σε εκπροσώπους της ΕΣΠΗΤ κ.ά.)
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι καλούνται σήμερα να φορτωθούν στην πλάτη τους τα βάρη μιας κρίσης που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες, και τα «σύμφωνα σταθερότητας» της Ε.Ε. Το σημερινό μοντέλο παραγωγής για να επιβιώσει «πατά» πάνω σε όποια εργατικά δικαιώματα απέμειναν όρθια, δημιουργεί έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτός είναι ο «κινητήριος μοχλός» τους για να αρχίσει και πάλι ο κύκλος της κερδοφορίας τους.
Δεν «ψαρώνουμε» όμως από τις προκλητικές «απαιτήσεις» τους. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας:
- Για να ζούμε από μία, σταθερή δουλειά, αξιοπρεπώς, διεκδικούμε 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό για όλους, μειωμένο ωράριο (6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο) για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, ένταξη στη ΣΣΕ (μισθοί, δώρα, επιδόματα κλπ.) των συναδέλφων που εργάζονται με «μπλοκάκι», ορισμός κατώτατης αμοιβής ανά σελίδα για τους συναδέλφους που εργάζονται «με το κομμάτι», κατάργηση του διευθυντικού δικαιώματος των απολύσεων, με πρώτο βήμα να μην υπάρξει καµία απόλυση στη διάρκεια ισχύος της νέας ΣΣΕ, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση σε όλους τους χώρους δουλειάς.
- Η μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι μόνο μία από τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και που δεν πρέπει να φοβηθούμε να τις δώσουμε. Ενωμένα, αποφασιστικά, μαχητικά, και απεργιακά! Το μέλλον είναι δικό μας γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας.
- Να συζητήσουμε για όλα αυτά στη:
Γενική Συνέλευση της ΕΣΠΗΤ
(30 Μάη, 11 π.μ., Athens Imperial)
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!