Με την μετανάστρια-εργάτρια-συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα να μετρά πλέον 4 μήνες καθημερινού αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπειά της, με την ανάγκη για εργατική αλληλεγγύη να αποδεικνύεται καθημερινά -ο χώρος του Τύπου δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαιρείται-, οι εργαζόμενοι στην εκδοτική εταιρεία ΙΜΑΚΟ δίνουν με την κινητοποίησή τους ένα μάθημα για το πως μπορούν να επιτευχθούν σε χώρους δουλειάς μικρές, σημαντικές νίκες με όπλο την αλληλεγγύη.
Η επιστολή που δημοσιεύει το ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ παρακάτω, αποτελεί ένα παράδειγμα σήμερα. Ελπίζουμε -και αγωνιζόμαστε- αύριο να αποτελεί τον κανόνα που θα κάνει πράξη τις μέχρι τώρα ευχές για ένα Συνδικάτο Τύπου, που θα ενώνει και θα προστατεύει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στον χώρο.
"Λίγο πριν από το Πάσχα ανακοινώθηκε στις καθαρίστριες της ΙΜΑΚΟ ότι έπειτα από πολλά χρόνια δουλειάς –χωρίς αυξήσεις και με τις μίνιμουμ αποδοχές– θα απολύονταν για να δουλέψουν στη θέση τους γυναίκες με πολύ μικρότερες αμοιβές. Για την ακρίβεια, η πρόθεση ήταν να λήξει η συνεργασία με τον σημερινό εργολάβο και να γίνει νέο συμβόλαιο με νέο εργολάβο που θα εξασφάλιζε ότι η καθαριότητα του χώρου θα γινόταν με κάποιες χιλιάδες ευρώ λιγότερα. Οι συναδέλφισσες καθαρίστριες ήρθαν σε απόγνωση καθώς οι περισσότερες βρίσκονται σε μια ηλικία που δύσκολα θα ξαναέβρισκαν δουλειά και ζήτησαν τη βοήθειά μας. Γνωρίζοντας τις πολύ χαμηλές αποδοχές που παίρνουν οι εργαζόμενες για την καθαριότητα του κτιρίου τής εν λόγω εταιρείας, αναρωτηθήκαμε τι περιθώρια υπήρχαν για τους ακόμα μικρότερους μισθούς που θα έπαιρναν οι νέες εργαζόμενες. Θεωρώντας καθήκον μας, πρώτον, να δείξουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στις συναδέλφισσές μας καθαρίστριες και, δεύτερον, να εκφράσουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές που θα έπαιρναν οι εργαζόμενες που επρόκειτο να προσληφθούν, ύστερα και από την επίθεση σε βάρος της συνδικαλίστριας Κούνεβα και τα όσα αναδείχτηκαν για το δουλεμπόριο στο χώρο της καθαριότητας, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μίνιμουμ κίνηση: με ένα κείμενο που ανέφερε τα παραπάνω συγκεντρώσαμε υπογραφές από τους συναδέλφους μας, ζητώντας να μην απολυθούν οι καθαρίστριες και να μην εισαχθούν στην εταιρεία οι απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες με τις οποίες θα περιοριζόταν το κόστος της καθαριότητας. Οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν μαζικά και περισσότερες από εκατό υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Το κείμενο με τις υπογραφές δόθηκε στη διεύθυνση, η οποία εν τέλει υποχώρησε και οι καθαρίστριες διατήρησαν τις θέσεις τους.
Πέρα από το ίδιο το γεγονός ότι πέντε γυναίκες δε βρέθηκαν στην ανεργία, οι εργαζόμενοι της ΙΜΑΚΟ απέτρεψαν το ενδεχόμενο να εισαχθούν στην εταιρεία οι απάνθρωπες εργασιακές πρακτικές που θέλουν εργαζόμενους που θα δουλεύουν περισσότερο με ελάχιστη αμοιβή και έδειξαν ότι σε συνθήκες κρίσης ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας είναι η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση."