11 June 2009

Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ανέκδοτο του Χότζα

Με απόφαση της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πετραλιά, στις 9 Ιουνίου, εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός του Κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ-Μ.Μ.Ε (Τομείς συντακτών περιοδικού τύπου, εφημεριδοπωλών, τεχνικών τύπου). Όπως έσπευσε να ενημερώσει η ηγεσία του υπουργείου, οι αλλαγές αυτές συμπυκνώνονται στα εξής:
1. Ιατρική περίθαλψη
Επιλογή γιατρού- προσφυγή σε μη συμβεβλημένο γιατρό:
α) Με το προηγούμενο καθεστώς, ο ασφαλισμένος, είχε δικαίωμα να επισκέπτεται τους συμβεβλημένους ιατρούς και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις τους μη συμβεβλημένους
Με τον νέο ενιαίο Κανονισμό δίδεται η δυνατότητα να επισκέπτεται τους συμβεβλημένους ή μη ιατρούς ανεξαρτήτως του επείγοντος.
β) Προστέθηκε το δικαίωμα του ασφαλισμένου να προσφεύγει και σε απογευματινά ιατρεία Κρατικών Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρικών Κέντρων, κλπ.
2.Οδοντιατρική περίθαλψη
Με την ισχύουσα διάταξη στις δαπάνες για την οδοντιατρική περίθαλψη οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Υγείας συμμετείχαν κατά 20%. Με τον Νέο Ενιαίο Κανονισμό το ποσοστό αυτό της συμμετοχής καταργείται. Ωστόσο, το ποσό που χορηγείται παραμένει σε τραγικά χαμηλά επίπεδα...
3. Νοσοκομειακή περίθαλψη
Με την ισχύουσα διάταξη η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχονταν με δαπάνες των Τομέων Υγείας σε μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. Με τον Νέο Ενιαίο Κανονισμό καταργείται το επείγον και η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται με δαπάνες των Τομέων Υγείας σε συμβεβλημένα ή μη με το Ταμείο θεραπευτήρια κάθε είδους ή σε Δημόσια, Δημοτικά, θεραπευτήρια Κοινωφελών Ιδρυμάτων, τα οποία εγκρίνονται από το Ταμείο.
4.Μαιευτική περίθαλψη- βοήθημα τοκετού
Το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα για έξοδα τοκετού, διαμορφώνεται ενιαία και για τους τρεις Τομείς, και ανέρχεται με το νέο Κανονισμό στο 75πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (Η.Α.Ε.), όπως αυτό ισχύει και αναπροσαρμόζεται κάθε φορά, δηλαδή 2349,00 Ευρώ, ποσό αναπροσαρμοζόμενο κάθε χρόνο. (Το προηγούμενο: για εφημεριδοπώλες 2.142,40 ευρώ, τεχνικούς τύπου1.690 ευρώ, και συντάκτες 2.204,25 ευρώ).
5.Συμβάσεις του Ταμείου με γιατρούς και κλινικές
Προστέθηκαν στην παροχή της ιατρικής περίθαλψης και οι συμβάσεις με γιατρούς ψυχοθεραπευτές.
6. Πρόσθετη περίθαλψη Προθέσεις και θεραπευτικά μέσα
Στους ασφαλισμένους του Κλάδου Υγείας του Ταμείου και τα μέλη της οικογένειας τους χορηγούνται εκτός των άλλων και δύο ζεύγη κρυστάλλων (γυαλιά) κάθε ένα χρόνο αντί κάθε δύο που ίσχυε μέχρι πρότινος.
7. Συμμετοχή στις Δαπάνες περίθαλψης
Οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι του Κλάδου Υγείας στις δαπάνες των πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών, προθέσεων και λοιπών θεραπευτικών μέσων, είχαν συμμετοχή κατά 20% με τον προηγούμενο Κανονισμό. Με τον νέο Κανονισμό, η συμμετοχή γίνεται μηδενική (0%), εκτός από κάποιες συγκεκριμένες, εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες ορίζεται ποσοστό συμμετοχής (προθέσεις- ακουστικά βαρηκοΐας).
Η υπουργός Απασχόλησης έσπευσε να δηλώσει ότι «με την απόφαση αυτή κάνουμε πράξη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και προχωράμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών καθώς και στην ανασύνταξη, την τροποποίηση και την συμπλήρωση του προηγούμενου Κανονισμού». Οι όποιες δειλές τροποποιήσεις αποφασίστηκαν, έγιναν σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» της αντιδραστικής ασφαληστρικής «μεταρρύθμισης» του νόμου Πετραλιά και των τραγικών συνεπειών που είχε στα ασφαλιστικά δικαιώματα των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΤΑΙΣΥΤ και των άλλων «επιστρατευμένων» ταμείων του κλάδου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Όλα αυτά, θυμίζουν το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα, με το μικρό σπίτι του χωριάτη που αφού το παραγέμισε με διάφορα πράγματα και ζώα και δε χωρούσε ούτε όρθιος, όταν άρχισε να το αδειάζει, του φάνηκε ....τεράστιο. Όμως το ανέκδοτο της « ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», της λεηλασίας του 10% των εισφορών του αγγελιοσήμου, αλλά και της κατάργησης βασικών ασφαλιστικών παροχών (όπως π.χ. τα 300 ευρώ με τα γυαλιά, που όμως φαίνεται, παραμένει στην ασάφεια), η διαιώνιση της εισφοροδιαφυγής (το 27% των εργαζομένων δουλεύει χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία του ΙΚΑ, ενώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες!), και η αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης, έχουν χειροτερεύσει δραματικά την ασφαλιστική πραγματικότητα για τους εργαζόμενους.

Σύντομα νέα αντασφαλιστική «καταιγίδα»
Δεν είμαστε από αυτούς που ...πανηγυρίζουμε για αυτή την εξέλιξη στο Νέο Κανονισμό Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Γιατί απλώς η κυβέρνηση απλώς μας επιστρέφει με καθυστέρηση δικαιώματα που μας είχε καταργήσει. Κι όχι, από απλοχεριά, αλλά γιατί συνυπολόγισε τόσο τις αντιδράσεις –μικρές έστω- των εργαζόμενων του κλάδου όσο και το πολιτικό κόστος των μέτρων της.
Όμως, συνολικά η κατάσταση χειροτερεύει! Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει, ταμεία όπως ο ΟΠΑΔ ή ο ΟΑΕΕ είναι βουτηγμένα στα χρέη, ενώ αυξάνονται τα ελλείμματα με δραματικούς ρυθμούς σε όλα τα μεγάλα ταμεία, ώστε σύντομα, όπως ήδη παρήγγειλαν διεθνείς καπιταλιστικοί οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.), να μας σερβίρουν κι άλλη ...μεταρρύθμιση που πλέον θα ισοδυναμεί με ισοπέδωση και των τελευταίων δικαιωμάτων μας.
Εμείς, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη βιομηχανία των ΜΜΕ να αγωνιστούμε για ένα πραγματικά Ενιαίο Ταμείο, που θα ενοποιεί προς τα πάνω τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας, κάτι που θα εξασφαλίζεται με 10 προϋποθέσεις:
1. Μείωση εργατικών εισφορών και αύξηση εργοδοτικών εισφορών.
2. Χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, ενίσχυση μηχανισμών ελέγχου απόδοσης αγγελιοσήμου.
3. Θέσπιση αγγελιόσημου στα λεγόμενα New Media (πόρταλ, διαδικτυακή ΤV κ.α.).
4. Ριζική βελτίωση παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
5. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης, πρόωρες συντάξεις για μητέρες, ανάπηρους κ.α.
6.Γενναία αύξηση συντάξεων (κύριας και επικουρικής), διατήρηση του εφάπαξ.
7.Κατάργηση διαχωρισμού ασφαλισμένων με βάση το χρόνο ασφάλισής τους.
8.Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους,.Ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (και αυτών που τώρα είναι σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ).
9.Απομάκρυνση αποθεματικών από χρηματιστήριο.
10.Έλεγχος του ταμείου και δικαίωμα βέτο από τους εργαζόμενους.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΩ