02 July 2009

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΝΙΚΕΣ

Η αιφνιδιαστική κίνηση της οικογένειας Αγγελοπούλου προ εβδομάδας να βάλει λουκέτο στον Ε.Τ και τον CITY FM, φαίνεται πως έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στα ΜΜΕ.
Μετά τους 450 εργαζομένους του Ιδρύματος Τύπου που συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα για να μην απεμπολήσουν τα δικαιώματα της εργασίας τους στον Ελεύθερο Τύπο και τον ραδιοσταθμό CITY, αρκετά είναι τα παραδείγματα άμεσης και συντονισμένης κινητοποίησης εργαζομένων στα Μέσα, που φέρνει αποτελέσματα.
* Ένα από αυτά η αιφνιδιαστική στάση εργασίας των τεχνικών του ΑΝΤ’1, που κήρυξε η ΕΤΙΤΑ την Τρίτη 30/6, αντιδρώντας άμεσα και σε συμφωνία με τους δημοσιογράφους του σταθμού, για τις απολύσεις τριών συναδέλφων τεχνικών στον όμιλο. Οι κάμερες έσβησαν δύο ώρες πριν από το βραδινό δελτίο, τα μικρόφωνα σίγησαν και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του κ. Ευαγγελάτου να πείσει τους τεχνικούς ότι δεν είναι αυτή η λύση στο πρόβλημά τους, το δελτίο ειδήσεων δεν βγήκε και οι απεργοί με την συμπαράσταση και των δημοσιογράφων έμειναν έξω από το κτίριο του σταθμού έως και την λήξη της στάσης εργασίας στις 10 το βράδυ (βλέπε σχετικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=K5RL7D6uLcg) . Η εργοδοσία κατέθεσε την Τετάρτη αγωγή κατά των απεργών ζητώντας μεταξύ άλλων «Να αναγνωρισθεί ο παράνομος χαρακτήρας της κηρυχθείσας (και πραγματοποιηθείσας) στάσης εργασίας από ώρα 18:00 μέχρι ώρα 22:00 της Τρίτης 30 Ιουνίου 2009. Να απαγορευθούν στο μέλλον ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις», δεσμεύθηκε όμως κάτω από την πίεση των συναδέλφων τεχνικών να μην προχωρήσει σε άλλες απολύσεις. Στο «μαγαζί» του Αμαρουσίου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί είναι έτοιμοι για νέους αγώνες και γενικές συνελεύσεις καθώς οι φήμες για μαζικές απολύσεις είναι καθημερινές.
* Την ίδια στιγμή στο ΔΟΛ, επιτυχή έκβαση για τους εργαζόμενους είχε και η δίωρη στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί για την Τετάρτη 1 Ιουλίου στα Μέσα του Ομίλου (που είχαν προκηρύξει οι ΕΠΗΕΑ & ΕΠΠΗΤ και συμμετείχε η ΕΣΠΗΤ), λόγω απολύσεων διοικητικού προσωπικού και δύο εργατών της αποθήκης. Ύστερα από την άμεση και συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων, η διοίκηση πήρε πίσω τις απολύσεις , ενώ παλεύεται και η ανάκληση απόλυσης μιας συναδέλφου που είχε υπογράψει την λύση της σύμβασής της.
* Σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου και του City ανανεώνουν το απεργιακό ραντεβού τους στις 12.00 έξω από τη Βουλή και καλούν τον κλάδο σε αγωνιστική συσπείρωση για να αποκρουστεί η αντεργατική επίθεση.
Η ΕΣΗΕΑ κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 μ.μ της Πέμπτης απαιτεί:
- Ανάκληση των απολύσεων.
- Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.
- Κατοχύρωση και εφαρμογή των ΣΣΕ.
- Απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ.
- Να επανεκδοθούν ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και ο «ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και να επαναλειτουργήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5.
- Να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας για τους Δημοτικούς Ρ/Σ και να ανασταλεί αμέσως η απόφαση που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας του «ΞΕΝΙΟΥ».
Εργοδότες, Κυβέρνηση και Κόμματα να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες, που έχουν για την κρίση.