01 July 2009

Ψήφισμα της Συνέλευσης Συντακτών της Καθημερινής

Ύστερα από μια μαζικότατη συνέλευση στις 30 Ιουνίου 2009 οι συντάκτες της Καθημερινής κατέληξαν στο παρακάτω ψήφισμα που αναδημοσιεύουμε:

Ψήφισμα συνέλευσης συντακτών της Καθημερινής
30 Ιουνίου 2009

"Το λουκέτο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, στον ραδιοσταθμό City και στο πόρταλ e-tipos.com δημιούργησε μεγάλη ανησυχία και έντονη δυσαρέσκεια σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Το «πέταγμα στο δρόμο» 450 περίπου εργαζομένων σε ένα μεγάλο συγκρότημα έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο του ραδιοσταθμού Ξένιου, στην κρίση στην Εξπρές, στις πολλές απολύσεις σε διάφορα ΜΜΕ, στις περικοπές αποδοχών (και δεν μιλάμε εδώ για τις υψηλές αμοιβές των στελεχών), εντείνοντας το κλίμα ανασφάλειας.
Μέσα στις ζοφερές συνθήκες της οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης του Τύπου, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από εργοδότες ως αναλώσιμοι, ως βαρίδι που πρέπει να ξεφορτωθούν ή να περικόψουν. Μιλούμε για ανθρώπους, που είναι οι στυλοβάτες (με τις δικές τους ευθύνες βεβαίως) της μάχης της ενημέρωσης. Αν αυτός είναι ο δρόμος «αντιμετώπισης» της κρίσης πιστεύουμε ότι είναι αδιέξοδος και μας βρίσκει αντίθετους. Εκτιμούμε επίσης ως αρνητικό γεγονός την κυκλοφορία φύλλου της εφημερίδας την ημέρα της απεργίας (από Δευτέρα 22/6 προς Τρίτη 23/6), έστω και μόνο για τους συνδρομητές.
Στο πλαίσιο αυτά:
1. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», των ραδιοσταθμών City και Ξένιος και των άλλων Μέσων που πλήττονται. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που κάνουν.

2. Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ξεπερνώντας τη μέχρι τώρα δυσλειτουργία και αδράνεια, να στηρίξει αποφασιστικά τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων Μέσων ενημέρωσης και τη διασφάλιση των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

3. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ πρέπει να απαιτήσει από την Ένωση Ιδιοκτητών (ΕΙΗΕΑ) και όλους τους εργοδότες να σταματήσουν οι απολύσεις και κάθε μονομερής ενέργεια, πριν συζητηθεί συνολικά το πρόβλημα της κρίσης του Τύπου. Να υπερασπίσει τα συμφέροντα των συντακτών με κινητοποιήσεις αποφασιστικές, αλλά και σχεδιασμένες, με σαφείς στόχους, παίρνοντας υπόψη τη γνώμη των συνελεύσεων των συναδέλφων.

4. Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, σε συνεργασία με όλα τα σωματεία του κλάδου και ύστερα από συνελεύσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, πρέπει να επεξεργασθεί και να προωθήσει προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση συνολική πρόταση για την έξοδο του Τύπου από την κρίση. Πυρήνας της πρέπει να είναι η αναβάθμιση του δημοσιογραφικού έργου για να ξανακερδίσει ο τύπος την εμπιστοσύνη των αναγνωστών και όχι το κυνήγι των «προσφορών», που απαξιώνουν μακροπρόθεσμα τις εφημερίδες.
Για ποιοτικά ΜΜΕ, δίπλα στην κοινωνία, τα οποία θα βασίζονται στην ελεύθερη ποιοτική δημοσιογραφική εργασία, από αξιοπρεπώς αμειβόμενους συντάκτες, με σταθερές σχέσεις εργασίας και εξασφαλισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα (όχι διατήρηση και επέκταση του καθεστώτος πληρωμής «με το μπλοκάκι»). Έτσι ώστε να μπορεί να ζει ο καθένας από μία δουλειά. Να καταπολεμηθεί η πολυθεσία και η αργομισθία, η ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε εκκαθάριση του μητρώου της. Η όποια κρατική ενίσχυση του Τύπου πρέπει να στηρίζεται στη διαφάνεια και να εξασφαλίζει την πολυφωνία της ενημέρωσης και τα εργασιακά δικαιώματα των συντακτών (και όχι όπως τώρα με τις κρατικές διαφημίσεις κλπ).

5. Ουσιαστική προστασία των ανέργων, με αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα βρίσκεται ο συντάκτης εκτός εργασίας, ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη, πάγωμα πιστωτικών υποχρεώσεων κλπ. Να καλυφθούν και οι συνάδελφοι απολυμένοι με μπλοκάκι.


Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο που καλούν την 1η Ιουλίου στις 12 μ.μ., οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο.
Υποστηρίζουμε τον αγωνιστικό συντονισμό των εκπροσώπων του Μικτού Συμβουλίου για να έρθει η φωνή των συναδέλφων στο προσκήνιο."