22 July 2009

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ από Χώρους Δουλειάς

Μόνο θετικά δεν είναι τα νέα από διάφορους χώρους δουλειάς στα «μαγαζιά» των ελληνικών ΜΜΕ, καθώς μετά το μεγάλο μπαμ του Ελεύθερου Τύπου και του City (ο δεύτερος φαίνεται να «διασώζεται» εν μέρει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συνάδελφοι δεν θα μείνουν εκτός του νέου σχήματος, άρα χωρίς δουλειά), πολλές είναι οι φήμες στον κλάδο μας για λουκέτα, περικοπές, μειώσεις μισθών, «εθελούσιες» εξόδους κ.λπ. To μόνο θετικό; Η επαγρύπνηση του κόσμου της δουλειάς στα ΜΜΕ, που δείχνει ότι με μικρές αλλά συντονισμένες κινήσεις μπορεί και πολεμά την συνδικαλιστική πολυδιάσπαση…
- Τι να πει κανείς για την «πολύκροτη» πλέον υπόθεση εργοδοτικής αυθαιρεσίας στον όμιλο Καλοφωλιά (εφημερίδα Εξπρές, express.gr, περιοδικό Τουρισμός & Οικονομία, Ειδικές Εκδόσεις κ.λπ.)… που σημειωτέον είναι και ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ; Το σύνολο των εργαζομένων (όσοι έμειναν ύστερα από τέσσερα χρόνια απληρωσιάς) παραμένει απλήρωτο από τον Ιανουάριο του ’09 και ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών τους ενημέρωσε με post-it στους υπολογιστές τους ότι θα εργάζονται «εκ περιτροπής» για να βοηθήσουν να «σωθεί το μαγαζί»… Ύστερα από τόσα χρόνια που οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη για να σωθεί το μαγαζί, προχώρησαν εν τέλει σε μαζικά ασφαλιστικά μέτρα και προειδοποιητικές απεργίες για να διασφαλίσουν τα αυτονόητα…
- Οι φήμες για λουκέτα, εν τω μεταξύ, δίνουν και παίρνουν… Η εργοδοσία στην Απογευματινή αφήνει να διαρρέει ότι «αν πιεστεί θα κλείσει το μαγαζί όπως η Γιάννα», ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν σε πολλά αθλητικά φύλλα (βλ. Εξέδρα κ.λπ.).
- Αναταραχή και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με πρώτο και καλύτερο τον «ποιοτικό» ΣΚΑΪ, ο οποίος καλωσόρισε το καλοκαίρι με απολύσεις δημοσιογράφων μέσω…τραπέζης, ενώ τη σκυτάλη φαίνεται να πήρε το «μαγαζί»του Αμαρουσίου, που άρχισε να διαρρέει φήμες για 70 απολύσεις τεχνικών και δημοσιογράφων, για να «εισπράξει» στις πρώτες 3 απολύσεις τεχνικών την συντονισμένη αντίδραση της ΕΤΙΤΑ που μπλόκαρε για πρώτη φορά την μετάδοση βραδινού δελτίου ειδήσεων του ANT1… οι ιθύνοντες παρά το ότι προσέφυγαν στα δικαστήρια, φαίνεται να το ξανασκέφτονται σχεδιάζοντας περικοπές των golden boys και όχι χαμηλόμισθων, καθώς οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι θα αντιδράσουν «είτε φύγει ένας, είτε 70»! Στο Alter, πληροφορίες θέλουν την εργοδοσία να έχει «πάρει κεφάλια» εγκύων και γυναικών εργαζομένων που μόλις γύρισαν από άδεια λοχείας, ενώ και στον Alpha έχουν αρχίσει και ηχούν «τύμπανα πολέμου»… Και εκεί που οι "τηλεοπτικοί" συνάδελφοι πίστευαν ότι το Star είναι μαγαζί "γωνία"... έσκασαν τρεις τηλεφωνικές απολύσεις σε δημοσιογράφους (δύο μέλη της ΕΣΗΕΑ και ενός της ΕΣΠΗΤ) που εργάζονταν σε εκπομπές και είδαν την έξοδο ενώ βρίσκονταν... διακοπές!
- Αν περάσουμε και στην περιφέρεια τα πράγματα σκουραίνουν… Η ιστορική εφημερίδα «Μεσόγειος» της Κρήτης έβαλε λουκέτο, με τους εργαζόμενους συντάκτες να αντιδρούν άμεσα ζητώντας από την ΕΣΗΕΠΗΝ να παρέμβει στο Υπ. Τύπου ώστε να επανακαθοριστούν τα κριτήρια που εντάσσουν τις περιφερειακές εφημερίδες στην επετηρίδα που αφορά τις καταχωρήσεις και τις δημοσιεύσεις κρατικών διαφημίσεων. Βορειότερα, οι συνάδελφοι σε «Μακεδονία» & «Θεσσαλονίκη» έχουν να δουν ενάμιση μήνα το χρώμα του χρήματος, ενώ στη Δυτική Ελλάδα (βλ. Πάτρα) η κατάσταση στα ΜΜΕ συνεχίζει να θυμίζει Μεσαίωνα…
- Και στο χώρο των περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: Αφού για χρόνια έγιναν το περιτύλιγμα δώρων και προσφορές σε εφημερίδες, σήμερα που το σύνολο των πωλούμενων φύλλων έχει συρρικνωθεί και η διαφήμιση έχει ελαττωθεί σε βαθμό επικίνδυνο, οι εκδότες απαξιώνοντας κι άλλο το ...προϊόν τους προχωρούν σε απολύσεις συντακτών, διορθωτών, επιμελητών, επιρρίπτοντας έτσι στις πλάτες των εργαζομένων όλες τις συνέπειες της κρίσης που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών στον Περιοδικό Τύπο, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA, παρά το γεγονός ότι ήταν κερδοφόρο, αλλά και οι συνεχείς περικοπές του ομίλου της Τεχνοεκδοτικής, που συρρικνώνει σταδιακά στο ελάχιστο την συντακτική ομάδα των περιοδικών της. Εν μέσω θέρους, η ΙΜΑΚΟ έσπευσε να κλείσει το ΕΤ Weekly που κυκλοφορούσε με τον Ε.Τ., αφήνοντας στο δρόμο 4 εργαζόμενους, ενώ αμφίβολο είναι το μέλλον και του Esquire. Το άκρον άωτο της εργοδοτικής ανειλικρίνειας όταν ζητήθηκε από την ΕΣΠΗΤ να γίνει συνέλευση στο μαγαζί, όλως τυχαίως δεν βρέθηκε…κατάλληλος χώρος!
- Τα αντανακλαστικά του κλάδου, πάντως, δείχνουν –ευτυχώς- να μην έχουν επηρεαστεί από τη θερινή ραστώνη. Το αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις συμπαράστασης προς τους συναδέλφους Ε.Τ και City, από τον Ξένιο (επίσης σε καθεστώς εκκαθάρισης από 15 Ιουνίου), την Καθημερινή, την Ημερησία, Το Βήμα, την Ελευθεροτυπία, αλλά και από συνδικαλιστικές παρατάξεις. Τα πάντα προοιωνίζονται πως το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο για τον χώρο των ΜΜΕ και απαιτείται ο μέγιστος βαθμός αγωνιστικής συσπείρωσης