Ολόκληρος ο χώρος του Τύπου συνταράχθηκε το καλοκαίρι με το "κανόνι" του Ελεύθερου Τύπου, που ουσιαστικά αποτελεί και το μεγαλύτερο χαστούκι της οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, σε μια μεγάλη επιχείρηση. Από τότε και έπειτα ο χώρος βρίσκεται σε αναβρασμό. Το παρακάτω κείμενο της εκπροσώπου των απολυμένων πλέον συντακτών του Ελεύθερου Τύπου, συναδέλφου Ματίνας Παπαχριστούδη, περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στον κλάδο...
"Το μήνυμα είναι σαφές. Και άγριο. Ο δημοσιογραφικός κλάδος πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά (ανα)γνωρίζει πρωτόγνωρο αριθμό ανέργων. Οι υπηρεσίες του ΕΤΑΠ ΜΜΕ κατακλύστηκαν από εκατοντάδες αιτήσεις απολυμένων, εργαζομένων από εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς, περιοδικά, για ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Είναι οι δημοσιογράφοι της εθελουσίας του ΑΝΤ1, του Alpha, οι απολυμένοι του «Ελεύθερου Τύπου». Κάθε μέρα γίνονται πέντε με δέκα απολύσεις εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ. Στα περισσότερα από τα λεγόμενα μικρά ή μεσαία «μαγαζιά» οι δημοσιογράφοι πρέπει να δηλώνουν ευχαριστημένοι που έχουν δουλειά, αν και δεν πληρώνονται το μισθό τους. Στέλεχος του ταμείου ομολογούσε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το αποθεματικό που έχει καταγεγραμμένο για το ταμείο ανεργίας. Στη λίστα ανέργων της Ένωσης Συντακτών προστίθενται καθημερινά καινούργια ονόματα. Η κατάντια του συνδικαλιστικού σωματείου αποκαλύπτεται όταν κάποια από αυτά τα ονόματα, άνεργοι, απελπισμένοι πολλές φορές συνάδελφοι, εξαναγκάζονται να εγγραφούν και στις ...συνδικαλιστικές λίστες. Αυτές του «ρουσφετιού», των «δικών μας παιδιών» τα οποία θα φροντίσουμε και θα προωθήσουμε σε κάποια δουλειά. Με μπλοκάκι, συνεργασία, μαύρα, σύμβαση. Ότι προκύψει, χωρίς όρους και όρια στους εκδότες, παλαιούς και νεόκοπους.
Την ίδια ακριβώς στιγμή και ενόσω η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται θρασύτατα από τους εργοδότες για σκληρότερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, όταν στα περισσότερα ΜΜΕ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταπατώνται, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι προτάσεις για διανομή επιδομάτων στους ανέργους. Στη χειρότερη, δεν κάνουν απολύτως τίποτε. ‘Η χτυπάνε φιλικά τις πλάτες απελπισμένων ανέργων, τους οποίους θα θυμηθούν στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι-στο κυνήγι εύρεσης δουλειάς - δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την ανασφάλεια. Το χειρότερο είναι η απαξίωση που νιώθουν σε κάθε τους βήμα, ο φόβος ότι αναίτια πετάχτηκαν εκτός του συστήματος των ΜΜΕ και θα παραμείνουν εκτός.
Οι πληροφορίες για το επόμενο, μετά των βουλευτικών εκλογών, διάστημα είναι ανησυχητικές. Οι περισσότεροι εργοδότες ετοιμάζονται για νέους γύρους απολύσεων ενώ την ίδια στιγμή απεργάζονται σχέδια για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, είτε στην ψηφιακή τηλεόραση είτε στο Διαδίκτυο. Με την επιδότηση του δημοσίου βεβαίως. Και με δημοσιογράφους σε καθεστώς μαύρης εργασίας ή παροχής ποσού ψίχουλα σε μπλόκ ή επιμίσθιο. Ακόμη κι αυτοί που θα θέλουν να αρνηθούν δύσκολα θα το κάνουν, γιατί δεν υπάρχει κανείς και τίποτε να τους καλύψει. Έτσι θα απολύονται δημοσιογράφοι, παλαιότεροι στο επάγγελμα και θα αντικαθιστώνται από νέους εργαζόμενους χωρίς καμία ελπίδα σε μισθό και συλλογική σύμβαση που θα είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν ως απλοί κουβαλητές της πληροφορίας σε ένα ολοένα και πιο ολοκληρωτικό σύστημα ελέγχου της ενημέρωσης. Παράλληλα όσοι κρατήσουν τη δουλειά τους θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέους όρους, να κάνουν πολλά περισσότερα σε μια ξέφρενη κούρσα εντατικοποίησης. Και δυστυχώς, ισχυρή χείρα βοηθείας προς αυτή την εξέλιξη προσφέρουν όχι μόνο τα μεγαλοστελέχη των ΜΜΕ αλλά και διάφοροι «εργολάβοι» της ενημέρωσης.
Η ανυπαρξία παρέμβασης της Ένωσης Συντακτών αλλά και των άλλων συνδικαλιστικών Ενώσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οργισμένα σχόλια και σιχτίρισμα παρατάξεων και προσώπων. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, έχοντες και μη έχοντες εργασία, θα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα τρόπους αντίδρασης και δράσης πριν να είναι πολύ αργά."
Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος (απολυμένων πλέον) συντακτών Ε.Τ., μέλος μεικτού ΕΣΗΕΑ.