Στα 12,6 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το 2009 το συνολικό χρέος του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έναντι 2,7 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί πριν από έξι χρόνια. Την ίδια ώρα, στα 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει για φέτος η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των ταμείων, η οποία παρουσιάζει αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο. Η δραματική αυτή εικόνα προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ειδικότερα, τα πέντε μεγαλύτερα ταμεία -ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΝΑΤ- που καλύπτουν τη σύνταξη και την περίθαλψη για το 93% των ασφαλισμένων θα χρειαστούν μέχρι τα τέλη του 2009 περίπου 4,7 δισ. ευρώ, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Δραματική επίπτωση στα οικονομικά των ταμείων θα έχει η ανεργία, καθώς εκτιμάται ότι το 2009 θα χαθούν τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ σε πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας κατά 120.000 θέσεις και μείωσης του χρόνου εργασίας για 100.000 εργαζομένους.
Η περιβόητη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» Πετραλιά και οι ενοποιήσεις των ταμείων από 91 σε 13 (ανάμεσά τους και το ΤΑΙΣΥΤ) δεν απέδωσε κανέναν από τους ...καρπούς που υποτίθεται ότι ανέμενε η κυβέρνηση, στα οικονομικά των ταμείων. Στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης έφερε φέτος όφελος 12 εκατ. ευρώ και η αύξηση των ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 10 (από 50 σε 60) άλλα 20 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ θα έχει «όφελος» μετά από 5 χρόνια 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε βάρος βέβαια των δικαιωμάτων των μητέρων.
Αντίθετα, αυτό που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι ασφαλισμένοι είναι δραματική συρρίκνωση δικαιωμάτων, περισσότερη γραφειοκρατία, χειρότερη εξυπηρέτηση, καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων. Όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή επιβραβεύεται και από το Δημόσιο, αλλά και από την εργοδοσία (όπως αυτή του κλάδου μας....) με προσλήψεις συμβασιούχων (ή freelance στη δική μας εκδοχή) που αμείβονται «με μπλοκάκι», ενώ παρέχουν 100% εξαρτημένη εργασία. Χιλιάδες προγράμματα stage λειτουργούν με ανασφάλιστους νέους. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που προώθησε η κυβέρνηση λόγω αποκρατικοποιήσεων επιβαρύνουν το σύστημα σε ετήσια βάση με 900 εκατ. ευρώ.
Ως Παρατύπως, καλούμε τους συναδέλφους, μαζί και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και γενικότερα, να αγωνιστούμε για:
- δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους ανέργους,
- επιστροφή τώρα έντοκα των κλεμμένων και δεσμευμένων αποθεματικών από το ‘50 και μετά,
- κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα-Ρέππα-Πετραλιά).
- κατάργηση του τζόγου για τα ταμεία, που οδηγεί σε κόμα μεγαλύτερη πρόσδεση των ασφαλιστικών ταμείων στους νόμους της αγοράς.
- είσπραξη όλων των εισφορών που οφείλει το κεφάλαιο χωρίς χαριστικές «ρυθμίσεις», πάταξη της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σε 2 δις. ευρώ ετησίως.
- γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων, σύνταξη στα 30 χρόνια, βελτίωση παροχών.