26 October 2009

Μια υπονομευμένη προσπάθεια σύγκλησης Γ.Σ.

Η στάση όσων επέλεξαν να μην υπογράψουν την παρουσία τους αφαίρεσε τη δυνατότητα συγκρότησης της συνέλευσης ακόμα και αν στο χώρο παραβρίσκονταν 200 μέλη της ΕΣΠΗΤ.

Μια ακόμα απόπειρα σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΠΗΤ χθες Κυριακή 25 Οκτωβρίου κατέληξε σε αποτυχία. Και σε αυτή τη συνέλευση τα μέλη είχαν κληθεί με το κλασικό και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χωρίς καμιά άλλη ουσιαστική ενημέρωση, όπως δυστυχώς συμβαίνει τα τελευταία πολλά χρόνια στο σωματείο μας. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια υπονομεύτηκε από την εντελώς αυθαίρετη ενέργεια του προέδρου να αναλάβει μόνος του να ειδοποιήσει για τη δήθεν παράτυπη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, δημιουργώντας τετελεσμένα μη προσέλευσης των συναδέλφων. Στηριγμένος σε αυτήν την περίεργη στάση από μερίδα της Δημοσιογραφικής Ανανέωσης, η οποία ανέλαβε να παίξει το ρόλο θεματοφύλακα του καταστατικού, ρίχνοντας μάλιστα λάσπη στην ξεκάθαρη στάση του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ.
Έτσι όσοι παρέστησαν στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ την Κυριακή το πρωί, είδαν τον πρόεδρο και την παράταξή του, μαζί με στελέχη της Δημοσιογραφικής Ανανέωσης να παρίστανται μεν στο χώρο, αλλά να μην υπογράφουν ως παρόντες, και μέλη του Δ.Σ. να αρνούνται να καθίσουν στο προεδρείο, ώστε να γίνει μια στοιχειώδης συζήτηση.
Είναι η πρώτη φορά που η σύγκληση ή όχι μιας συνέλευσης απασχόλησε τόσο πολύ το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, πριν την ίδια τη διαδικασία της συνέλευσης, απαξιώνοντας εντελώς το ρόλο του κορυφαίου αυτού οργάνου ενός σωματείου. Ήταν μια ακόμη πράξη στη διαχείριση των μελών του σωματείου εκ μέρους συνδικαλιστών ως απλού εκλογικού μηχανισμού και την πλήρη απομάκρυνση της επίσημης ΕΣΠΗΤ από τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα προβλήματα των εργαζόμενων συντακτών.
Και αυτό καταγράφηκε τόσο στις λίγες τοποθετήσεις που έγιναν από το βήμα της χθεσινής συζήτησης, όσο κυρίως στις πολλές μικρές συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των μελών της ΕΣΠΗΤ στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδρίασης της ΕΣΗΕΑ.
- Ακούστηκε ο αγώνας των εργαζομένων στον τύπο της Πάτρας, που βιώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας, και έδωσαν μια πρώτη αγωνιστική και ενωτική απάντηση με την κήρυξη 24ωρης απεργίας.
- Ακούστηκε η αγωνία του εργαζόμενου με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που δεν δέχεται να τον ασφαλίσει το ταμείο γιατί δεν καλύπτει το ελάχιστο όριο αμοιβής.
- Ακούστηκαν οι απερίγραπτες συνθήκες εργασίας που ζουν σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς πολλοί συνάδελφοί μας.
Και βέβαια μεταξύ των παραβρισκόμενων υπήρχαν αρκετοί άνεργοι, που πληθαίνουν επικίνδυνα.
Η τραγική αυτή εικόνα είναι αποτέλεσμα της παρακμής του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού που κυριαρχεί στην ΕΣΠΗΤ, του συνδικαλισμού της καρέκλας και της ίντριγκας, του «συναινετικού διαλόγου» με την εργοδοσία, της απουσίας από τα μεγάλα και μικρά μέτωπα μάχης που δίνουν οι εργαζόμενοι στα περιοδικά, αλλά και της λογικής της ανάθεσης σε «συνδικαλιστές ειδήμονες», της υποχώρησης των συλλογικών διαδικασιών σε επίπεδο κλάδου, της παντελούς απουσίας τους από τους χώρους δουλειάς.
Η πολλοστή αποτυχία σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης, εμποδίζει όλα αυτά και άλλα πολλά που συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς μας να φθάνουν στην ΕΣΠΗΤ και να την απασχολούν.
Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα των μελών της διοίκησης του σωματείου, αλλά κυρίως πρόβλημα όλων μας. Με αυτή την έννοια τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ έδωσαν το παρών στη χθεσινή διαδικασία, προσπάθησαν να γίνει έστω και μια υποτυπώδης συζήτηση, θέτοντας επί τάπητος το κομβικό ζήτημα: να αποκτήσει εσωτερική λειτουργία το σωματείο μας, να μπει σε κάθε χώρο δουλειάς, να παρέμβει και να δώσει αγωνιστική διέξοδο σε όλα τα προβλήματα που δεν είναι λίγα. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση, που δυστυχώς προσπεράστηκε ασυζητητί, να φτιαχτεί μια πλατιά επιτροπή, η οποία να γυρίσει όλους τους χώρους δουλειάς και να ενημερώσει τα μέλη της ΕΣΠΗΤ στην προσπάθεια σύγκλησης της επόμενης γενικής συνέλευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεσμευόμαστε ότι θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, τις οποίες θα καλέσουμε πλατιά τους συναδέλφους να συνδιαμορφώσουν και να τις πλαισιώσουν.