23 October 2009

Πραξικόπημα στην ΕΣΠΗΤ!!!

Πρωτοφανές! Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ αποφάσισε το βράδυ της 22 Οκτωβρίου ότι η προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΠΗΤ, δεν μπορεί να γίνει. Κι έτσι τη ματαιώνει, αφού με «διάγγελμα» καλεί όλα τα μέλη να μην παραστούν. Αυτοκρατορικά μάλιστα λέει ότι η «νέα, νόμιμη» Γ.Σ. θα πρέπει να γίνει στις 15 Νοεμβρίου, κηρύσσοντας έτσι... παράνομη τη Γ.Σ. της Κυριακής... (το επόμενο βήμα θα είναι να... συλληφθούν όσοι παρευρεθούν στην Γ.Σ. στις 11.00 το πρωί της Κυριακής;;; ) Η κατάσταση έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά. «Να διαφυλάξω το κύρος», «δεν θα επιτρέψω»... είναι οι χαρακτηριστικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι τη μία μέρα το Δ.Σ. παίρνει ομόφωνη απόφαση να γίνει κανονικά η Γ.Σ. την Κυριακή, και την επομένη ο πρόεδρος Πλαχούρης βάζει τον δικηγόρο της ΕΣΠΗΤ να γνωμοδοτήσει γραπτώς ότι δεν μπορεί να γίνει η Συνέλευση.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί και ότι η ενημέρωση των μελών της ΕΣΠΗΤ για την κορυφαία συλλογική διαδικασία της, τη γενική συνέλευση, γίνεται μέσω... ταχυδρομείου, παραδοσιακού ή ηλεκτρονικού! Καμία περιοδεία σε χώρους δουλειάς, καμιά εξόρμηση, καμιά ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους...
Η πορεία παρακμής της ΕΣΠΗΤ συνεχίζεται. Ο εκφυλισμός του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, του συνδικαλισμού που «αποφασίζει και διατάσσει», που πνίγει τη φωνή των μελών του σωματείου μας, θριαμβεύει. Και βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην πορεία που επί πολλά χρόνια έχουν οδηγήσει την ΕΣΠΗΤ και τη δράση της οι διοικήσεις δεκαετιών. Τα πράγματα είναι ολοφάνερα.
- Το Μεικτό Συμβούλιο έχει πολλούς μήνες να συνεδριάσει
- Γενική Συνέλευση έχουμε χρόνια να κάνουμε
- Στο Δ.Σ. συχνά την ημερήσια διάταξη την θέτουν τα όσα διάφοροι γράφουν ανωνύμως στα blogs, και η συζήτηση για τα βασικά εξοβελίζεται
- Στους χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι συντάκτες δεν έχουν δει την ΕΣΠΗΤ σχεδόν ποτέ
- Έρχεται νέα καταιγίδα κυβερνητικών μέτρων και η ΕΣΠΗΤ αναλώνεται σε διαμάχες, καχυποψία, μηχανορραφίες, βυζαντινισμούς
- Χθες είχαμε απολύσεις στο ΕΘΝΟΣ και στα περιοδικά του, την προηγούμενη εβδομάδα τα ίδια στον ΔΟΛ, και η ΕΣΠΗΤ είναι στον κόσμο της

- Στην Πάτρα γίνεται μια απεργία σε τέσσερις εφημερίδες που έχουν απλήρωτους έως και 8 μήνες τους εργαζόμενους, κι έχουν κινηθεί θεοί και δαίμονες, εργοδότες και πολιτικά γραφεία, για να ανασταλεί η απεργία (μεγαλοεπιχειρηματίας και παρεμπιπτόντως ιδιοκτήτης εφημερίδας δηλώνει ότι αν πραγματοποιηθεί η απεργία θα κλείσει την εφημερίδα – και την κλείνει)
- Οι εργοδότες αξιοποιούν ό,τι νομοθετικό οπλοστάσιο τους έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας, για να τσακίσουν τα δικαιώματά μας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ΕΣΠΗΤ ζει εδώ και δύο χρόνια στο ρυθμό προσωπικών αντιθέσεων εντός του προεδρείου της. Φυσικό επακόλουθο σε αυτή τη ροή των πραγμάτων ήταν και το πραξικόπημα του προέδρου της Ένωσης.

ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ,
Κυριακή 25 Οκτώβρη, 11.00 πμ (ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20)
ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ


Διαβάστε εδώ την γραπτή τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, όταν την Πέμπτη 22 Οκτώβρη τέθηκε εκβιαστικά το ερώτημα μη πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης.