23 October 2009

Γραπτή τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ για την πιθανή αναβολή της Γ.Σ

Έλαβα την επιστολή του προέδρου μόλις πριν από λίγο, και οφείλω να πω ότι με προβλημάτισαν οι φόβοι του για το ενδεχόμενο να πάσχει ακυρότητας η Γενική Συνέλευση της ερχόμενης Κυριακής.
Με δεδομένο ότι δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ΓΣ εδώ και πολύ καιρό, πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστό (και μάλλον δεν είναι και εφικτό) να ακυρώσουμε τη ΓΣ της Κυριακής 25/10. Κι αυτό, για τον πρόσθετο λόγο ότι τα μέλη της ΕΣΠΗΤ θα απαξιώσουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες της Ενωσής μας.
Σε κάθε περίπτωση, εμμένω στην τοποθέτηση που σε γενικές γραμμές έκανα στη χθεσινή (21/10) συνεδρίαση του Δ.Σ., ότι:
Είναι αντικείμενο μιας μεγάλης συζήτησης και προβληματισμού ο τρόπος με τον οποίο οδηγούμαστε στις ΓΣ, καθώς και οι τρόποι για να έρχονται σε αυτήν τα μέλη μας. Εχω και παλαιότερα ξαναπεί ότι «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ».
Με δεδομένο ότι η πρόσκληση για τη ΓΣ της ΕΣΠΗΤ έφυγε όντως 7 πλήρεις ημέρες πριν από την τελική ημερομηνία πραγματοποίησης της ΓΣ, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα νομιμότητας της ΓΣ.
Αν κάποιος κάνει προσφυγή εναντίον αυτής της ΓΣ της ΕΣΠΗΤ, θα πρέπει σύσσωμα τα μέλη του ΔΣ να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίρρησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι έκθετο έκαστο μέλος του ΔΣ στα μάτια όλων των μελών της ΕΣΠΗΤ, καθότι με τη στάση του θα επιτρέψει μια επικίνδυνη κατάσταση όπου δικαστές θα ορίζουν τα των συνδικαλιστικών πραγμάτων
Κατά συνέπεια, η γνώμη μου είναι να μην ακυρωθεί η ΓΣ της Κυριακής 25/10, κι όχι μόνον αυτό, αλλά να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχει απαρτία.
Η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών της ΕΣΠΗΤ είναι παρόλα αυτά εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει. Ας μας προβληματίσει το γιατί συνεδριάζει αραιά και πού το Μεικτό Συμβούλιο (και μάλιστα χωρίς απαρτία), ας μας προβληματίσει γιατί οι συνάδελφοί μας έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΣΠΗΤ, ας μας προβληματίσει το γιατί εργοδότες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε Συνέλευση μελών μας στα μαγαζιά τους (αν και υποχρεούνται από τους όρους της ΣΣΕ), ας μας προβληματίσει το γιατί η ΕΣΠΗΤ δεν βρίσκεται τακτικά στους χώρους εργασίας.

Εάν παρόλα αυτά η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ επιμένει να γίνει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, παρακαλώ να ειδοποιηθώ και θα παρευρεθώ οπωσδήποτε.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Πραμαντιώτης
Μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ