23 October 2009

ΚΟΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ- Οι συνάδελφοι της Πάτρας δείχνουν το δρόμο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις εφημερίδες της Πάτρας «Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή» παρά το όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας ενάντια στους εργαζομένους αλλά και στα δύο σωματεία του Τύπου (ΕΣΗΕΠΗΝ και Ένωση Τεχνικών). Κορύφωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας η ανακοίνωση για αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας «Ημέρα» από τον επιχειρηματία Καμπέρο.
Η απόφαση για την κοινή απεργία πάρθηκε έπειτα από τα αλλεπάλληλα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στις συγκεκριμένες εφημερίδες, με κορυφή του παγόβουνου την προκλητικά εκδικητική απόλυση της δημοσιογράφου Κατερίνας Παγουλάτου από την εφημερίδα «Αλλαγή», έπειτα από επίσχεση εργασίας με την οποία είχε διεκδικήσει δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών και ενώ παραμένει απλήρωτη επί μήνες.
Η κοινή απόφαση των δύο σωματείων «αγκαλιάστηκε» από όλους τους εργαζόμενους των τεσσάρων εφημερίδων, όπου τεχνικοί και δημοσιογράφοι είναι απλήρωτοι έως και οκτώ μήνες, βιώνοντας παράλληλα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς: «έναντι» 50 και 100 ευρώ αντί για τα δεδουλευμένα τους, καμία εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ασφαλιστικές κρατήσεις που αποδίδονται… στην τσέπη των εκδοτών, πληρωμή με… απόλυση για όποιον «σηκώσει κεφάλι».
Η κήρυξη της κοινής και στοχευμένης απεργίας των δύο σωματείων, που αποτελεί πρωτοφανή απόφαση στο χώρο του Τύπου τόσο για τα δεδομένα της Πάτρας όσο και πανελλαδικά, ενόχλησε από την πρώτη στιγμή τους ανεξέλεγκτους –μέχρι στιγμής– από κάθε αρμόδιο φορέα εκδότες, και με αιχμή του δόρατος τον τοπικό μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη της «Ημέρας» Θ. Καμπέρο άρχισε ένα όργιο τρομοκρατίας και επιθέσεων προς τα σωματεία και τους εργαζομένους.
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος εκδότης, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ που κατέχει («Ημέρα», «Ράδιο Γάμα») προχώρησε σε δημόσιο εκβιασμό, απειλώντας με κλείσιμο της εφημερίδας, γεγονός που πραγματοποίησε.
Στη γενική απεργιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, εν μέσω κλίματος έντασης και αγωνίας, οι εργαζόμενοι στις τέσσερις εφημερίδες αποφάσισαν ότι «η συγκεκριμένη απεργία πρέπει να πετύχει» εκφράζοντας σε όλους τους τόνους το «φτάνει πια!» με την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Στην απεργία δημοσιογράφων και τεχνικών της Πάτρας δήλωσαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους πλήθος σωματείων και συλλόγων, ενώ στην απεργιακή συνέλευση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος.
Οι συνάδελφοι της Πάτρας με τον κοινό αγώνα τους δείχνουν το δρόμο απέναντι στις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί στο χώρο του τοπικού-περιφερειακού Τύπου, και μάλιστα με την πλήρη συγκάλυψη και χρηματοδότηση από το κράτος, που δίνει «ζεστό» χρήμα σε εκδότες οι οποίοι δεν εφαρμόζουν καμία διάταξη της εργατικής νομοθεσίας.
Ο αγώνας τους για ανάκληση όλων των παράνομων και εκδικητικών απολύσεων, για καταβολή των δεδουλευμένων και των εισφορών στα Ταμεία, για εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι δίκαιος και πρέπει να νικήσει.
- Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

- Καμία κρατική διαφήμιση σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ που έχουν απλήρωτους και «μαύρους» εργαζομένους, δεν πληρώνουν τα Ταμεία, κάνουν απολύσεις.

- Να σταματήσει η κρατική συγκάλυψη και στήριξη της εργοδοτικής ασυδοσίας στο χώρο του Τύπου.

Απάντηση με κλείσιμο εφημερίδας
Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί το κείμενο της ανακοίνωσης των σωματείων για το κλείσιμο της Ημέρας:
«Σε ό,τι αφορά στην παράνομη και προσχηματική απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ημέρα» κ. Θεόδωρου Καμπέρου να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας, με άλλοθι την απεργία των εργαζομένων, τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών και της Ένωσης Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών, διαμηνύουν στον κ. Καμπέρο ότι αν αναζητεί άλλοθι και προσχήματα ας ψάξει αλλού να τα βρει και όχι στην δίκαιη απεργία των εργαζομένων.
Η απόφαση αυτή εξωθεί στην ανεργία περίπου 50 εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το πείσμα της ιδιοκτησίας. Δεν είναι δυνατόν η κοινή γνώμη της πόλης να δεχθεί ότι η κήρυξη μιας 24ωρης απεργίας μπορεί να έχει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ενός μέσου ενημέρωσης».