22 October 2009

Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά οι απολύσεις συνεχίζονται

Συνεχίζεται ο «πόλεμος των απολύσεων» από την εργοδοσία, που ανεμπόδιστη διώχνει δυο-δυο, τρεις-τρεις, εργαζόμενους που «περισσεύουν» στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των διαφημιστικών τους τζίρων. Όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος των συντακτών στις εφημερίδες Έθνος και Έθνος της Κυριακής, συναδέλφισσα Ιωάννα Ηλιάδη, άλλοι τρεις εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύθηκαν στον Πήγασο λόγω ...περικοπών, όπως επικαλέστηκε η διεύθυνση του «Πήγασος» (Έθνος, Ημερησία, Μεγκα, Goal κ.α.). Μάλιστα οι απολυμένοι εργάζονταν επί πολλά χρόνια στα περιοδικά του ομίλου (η Μ.Β. είχε συμπληρώσει 20 χρόνια!).
Στο δρόμο πετάχτηκαν επίσης και άλλοι δύο εργαζόμενοι, μέλη της ΕΣΠΗΤ και της ΕΤΗΠΤΑ, από το περιοδικό του Έθνους, “Ιδανικό Σπίτι”. Τη Δευτέρα 26/10 στις 5μμ προγραμματίζεται γενική συνέλευση των συντακτών του Έθνους.
Η απάντηση στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας πρέπει να είναι δυναμική και αποφασιστική. Απαιτείται άμεσα ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των εργαζόμενων και η μαχητική δράση τους προκειμένου να καταλάβει η εργοδοσία ότι «δεν παίζει μόνη της», ότι μπορούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να σπάσουν το «διευθυντικό δικαίωμα» της απόλυσης, να επιβάλλουν την απαγόρευσή τους, και τη ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων της ελαστικής εργασίας και της λιτότητας των μισθών.