20 November 2009

Απολύσεις στη Νίκη Εκδοτική

"Όταν είχατε κέρδη δεν μας δώσατε κι εμάς". Στη φράση αυτή μιας εργαζόμενης από τη Νίκη Εκδοτική συμπυκνώνεται η ουσία του κύματος απολύσεων που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες του Τύπου, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. Χθες, 19/11 έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Νίκη Εκδοτική, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους, μαζί με απολυμένες εργαζόμενες της επιχείρησης διαμαρτυρήθηκαν για τις απανωτές απολύσεις, αλλά και τις συνθήκες δουλειάς.
Όπως καταγγέλεται, από το καλοκαίρι έχουν απολυθεί πάνω από 20 εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι πιέζονται να δουλεύουν υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες, για να βγαίνει η δουλειά. Μιλάμε για μια επιχείρηση του Ομίλου Κυριακού (Antenna, Δάφνη Επικοινωνίας κ.λπ.), η οποία εκτυπώνει τα περιοδικά του Ομίλου, αλλά και πολλές άλλες εκδόσεις. Η εργοδοσία του Ομίλου έχει εξαπολύσει εδώ και ένα έτος μια μεγάλη μείωσης προσωπικού, οδηγώντας εργαζόμενους σε εθελούσιες εξόδους σε όλα τα μέσα που ελέγχει. Το δημοσιογραφικό προσωπικό στο ραδιόφωνο του ANT'1 έχει συρρικνωθεί στο 1/10, ενώ στο τμήμα ειδήσεων της τηλεόρασης του ANT'1 η περίφημη "εθελούσια" περιέκοψε τεχνικούς, σκηνοθέτες, επιμελητές και βοηθητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα το τμήμα ειδήσεων να δουλεύει με σύνθεση... Αργίας (με τη "βοήθεια" της ανυπαρξίας ενιαίας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στα ΜΜΕ).
Είναι ένα μέρος του γενικότερου σχεδίου στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ να μετακυλήσουν τα βάρη της "κρίσης" στις πλάτες των εργαζομένων, καθιστώντας τους "υπεύθυνους" για την όποια μείωση κερδών. Αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια εξαγόρασαν εκδόσεις και μέσα, κερδοσκόπησαν ασύστολα φορτώνοντας τις επιχειρήσεις τους με κάθε είδους δραστηριότητα, σήμερα βλέποντας το συνολικό τζίρο της διαφήμισης να μειώνεται, βιάζονται να ξεφορτωθούν εργαζόμενους, όπως οι παλιοί καπετάνιοι πέταγαν στη θάλασσα τη σαβούρα σε περίπτωση τρικυμίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εργαζόμενοι θεωρούνται "βάρος" για τις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα ξοδεύονται εκατομμύρια σε χορηγίες, εκδηλώσεις προβολής, γεγονότα όπως καλλιστεία κ.λπ., αλλά και καλοπληρωμένα συμβόλαια αστέρων.
Παραστάσεις σαν αυτή έξω από τις εγκαταστάσεις της Νίκης, πρέπει να αποτελέσουν την απάντηση σε κάθε απόλυση εργαζόμενου. Τα σωματεία του Τύπου έχουν χρέος να οργανώσουν και να συντονίσουν την απάντηση ενάντια στους μεγάλους ομίλους των ΜΜΕ, παρεμβαίνοντας όπου γίνονται περικοπές θέσεων εργασίας.
Καμία απόλυση να μην γίνεται δεκτή.
Κάθε παραβίαση εργασιακού δικαιώματος να συναντά οργανωμένη αντίδραση.